Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Ochrana rostlin v ekologickém zemědělství VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 30. ledna 2013 Anotace Prezentace objasňuje specifika ochrany rostlin v systému ekologického zemědělství Metodický pokyn Výkladová prezentace s otázkami k zopakování. Na tuto prezentaci navazuje pracovní list „Ochrana rostlin v EZ“

2 Ochrana rostlin v ekologickém zemědělství - cíl
Cíl je stejný jako v konvenčním zemědělství. Udržet pěstované rostliny ve zdravém stavu. Konvenční zemědělství používá pesticidy – syntetické produkty chemického průmyslu. EZ má omezený počet přípravků, jejichž účinnost je malá. Perspektivní je biologická ochrana rostlin.

3 Ochrana rostlin v ekologickém zemědělství - metody
Největší význam mají nepřímé metody ochrany rostlin a preventivní opatření. V případě přemnožení nad určitou míru se používají přímé metody. Cílem EZ není škůdce úplně vyhubit, ale jeho výskyt regulovat.

4 Metody ochrany rostlin v EZ
Nepřímé metody Přímé metody Vyrovnaná výživa Fyzikální: mechanické, termické Vhodné druhy, rozmanitost druhů Biologická ochrana Vhodné odrůdy Preparáty na rostlinné a minerální bázi Správné pěstitelské postupy Přípravky – jednoduché sloučeniny síry a mědi (omezeno na 1 ha) Pozitivní vlivy rostlin mezi sebou Podpora užitečných druhů

5 Nepřímé metody ochrany rostlin
1. Výživa – nehnojíme rostlinu, ale půdu. Používáme vlastní statková hnojiva a zelené hnojení. 2. Střídání plodin – pestré osevní postupy. 3. Vhodné stanoviště a výběr odrůd - volit odrůdy vhodné pro danou oblast a rezistentní k chorobám a škůdcům.

6 Nepřímé metody ochrany rostlin
4. Pozitivní vlivy rostlin mezi sebou – využití smíšených porostů k prevenci. Př.: Cibule mezi mrkví (aroma cibule odpuzuje pochmurnatku mrkvovou). Česnek v jahodách. Směska ovsa a bobu. Snadnější využití v zahradách.

7 Nepřímé metody ochrany rostlin
5. Podpora užitečných organismů Berličky pro dravce Budky pro hmyzožravé ptáky v sadech Biokoridory

8 Opakování 1. Co je cílem ochrany rotlin?
2. Jak rozdělujeme metody ochrany rostlin? 3. Jmenujte přímé metody ochrany rostlin. 4. Které metody mají pro EZ větší význam?

9 Opakování - řešení 1. Co je cílem ochrany rostlin? zdravá rostlina
2. Jak rozdělujeme metody ochrany rostlin? přímé a nepřímé 3. Jmenujte přímé metody ochrany rostlin. biologická ochrana, fyzikální metody, sloučeniny síry a mědi (v omezeném množství) 4. Které metody mají pro EZ větší význam? nepřímé, protože jsou preventivní

10 Zdroje: Šarapatka B.– Urban J. a kolektiv: Ekologické zemědělství v praxi, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006


Stáhnout ppt "1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google