Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."— Transkript prezentace:

1 OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 obdélník má 4 vrcholy … A, B, C, D vrcholy popisujeme proti směru hodinových ručiček VRCHOLY OBDÉLNÍKU  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 STRANY OBDÉLNÍKU  AB  =  CD  = a  BC  =  DA  = b obdélník má 2 protilehlé rovnoběžné strany stejně dlouhé a  b … strany obdélníku jsou na sebe kolmé   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 ÚHLY U VRCHOLŮ OBDÉLNÍKU obdélník má u všech vrcholů pravé úhly velikost úhlu  = 90° součet vnitřních úhlů obdélníku je 360°   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6  AC  = e  BD  = f e = f … úhlopříčky jsou stejně dlouhé S  e  f … úhlopříčky se protínají ÚHLOPŘÍČKY V OBDÉLNÍKU ve středu obdélníku S   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7  BS  =  DS   AS  =  CS  úhlopříčky se navzájem půlí ve středu obdélníku S ÚHLOPŘÍČKY V OBDÉLNÍKU   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 úhlopříčky nejsou na sebe navzájem kolmé ÚHLOPŘÍČKY V OBDÉLNÍKU   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 poloměr kružnice … KRUŽNICE OPSANÁ OBDÉLNÍKU opsaná kružnice k (S; r) má střed totožný vrcholy obdélníku leží na kružnici opsané průměr kružnice … d = e nebo d = f se středem obdélníku S   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 KRUŽNICE VEPSANÁ OBDÉLNÍKU kružnici vepsanou nelze obdélníku sestrojit   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 NESKÁKAT! OBVOD = např. cesta kolem bazénu OBVOD OBDÉLNÍKU o = 2. (a + b)  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 OBSAH = VÝMĚRA OBSAH OBDÉLNÍKU OBSAH = např. celá vodní plocha bazénu   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 SLOVNÍ ÚLOHY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 převedeme jednotky délky ? PŘÍKLAD 1: Ovocný sad má tvar obdélníku o rozměrech 6 750 dm a 1,125 km. Za jak dlouho obejde chodec ovocný sad, ujde-li za 1 minutu 75 m? vypočteme obvod ovocného sadu vypočteme potřebný čas = obvod : počet m/min Chodec obejde ovocný sad za 48 minut.  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 vypočteme obsah kuchyňské podlahy PŘÍKLAD 2: Kuchyňská podlaha má rozměry 4,2 m a 3,6 m. Kolik prken o rozměrech 2 m a 0,25 m potřebujeme na její pokrytí? vypočteme obsah prkna Na pokrytí kuchyně potřebujeme přibližně 31 prken. ? počet prken = S podlaha : S prkno   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 vypočteme stranu a z pravoúhlého  ACB ? PŘÍKLAD 3: V obdélníku ABCD je dána úhlopříčka e = 67,1 mm a úhel BAC = 26°30´. Určete obsah obdélníku. Zaokrouhlujte na celá čísla. goniometrické funkce v pravoúhlém  ACB  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 ? PŘÍKLAD 3: V obdélníku ABCD je dána úhlopříčka e = 67,1 mm a úhel BAC = 26°30´. Určete obsah obdélníku. Zaokrouhlujte na celá čísla. stranu b vypočteme pomoci Pythagorovy věty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

19 ? PŘÍKLAD 3: V obdélníku ABCD je dána úhlopříčka e = 67,1 mm a úhel BAC = 26°30´. Určete obsah obdélníku. Zaokrouhlujte na celá čísla. vypočteme obsah obdélníku ABCD Obsah obdélníku ABCD je 1 800 mm 2.   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

20 PŘÍKLAD 4: Kolik m krycí lišty potřebujeme na začištění koupelnové podlahy, která je vydlážděna čtvercovými dlaždicemi o obsahu 16 dm 2. Dlaždice jsou položeny těsně vedle sebe v šesti řadách po čtyřech v jedné řadě. z obsahu dlaždice vypočteme její stranu a ?  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

21 PŘÍKLAD 4: Kolik m krycí lišty potřebujeme na začištění koupelnové podlahy, která je vydlážděna čtvercovými dlaždicemi o obsahu 16 dm 2. Dlaždice jsou položeny těsně vedle sebe v šesti řadách po čtyřech v jedné řadě. vypočteme rozměry koupelny ? a = 4 dm Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

22 Budeme potřebovat 80 dm krycí lišty. PŘÍKLAD 4: Kolik m krycí lišty potřebujeme na začištění koupelnové podlahy, která je vydlážděna čtvercovými dlaždicemi o obsahu 16 dm 2. Dlaždice jsou položeny těsně vedle sebe v šesti řadách po čtyřech v jedné řadě. vypočteme obvod koupelny ?   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

23 ZÁVĚREM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

24 Konfucius:  Zdroj: Citáty slavných osobností. Konfucius. [cit.2010-04-16]. Dostupné na WWW: http://citaty.net/autori/konfucius/3 Učit se a nemyslet, to je ztráta času. Myslet a nepoučit se, Mgr. Lenka PláničkováOpava 2010 to je nebezpečné. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je."

Podobné prezentace


Reklamy Google