Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_16

3 Zabezpečovací zařízení otopné soustavy Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje se zabezpečovacími zařízeními teplovodních otopných soustav. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: expanzní nádoba, pojistný ventil

4 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Zabezpečovací zařízení je jednou z nezbytných součástí otopné soustavy. Bez tohoto zařízení nesmí být žádná otopná soustava uvedena do provozu. U teplovodních otopných soustav je zabezpečovací zařízení složeno z:  pojistného zařízení, které chrání otopnou soustavu před nadměrným tlakem,  expanzního zařízení, které vyrovnává objemové změny vody a chrání otopnou soustavu proti nedostatku vody.

5 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Expanzní zařízení Základním prvkem expanzního zařízení je expanzní nádoba. Je součástí otopné soustavy a zachycuje zvětšení objemu vody při ohřátí a zároveň zajišťuje zpětnou dopravu do otopné soustavy v případě zmenšení objemu při jejím ochlazení. Expanzní zařízení rozlišujeme  otevřené – beztlakové, propojeny s atmosférickým tlakem,  uzavřené tlakové s membránou,  uzavřené tlakové s kompresorem nebo čerpadlem.

6 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Expanzní zařízení Pro stanovení expanzního objemu je rozhodující :  celkové množství vody v kg,  zvětšení objemu vody při ohřátí na výpočtovou teplotu,  30% rezerva.

7 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Otevřená expanzní nádoba  je umístěna v nejvyšším bodě otopné soustavy,  s kotlem je propojena pojistným potrubím,  způsobuje úbytek vody odparem,  vyžaduje tepelnou izolaci, pokud je v nevytápěné místnosti (podkroví).

8 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Otevřená expanzní nádoba

9 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Uzavřená tlaková expanzní nádoba:  je tlakově uzavřena,  je vybavena membránou nebo vakem,který odděluje vodní prostor od prostoru plněného dusíkem nebo vzduchem,  neumožňuje pronikání vzduchu do vody a tím výrazně snižuje zanášení rozvodu a zvyšuje životnost kovových prvků,  zabraňuje úbytku vody odparem,  umisťuje se v blízkosti kotle, takže nepotřebuje tepelnou izolaci,  vyžaduje použití odděleného pojišťovacího zařízení.

10 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Uzavřená tlaková expanzní nádoba:

11 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Pojistné zařízení: Pojistné zařízení zabezpečuje zdroj tepla a otopnou soustavu proti:  nedovolenému přetlaku,  nedovolené teplotě,  nedostatku vody v otopné soustavě.

12 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Pojistné zařízení: Základním prvkem pojistného zařízení teplovodních otopných soustav je pojistný ventil. Je to armatura, která zabraňuje překročení povoleného přetlaku samočinným otevřením a po následném uvolnění přetlaku se opět samočinně uzavře. Příslušenstvím pojistného ventilu je výtoková trubice s trychtýřem pro vizuální kontrolu průtoku v přepadovém potrubí.

13 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Pojistné zařízení: Základní technická údaje:  otevírací přetlak,  pracovní teplota  připojovací průměr. Montáž spočívá v osazení pojistného ventilu na kotel nebo na samostatné neuzavíratelné pojistné potrubí spojené s kotlem.

14 Zabezpečovací zařízení otopných soustav Pojistný ventil:

15 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4 http://www.medportal.cz/files/image/CSEH_SZLOVA K/odborna/34.jpg http://www.interfluid.cz/image.cgi/tbl=vyrobky/id=3 98/image398.jpg


Stáhnout ppt "Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google