Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_B_06 Tematická oblast: Základy a technologie silniční dopravy Téma: Evropské mezinárodní silnice Autor: Ing. František Smitka Datum vytvoření: Únor 2013

2 Metodický pokyn Anotace:
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Dopravní zeměpis, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněných textem podporujícím výklad učitele Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pro možnost plného využití materiálu je potřebné být připojen k internetu a žáci potřebují k hodině Autoatlas České republiky.

3 EVROPSKÉ MEZINÁRODNÍ SILNICE

4 EVROPSKÁ MEZINÁRODNÍ SILNICE
Je silnice či dálnice zařazená do evropské sítě mezinárodních silnic. Většina těchto silnic vede po území více států. Síť mezinárodních silnic má na starosti Evropská hospodářská komise OSN (UNECE). V Česku je označuje dopravní značka „silnice pro mezinárodní provoz“ – zelená tabule s bílým písmenem E a číslem silnice. Mezinárodních silnice existují i v jiných světadílech; např. Panamerická dálnice v Severní a Jižní Americe a asijská síť dálnic.

5 EVROPSKÉ SILNICE DĚLÍME:
A) SILNICE 1. TŘÍDY Číslují se dvojciferným číslem.

6 Číslují se TROJCIFERNÝM ČÍSLEM.
B) SILNICE 2. TŘÍDY Číslují se TROJCIFERNÝM ČÍSLEM. PRVNÍ CIFRU mají shodnou s první cifrou nejbližší páteřní silnice směrem na sever. DRUHOU CIFROU shodnou s první cifrou nejbližší páteřní silnice směrem na západ. A TŘETÍ CIFROU řadovou.

7 Kontrolní otázky: 1. Vysvětli jak se dělí Evropské mezinárodní silnice? 2. Popiš co jsou páteřní silnice? 3. Popiš silnice 2. třídy?

8 Použité zdroje: Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google