Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přenos tepla Požár a jeho rozvoj."— Transkript prezentace:

1 Přenos tepla Požár a jeho rozvoj

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu 08_03_32_INOVACE_17

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přenos tepla Předmět: Zdolávání mimořádných událostí Ročník: 2. Jméno autora: Ing. Jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace popisuje jednotlové způsoby přenosu tepla Klíčová slova: Přenos tepla vedením, přenos tepla prouděním, přenos tepla sáláním, tepelná vodivost materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Možnosti přenosu tepla u požáru
Teplo se může předávat 3 způsoby : kondukcí - vedením konvekcí - prouděním radiací - zářením (jednotlivé způsoby sdílení tepla se u požáru obvykle vyskytují současně).

5 Kondukce (vedení) Toto vedení nastává pokud vznikne v pevném tělese rozdíl teplot nebo při styku pevných těles o rozdílných teplotách Důležitá je tepelná vodivost materiálu Rozlišujeme materiály s dobrou tepelnou vodivostí, které napomáhají šíření požáru (kovy) a naopak materiály se špatnou tepelnou vodivostí, které můžeme využívat k protipožárním opatřením (protipožární příčky, ucpávky)

6 Konvekce (proudění) Tepelná energie se předává mechanickým pohybem částic kapalin nebo plynů při jejich styku s hořlavou látkou Při požáru mají kouřové plyny značnou teplotu a zahřívají materiály v pásmu přípravy nebo i zakouření (70% přenosu tepla) Obr.1

7 Radiace (sálání) Tepelná energie se ve formě elektromagnetických vln se šíří prostorem na všechny směry a při dopadu na těleso jej zahřívá Ochrannou proti sálavému teplu je buď dostatečná odstupová vzdálenost nebo nehořlavá pevná překážka zabraňující dopadu sálavého tepla na hořlavé látky Obdobným způsobem se chrání zasahující jednotky pomocí vodní clony, popř. reflexními oděvy V pásmu přípravy představuje přenos tepla radiací asi 30 % celkového přenosu tepla v tomto pásmu.

8 Otázky k učivu Kolik známe způsobů přenosu tepla?
Jakým způsobem probíhá přenos tepla radiací? Na jakém principu je založen přenos tepla vedením Co je to přenos tepla konvekcí?

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Text: Vlastní Obrázky: Obr.1 – Fotoarchiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Konec prezentace


Stáhnout ppt "Přenos tepla Požár a jeho rozvoj."

Podobné prezentace


Reklamy Google