Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným."— Transkript prezentace:

1 Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Základní prvky čtyřúhelníku  vrcholy: A, B, C, D  strany: AB, BC, CD, AD  dvojice protějších stran: AB a CD, BC a AD  úhlopříčky: AC, BD  vnitřní úhly α, β, γ, δ  součet vnitřních úhlů každého čtyřúhelníku je 360° A B DC γ α δ β a b c d

3 Čtyřúhelníky rozdělujeme na:  Rovnoběžníky – čtverec, obdélník, kosočtverec, kosodélník  Lichoběžníky – obecný, pravoúhlý, rovnoramenný  Různoběžníky

4 Rovnoběžníky - každé dvě protější strany jsou rovnoběžné a shodné Poznáte tyto rovnoběžníky? čtverecobdélník

5 Rovnoběžníky - každé dvě protější strany jsou rovnoběžné a shodné A jak se jmenují tyto? kosočtvereckosodélník Jaký mezi nimi najdeš rozdíl?

6 Lichoběžníky - dvě protější strany jsou rovnoběžné, zbývající dvě různoběžné obecnýpravoúhlýrovnoramenný

7 Různoběžníky - žádné dvě protější strany nejsou rovnoběžné

8 Vyjmenujte u čtyřúhelníku jeho:  vrcholy  strany  dvojice protějších stran  dvojice sousedních stran  úhlopříčky  dvojice protějších úhlů  dvojice sousedních úhlů α β γ δ E F G H E, F, G, H EF, FG, GH, HE EF a HG, FG a EH EF a FG, FG a GH, GH a HE, HE a EF EG, FH α – γ, β - δ α – β, β - γ, γ – δ, δ - α

9 Jaké vlastnosti musí mít čtyřúhelník, aby to byl:  čtverec  obdélník  pravoúhlý lichoběžník  rovnoramenný lichoběžník?


Stáhnout ppt "Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným."

Podobné prezentace


Reklamy Google