Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Konvenční zemědělství VY_32_INOVACE_11.02.05 Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 14. ledna 2013 Anotace Prezentace je určena k uvědomění si rizik hospodaření v systému konvenčního zemědělství a důvodů pro vznik alternativního způsobu hospodaření. Metodický pokyn Výkladová prezentace doplněná o otázky k diskuzi. Vhodné je vytvořit dvě názorové skupiny.
Konvenční zemědělství Konvenční zemědělství je systém hospodaření, kde hlavním cílem je zisk a kvantita produkce. Hospodaření v sytému konvenčního zemědělství přináší rizika pro životní prostředí a zdraví populace. Konvenční zemědělství je však schopno produkovat relativně levné potraviny. Zhoršila se však kvalita potravin.
Negativa konvenčního zemědělství Používání agrochemikálií Minerální (průmyslová hnojiva) – kontaminace podzemních i povrchových vod. Snížení půdní úrodnosti. Syntetické pesticidy – vytváření rezistence škůdců, chorob i plevelů. Snižování biodiverzity. Kontaminace životního prostředí. Rezidua v potravinách a v tělech živočichů a rostlin.
Negativa konvenčního zemědělství Výroba, distribuce, skladování agrochemikálií Kontaminace vod, závislost zemědělců na chemickém průmyslu. Likvidace starých zásob – ne vždy podléhají kontrole. Neznámé účinky – problémy se mohou kumulovat. Nevíme, jak se projeví dlouhodobé používání pesticidů za několik let.
Chov hospodářských zvířat v konvenčním zemědělství Velkochovy – hlavně drůbež a prasata, hraničí s týráním zvířat. Ustájení, transport i porážka. Problém dnešní doby – dlouhé transporty na jatka (stovky km) s obrovskou kapacitou. Znečištění životního prostředí odpady a zápachem z velkochovů.
Chov hospodářských zvířat v konvenčním zemědělství Průmyslové krmné směsi, stimulátory růstu, antibiotika, hormonální látky – rezidua v potravinách, rezistence populace na antibiotika, problémy s imunitou organismu. Synchronizace říje, jednostranné šlechtění na extrémní užitkovost – krátkověkost dojnic (2 - 3 laktace), velká spotřeba léčiv. Brojleři nejsou schopni přežít za běžných podmínek.
Důsledky pro zemědělce Nízké výkupní ceny – tlak na zvyšování užitkovosti, to vede k nadprodukci. Intenzifikace výroby vede k vylidňování venkova. Zemědělci jsou závislí na dotacích, mají nízkou životní úroveň.
Otázky k zamyšlení Diskutujte nad tím, jak ovlivnilo konvenční zemědělství venkov. Vytvořte 2 skupiny. Jedna skupina bude zastáncem konvenčního zemědělství a druhá ekologického zemědělství. Každá skupina bude mít svého zástupce, který bude obhajovat její názory.
Zdroje: Šarapatka B.– Urban J. a kolektiv: Ekologické zemědělství v praxi, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006