Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_03.01.05, ostatní mléčné výrobky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

2 Anotace Tento učební materiál dokončuje téma o mléčných výrobcích výčtem ostatních – tj. zahuštěných, sušených a mražených mléčných výrobků.

3 Zahuštěné mléčné výrobky
Označují se také jako kondenzované. Výhodou je delší trvanlivost. Jejich výživová hodnota je obdobná jako u nezahuštěných ml. výrobků, ale téměř pětkrát vyšší, protože je odpařená část vody. V prodeji jsou např. kondenzované mléko neslazené (Tatra) i slazené (Salko), kondenzovaná smetana slazená (Jesenka), slazené kondenz. kakao (Pikao) a další Balí se do konzervových plechovek či tub. Skladují se v suchých, čistých a chladných prostorách, je třeba je chránit před přímými slunečními paprsky a před mrazem. Plechovky je vhodné občas obrátit, aby se cukr neusazoval na dně.

4 Sušené mléčné výrobky Jejich výhodou je ekonomicky výhodnější přeprava a skladování a delší trvanlivost. Mají význam v kojenecké výživě a jsou surovinou pro některá odvětví potravinářského průmyslu (např. výroba pečiva či cukrovinek). Jejich výživová hodnota je osmkrát vyšší než u tekutých ml. výrobků. V prodeji např. různé druhy sušeného mléka (nízkotučné, polotučné a plnotučné) a sušené výrobky z mléka a dalších přísad (např. Bikava, Malcao). Skladují se v čistých, suchých, dobře větraných místnostech se stálou teplotou, chrání se před přímým slunečním zářením a před výrobky s výrazným pachem.

5 Mražené mléčné výrobky
Jsou speciální skupinou průmyslově vyráběné zmrzliny. Je to zmrazená směs, která obsahuje ve vhodném poměru mléčný tuk, mléčnou sušinu, sladidlo, chuťové a aromatizující přísady, emulgátory a stabilizátory. Rozdělují se podle složení na: mražené mléčné krémy mražené smetanové krémy mražené tvarohové krémy V prodeji např. Eskymo, Ledňáček, Míša, Kuba, atd. Skladují se v mrazicích pultech při teplotě -12 až -18˚C. Není dovoleno znovu zmrazovat rozmrazené výrobky.

6 Otázky k opakování 1) Jakým jiným pojmem se označují zahuštěné mléčné výrobky? 2) Znáte některé z nich? 3) Zhodnoťte jejich výživovou hodnotu. Je vyšší nebo nižší v porovnání s nezahuštěnými a sušenými mléčnými výrobky? 4) Jakou výhodu mají sušené mléčné výrobky? 5) Z jakých surovin se vyrábějí mražené ml. výrobky? 6) Při jaké teplotě se skladují? 7) Proč se nesmějí po rozmrazení znovu zmrazit?

7 Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky"

Podobné prezentace


Reklamy Google