Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_32_INOVACE_03.01.17, ovoce Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.

2 Anotace Učební materiál se věnuje ovoci. Vysvětluje jeho význam ve výživě, uvádí požadavky na prodávané ovoce, rozděluje ho do skupin, seznamuje s jeho rozdělením do skupin a jednotlivými tržními druhy.

3 Význam ovoce ve výživě Ovoce patří k potravinám rostlinného původu. Jednou z jeho významných složek je celulóza, která je sice pro lidský organismus nestravitelná, ale má značný význam pro správné fungování trávicí soustavy. Ovoce je po zelenině nejbohatším zdrojem vitaminů. Významný je i obsah minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík). Energetická hodnota se liší – podle obsahu sacharidů a tuků (ořechy).

4 Požadavky na prodej Prodávané ovoce musí být:  zralé  celé  čisté nesmí být:  poškozeno chorobami ani škůdci  nahnilé  plesnivé  nesmí mít cizí chuť ani pach

5 Rozdělení ovoce Podle místa, kde se ovoce pěstuje či roste se rozlišuje: a) Domácí ovoce – dále se dělí na: 1. jádrové 2. peckové 3. bobulové 4. skořápkové b) Jižní ovoce - dále se dělí na: 1. citrusové plody 2. ostatní tropické ovoce 3. sušené jižní plody

6 Domácí ovoce 1. Jádrové ovoce Plody jádrového ovoce – tzv. malvice – mají šťavnatou dužinu, ve které je uložena jaderník. Jejich povrch je krytý pevnou slupkou  jablka – rozlišuje rané (letní), polorané (podzimní) a pozdní (zimní) odrůdy  hrušky – stejné dělení Trvanlivost jádrového ovoce záleží na druhu (odrůdě) a způsobu uskladnění.

7 Domácí ovoce 2) Peckové ovoce Plody mají v měkké šťavnaté dužině uloženo v pecce jádro. Slupka plodů je tenká. Podle charakteru slupky se rozlišují druhy:  s ojíněnou slupkou (švestky)  s neojíněnou slupkou (třešně, višně)  s plstnatou slupkou (meruňky, broskve)

8 Domácí ovoce 3) Bobulové ovoce Rozlišujeme:  bobule pravé jednotlivé (hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky)  bobule pravé složené – z drobných srostlých bobulek (maliny, ostružiny)  bobule nepravé – vzniklé zdužnatěním květního lůžka (jahody)

9 Domácí ovoce 4) Skořápkové ovoce Plody se nazývají ořechy, jedlou částí je jádro uložené ve zdřevnatělé skořápce. Na rozdíl od ostatních druhů ovoce má vysokou energetickou kvůli vysokému obsahu tuku.  vlašské ořechy  lískové ořechy

10 Skladování domácího ovoce Ovoce je nutné chránit před přímým slunečním zářením, cizími pachy, kolísáním teploty a vlhkosti a před živočišnými škůdci. Obaly s ovocem se nekladou přímo na podlahu. Při vrstvení obalů je nutné umožnit přístup vzduchu. Nejdokonaleji se ovoce skladuje v tzv. skladech s řízenou atmosférou (kyslík je ze skladu vytěsněn jiným plynem – nejčastěji oxidem uhličitým a je zde i snížená teplota).

11 Jižní ovoce Pochází ze subtropického a tropického pásma. 1) Citrusové plody Mají vysoký obsah vit. C a dosti nízkou energetickou hodnotu. Skládají se z oplodí a z dužniny rozdělené do několika přihrádek se semeny.  citrony  pomeranče  grepy  mandarinky a klementinky  limety

12 Jižní ovoce 2) Ostatní tropické ovoce  banány  ananas  kiwi  mango  avokádo  rambutan  karambola  liči  granátové jablko

13 Jižní ovoce 3) Sušené jižní plody Jsou to vlastně výrobky z jižního ovoce, ale v praxi se řadí mezi jižní ovoce (zřejmě proto, že v čerstvé verzi se s nimi spotřebitelé příliš často nesetkávají).  sušené plody – rozinky, fíky, datle  sušená semena – mandle, pistácie, kokos, jedlé kaštany, para ořechy, arašídy Skladování jižního ovoce Čerstvé jižní ovoce se skladuje v chladné, suché místnosti. Dokonalé skladování opět v řízené atmosféře. Sušené ovoce v chladu a suchu. Jinak platí obdobná pravidla pro skladování jako u domácího ovoce.

14 Otázky k opakování 1) Vysvětlete význam ovoce ve výživě. 2) Uveďte alespoň čtyři požadavky na prodávané ovoce. 3) Rozdělte ovoce podle místa pěstování. 4) Co jsou to malvice? 5) Jak se podrobně člení peckové ovoce? 6) Které ovoce má nejvyšší obsahu tuku? 7) Uveďte čtyři druhy ovoce patřícího mezi citrusové plody. 8) Popište správné podmínky pro skladování ovoce. 9) Co je typické pro sklady s řízenou (upravenou atmosférou)?

15 Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google