Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení."— Transkript prezentace:

1 Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k odpovědnosti za svá rozhodnutí.Schopnost vyhledávání informací. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Geologické děje, sopečná činnost,, zemětřesení, epicentrum, tsunami Druh učebního materiáluPracovní list Druh interaktivityAktivita Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzdělávánízákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina14 - 16 let Celková velikost250 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Zemětřesení K nejvýznamnějším projevům vnitřních geologických dějů patří krátkodobé otřesy zemské kůry – zemětřesení. K ohroženým oblastem patří Chile, Japonsko a Turecko. Pak jsou další v Evropě – Itálie, Řecko,, Španělsko. Slabé otřesy se projevují občas i v Česku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Výskyt zemětřesení Následky zemětřesení http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bt%C5%99esen%C3%AD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Druhy zemětřesení Podle původu: řítivá – přibližně 3 % všech zemětřesení - vznikají např. zřícením stropů podzemních dutin v krasových nebo poddolovaných oblastech. Mají mělké hypocentrum a bývají lokálního charakteru. Mohou však způsobit značné škody.krasových sopečná (vulkanická) – 7 %. Bývají průvodním jevem sopečné činnosti. Hypocentra mají vázaná na přívodní dráhy vulkanického materiálu a nacházejí se v hloubkách do 10 km. Tato zemětřesení mívají lokální význam a malou intenzitu. Často se vyskytují v rojích.sopečné činnosti tektonická (dislokační) – nejčastější a nejzhoubnější. Vznikají náhlým uvolněním nahromaděné elastické energie v tektonicky aktivních oblastech, přičemž dochází ke smykovému pohybu ker podél zlomových spár. Maximální pohyby v horizontálním i vertikálním směru mohou dosáhnout i mnohametrových hodnot. Horizontální rozměr ohniska může dosahovat i stovek kilometrů.zlomových spár http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9Bt%C5%99esen%C3%AD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Město po zemětřesení Z místa vzniku – epicentra se šíří záchvěvy všemi směry. Čím blíže k epicentru, tím větší zemětřesení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Vlny tsunami Zemětřesení v moři se projevuje vznikem obrovských vln, vysokých 30 – 50m, které ničí celé pobřežní oblasti. V horách vznikají sesuvy půdy a laviny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Spoušť po tsunami http://www.ess.washington.edu/tsunami/general/physics/runup.html Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Opakování Co patří k významným projevům vnitřních geologických dějů v zemské kůře? Které oblasti jsou nejvíce ohroženy? Jak se šíří otřesy? Co způsobuje zemětřesení v moři? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Řešení Krátkodobé otřesy zemské kůry – zemětřesení Chile, Japonsko, Turecko. V Evropě Itálie, Řecko, Španělsko. Šíří se od ohniska zemětřesení – epicentra všemi směry. Zemětřesení v moři způsobuje obrovské vlny – tsunami, které ničí pobřeží. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení."

Podobné prezentace


Reklamy Google