Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"— Transkript prezentace:

1 Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13

2 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_258 Název materiálu: Použití mouky Autor: Bc. Ilona Ottová Tematická oblast: Obiloviny Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Listopad 2012 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení použití mouky v cukrářské výrobě Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

3 Použití mouky

4 Použití mouky: mouka je hlavní surovinou používanou v cukrářské výrobě společně s cukrem, tukem a vejci; bez mouky je vyráběno jen malé množství cukrářských výrobků → sněhové pečivo, zmrzliny, poháry, některé speciální výrobky.

5 DŮLEŽITOST MOUKY PRO CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY:
mouka je důležitá pro pečivost výrobků. Díky lepku a škrobu a jejich fyzikálně chemickým změnám během pečení výrobky získávají: správný tvar; klenutost; objemnost; pórovitost; kostru pečiva.

6 Použití mouky do těst Mouka se používá do všech druhů těst: lineckých;
vaflových; slaných; sýrových; kynutých; perníkových.

7 Mouka se dále používá: do většiny šlehaných hmot; třených hmot;
pálených hmot; do některých jádrových hmot; do speciálních výrobků.

8 Mouka se dále používá: jako pomocná surovina při vyvalování, tvarování, moučení, aby se nelepilo těsto.

9 V CUKRÁŘSKÉ VÝROBĚ SE NEJČASTĚJI POUŽÍVÁ:
mouka hladká pšeničná; hrubá mouka pšeničná; nebo kombinace těchto dvou v daném poměru.

10 Kontrolní otázky 1. K jakým účelům se mouka v cukrářské
výrobě nejčastěji používá? 2. Jaké hmoty a těsta se z mouky připravují? 3. Jaké druhy mouk se v cukrářské výrobě nejčastěji používají?

11 Použité zdroje BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium s. ISBN 978 – 80 – Veškeré použité obrázky byly zkopírovány ze sady klipartů Microsoft Office.


Stáhnout ppt "Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google