Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Fyzikálně-chemické vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Prezentace je zaměřena na fyzikálně-chemický vliv – koroze.

3 Fyzikálně-chemické vlivy KOROZE
Koroze je samovolné, postupné rozrušení kovů a nekovů vlivem chemické nebo elektrochemické reakce s okolním prostředím Korozí se rozumí působení mezi prostředím a materiálem, které má za následek znehodnocování materiálu

4 Koroze atmosférická Atmosférická
působení atmosféry jsou vystaveny nejvíce povrchy konstrukčních materiálů, nejčastěji uhlíkové oceli Atmosférickou korozi kovů ovlivňují také další látky: chloridy tuhé látky (prach) amoniak oxidy dusíku a přízemní ozon

5 Koroze biologická rozrušování povrchu
postupné znehodnocování materiálů, zvláště kovových, chemickými či elektrochemickými procesy vyvolané produkty biologických pochodů v půdách produkty vodních rostlin, drobných živočichů či mikroorganismů žijících ve vodách

6 Koroze půdní koroze ve vodách různého složení
půda se skládá z plynné, kapalné a tuhé fáze vlastním korozním prostředím je kapalná fáze půdy, která jí dává elektrickou vodivost z plynné fáze se uplatňuje opět kyslík

7 Obrázek: Koroze a špína

8 Příčiny koroze Korozi podléhají všechny materiály, anorganické (slepnutí optického skla) a organické (koroze plastů) Příčinou koroze je vznik článku galvanického, jehož součásti je elektrolyt a dvě elektrody (anoda a katoda)

9 Význam koroze Přímé náklady
např. peníze vynaložené na úpravu a natření napadené plechové části korodujícího zařízení Nepřímé náklady ztráta, která vznikne v souvislosti s nemožností používání zařízení během oprav.

10 Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 46. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Koroze [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek: ROGER MCLASSUS. Wikipedia.cz [online]. 14. ledna 2006 [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google