Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_12_Voda a vzduch – opakování Téma: Chemie pro 8. ročník ZŠ

2 Anotace Tato prezentace slouží jako materiál pro opakování před souhrnnou písemnou prací. Opakování bude věnována celá vyučovací hodina. Na čtvrtém snímku si žáci připomenou základní údaje o vodě, učitelka případné nedostatky bude opravovat. Na pátém snímku jsou otázky týkající se druhů vod, zároveň jsou pomocí animací vloženy i správné odpovědi na otázky.

3 anotace Na šestém snímku jsou uvedeny otázky týkající se druhů vody, i na tomto snímku jsou pomocí animací vloženy správné odpovědi na otázky. Na sedmém snímku jsou uvedeny otázky týkající se základních údajů o vzduchu. Na osmém snímku jsou otázky ohledně čistoty a nečistoty ovzduší, žáci spojují otázky s ekologií. Na devátém snímku jsou otázky týkající se les jako filtr ovzduší, součástí jsou i správné odpovědi.

4 anotace Jedenáctý snímek opakuje a upevňuje znalosti, proč se říká vzduchu dobrý sluha, zlý pán. Tato prezentace slouží jako opakovací materiál pro souhrnnou písemnou práci.

5 Voda Co znamená hydrosféra? Co je to životodárná kapalina?
Vysvětli koloběh vody. Jak dělíme vodu? Z jakých hledisek?

6 Voda Co je měkká voda? Čím se vyznačuje?
Obsahuje málo minerálních látek. Co je tvrdá voda? Čím se vyznačuje? Obsahuje hodně minerálních látek – minerální vody, pitná voda. Co je destilovaná voda, co o ní všechno víš? Žádné minerální látky, bez zápachu, nepoživatelná.

7 Voda Co je odpadní voda? Vzniká při činnost člověka v domácnosti, průmyslu, zemědělství, obsahuje značné množství nečistot. Co je užitková voda? Používá se k užitku, koupání, praní atd. Jak působí čistička vod? Obrázek str. 36 – nakreslit do sešitu.

8 Vzduch Co je vzduch? Co je atmosféra? Z jakých plynů je složen vzduch?
Jaká složka vzduchu podporuje hoření? Jaká složka má opačný charakter? (Zkus uvést na příkladu).

9 Vzduch Čistota ovzduší: Jaké znáš nečistoty v ovzduší?
Výfukové plyny automobilů. Při spalování uhlí v elektrárnách. Prach. Dým, který škodí rostlinám i živočichům.

10 Vzduch Co se používá pro čistotu ovzduší? Rostliny, parky, lesy. Proč?
Vytvářejí fotosyntézou kyslík a zpracovávají oxid uhličitý.

11 Proč se říká vzduchu dobrý sluha, ale zlý pán?
Přijímání kyslíku při dýchání je podmínkou našeho života. Má široké uplatnění i v průmyslu – při řezání, sváření kovů, raketová technika, lékařství. Vzdušný kyslík také škodí – způsobuje rezavění ocelových konstrukcí, tlení dřeva a kažení potravin.

12 citace BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. Fortuna. 1993, Praha. ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"

Podobné prezentace


Reklamy Google