Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova"— Transkript prezentace:

1 Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech, vznik půdy Autor Dagmar Kaisrová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k odpovědnosti za svá rozhodnutí .Schopnost vyhledávání informací. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Černozem, hnědozem, podzol, vápencová půda Druh učebního materiálu Pracovní list Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina let Celková velikost kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Povrch pevnin půdotvorní činitelé
Je z větších částí pokryt zvětralými horninami, které se postupně přetvářejí v půdu. Je to složitý děj, na kterém se podílejí půdotvorní činitelé Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Půdotvorní činitelé Mateční hornina Podnebí Živé organismy
Zásahy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Mateční hornina Mateční hornina je základním půdotvorným činitelem.
Odolnější vrstva nad městem je v podstatě obnažená mateční hornina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Podnebí Podnebí je trvalým činitelem, který napomáhá vzniku půdy.
Podnebí je trvalým činitelem, který napomáhá vzniku půdy. Horniny jsou narušovány střídáním tepla a zimy, sluncem, vodou a větrem. Ukázka alpského klimatu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Vliv podnebí http://cs.wikipedia.org/wiki/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Živé organismy Živé organismy obohacují půdu látkami, Které vylučují.
Živé organismy obohacují půdu látkami, Které vylučují. Z jejich odumřelých těl vzniká nejúrodnější část půdy – humus. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Vliv člověka Člověk půdu obdělává, hnojí, zúrodňuje
Člověk půdu obdělává, hnojí, zúrodňuje zavlažuje nebo odvodňuje, atd. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Typy půdy Černozem Hnědozem Podzol Vápencová půda
Podle výsledků půdotvorných činitelů se vytvářejí různé typy půdy. Černozem Hnědozem Podzol Vápencová půda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 černozem hnědozem vápencová půda podzol
hnědozem vápencová půda podzol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Opakování Jak se nazývá základní půdotvorný činitel?
Jak nazýváme ostatní půdotvorné činitele? Jak se na přetváření půdy podílí člověk? Jaké základní typy půd rozlišujeme? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Řešení Základním půdotvorným činitelem je matečná hornina.
Další činitelé jsou podnebí, živé organismy a člověk. Člověk půdu obdělává, hnojí, zúrodňuje, zavlažuje, odvodňuje. Základní typy půd jsou černozem, hnědozem, podzol a vápencová půda a další. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova"

Podobné prezentace


Reklamy Google