Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků"— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_02.01.09, daň z nemovitých věcí - pozemků
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Ekonomika pro 2. ročník OA (Daňová soustava) Ročník 2.ročník Datum tvorby Červen 2013 (úprava leden 2014) Anotace Materiál je určen k výuce tematického celku „Daňová soustava v ČR“ včetně výpočtu daní. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část, výkladové příklady i příklady k samostatnému řešení.

2 Anotace Tento učební materiál je zaměřen na výklad daně z pozemků jako část zákona o dani z nemovitých věcí. Vysvětluje předmět této daně, osvobození od daně, její výpočet a placení.

3 jako část daně z nemovitých věcí
Daň z pozemků jako část daně z nemovitých věcí

4 Daň z nemovitých věcí Nemovitostmi jsou pozemky a stavby spojené se zemí pevným základem. Z toho také vyplývá struktura zákona o dani z nemovitých věcí ( zákon č. 338/1992 Sb.), který má tři části: daň z pozemků daň ze staveb společná ustanovení

5 Daň z pozemků – předmět, poplatníci a osvobození od daně
Předmětem daně jsou pozemky na území ČR evidované v katastru nemovitostí. Poplatníkem daně je v naprosté většině případů vlastník pozemku (někdy nájemce pozemku). Od daně jsou osvobozeny např.: pozemky ve vlastnictví státu pozemky ve vlastnictví té obce, na jejímž území se nacházejí pozemky, na nichž jsou hřbitovy pozemky veřejně přístupných parků a sportovišť pozemky určené pro veřejnou dopravu

6 Základ daně z pozemků Základem daně u pozemků orné půdy, zahrad, ovocných sadů a luk je cena půdy zjištěná vynásobením skutečné výměry pozemku (v m²) průměrnou cenou půdy za 1 m² stanovenou ve vyhlášce (vyhláška MZ ČR). Doporučuji zdroj www. farmy.cz. Základem daně u ostatních pozemků (např. stavební parcely, dvorky) je skutečná výměra pozemku v m².

7 Sazby daně z pozemků Sazba daně (podle § 6) činí např.:
a) u polí (orná půda), zahrad, sadů 0,75% ze ZD b) u luk 0,25% ze ZD c) u zpevněných ploch používaných pro podnikatelskou činnost v zemědělské prvovýrobě, v lesním a vodním hospodářství 1,- Kč/1m² d) dtto, ale u ostatních podnikatelských aktivit 5,- Kč/1m² e) u stavebních pozemků 2,- Kč/1m². Zde se ale ještě tato základní sazba násobí koeficientem podle počtu obyvatel v obci – viz. § 6, odst. 4 (např. pro obec od 6000 do obyvatel – koef. 1,6). Obec má možnost tento koeficient zvýšit či snížit.

8 Zdaňovací období, daňové přiznání a placení daně
Zdaňovacím obdobím je kalendářní rok – podle stavu k 1.1. – tj., ke změnám, které nastanou v průběhu roku se nepřihlíží. Daňové přiznání se podává do 31.1., ale pouze tehdy, když došlo ke změně oproti minulému roku. Pokud roční daň z nemovitých věcí nepřesáhne částku Kč, je splatná najednou – do 31.5. Pokud je roční daň vyšší než Kč, je splatná ve dvou stejných splátkách (pro většinu poplatníků do a 30.11). Ale i v tomto případě ji lze uhradit najednou do 31.5.

9 Otázky k opakování 1) Vysvětlete pojem nemovitost.
2) Kdo je ve většině případů poplatníkem daně z pozemků? 3) Uveďte dva příklady pozemků osvobozených od daně. 4) U „zemědělských“ pozemků (polí, zahrad) je potřeba znát k výpočtu ZD průměrnou cenu půdy. Kde ji lze zjistit? 5) Podává se přiznání každý rok? Pokud ne, tak kdy? 6) V jakém termínu se daň platí? Na čem to záleží?

10 Použité zdroje Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků"

Podobné prezentace


Reklamy Google