Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek."— Transkript prezentace:

1

2 Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněných textem podporujícím výklad učitele Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pro možnost plného využití materiálu je potřebné být připojen k internetu.

3

4 NÁVĚSTIDLO ZÁKLADNÍ POJEM

5 Je zařízení prostřednictvím, kterého se dávají návěsti (informace). Musí mít schopnost ukázat nebo vydávat předem stanovenými návěstním znaky obsah informace. Podoba návěstí není ve světě unifikovaná. Podobné jsou v ČR, na Slovensku a s malými odchylkami v Polsku.

6 NÁVĚST ZÁKLADNÍ POJEM

7 Je viditelný nebo slyšitelný způsob předání informace v železničním provozu.

8 PŘEDVĚST ZÁKLADNÍ POJEM

9 Je návěstidlo, předcházející hlavnímu návěstidlu na zábrzdnou vzdálenost.

10 OZNAČNÍK ZÁKLADNÍ POJEM

11 Je návěstidlo mezi vjezdovým návěstidlem a krajní výměnou. Je to buď bílý sloupek s modrou čepičkou, které se v současné době nahrazuje trpasličím světelným seřaďovacím návěstidlem.

12 POSUN ZÁKLADNÍ POJEM

13 Je úmyslný a organizovaný pohyb železničních vozidel, kromě jízdy vlaků předepsanými návěstmi.

14 VLAKOVÁ CESTA ZÁKLADNÍ POJEM

15 Je úsek koleje ve stanici určený pro vjezd, odjezd nebo průjezd vlaku.

16 ZÁBRZDNÁ VZDÁLENOST ZÁKLADNÍ POJEM

17 Je předepsaná dráha mezi hlavním návěstidlem a jeho předvěstí, potřebná k bezpečnému zastavení vlaku.

18 NÁVĚSTIDLA SE MOHOU ROZDĚLOVAT PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK. Základní dělení návěstidel Návěst se dává pomocí návěstních pomůcek. (výpravka „plácačka“) výpravčího, návěstní praporek, ruční svítilna, návěstní tabule, píšťalka)výpravka výpravčíhonávěstní praporeksvítilna píšťalka Návěstidla na vozech (vozidlech) a vlacích. (označují začátek a konec vlaku, typ vlaku nebo jízdy atd.) 1. PŘENOSNÁ (MOBILNÍ) Jsou trvale nebo dočasně umístěna na určitém místě ve stanici nebo na trati. 2. NEPŘENOSNÁ

19

20 2. NEPŘENOSNÁ NÁVĚSTIDLA UMÍSŤUJÍ SE PŘI PRAVOSTRANNÉM PROVOZU NA TRATI VPRAVO (PŘI LEVOSTRANNÉM PROVOZU NA TRATI VLEVO) OD KOLEJE, PRO KTEROU PLATÍ. VE STANICÍCH SE UMISŤUJÍ ZÁSADNĚ VPRAVO OD KOLEJE NEBO OD SKUPINY KOLEJÍ, PRO KTEROU PLATÍ. DĚLÍME NA: 1. Podle umístění dělíme 2. Podle konstrukce jakým návěstidla na: způsobem vyjadřují návěsti: a) stožárová a) mechanická návěstidla b) trpasličí b) světelná návěstidla c) na lávce d) na krakorci e) jiná zavěšená pod střechou nástupiště apod.

21

22  1.Vysvětli pojem Návěstidlo?  2.Vysvětli pojem Návěst?  3.Vysvětli pojem Předvěst?  4.Popiš základní dělení návěstidel?  5.Popiš dělení návěstidel podle umístění ve stanici?

23 ŽEMLIČKA, Zdeněk; MYNAŘÍK, Jaroslav. Doprava a přeprava 1. díl. Praha: Nadatur, 2008, ISBN 80-7270-030-8 (BROŽ.). ŠIROKÝ, Jaromír. Základy technologie a řízení dopravy, Vyd. 1. Pardubice: Institut Jana Pernera, 2007, ISBN 978-80-7194-983-1 (BROŽ).  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mechanick%C3%A1_p%C 5%99edv%C4%9Bst.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mechanick%C3%A1_p%C 5%99edv%C4%9Bst.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ostrava_hl_n_krakorec_20 080506.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ostrava_hl_n_krakorec_20 080506.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:N%C3%A1v%C4%9Bstn%C 3%AD_l%C3%A1vka_Bzenec_p%C5%99%C3%ADvoz.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:N%C3%A1v%C4%9Bstn%C 3%AD_l%C3%A1vka_Bzenec_p%C5%99%C3%ADvoz.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Seradovaci_navestidlo_s michov.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Seradovaci_navestidlo_s michov.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:N%C3%A1v%C4%9Bstidlo_ Vy%C5%A1ehrad.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:N%C3%A1v%C4%9Bstidlo_ Vy%C5%A1ehrad.jpg Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek."

Podobné prezentace


Reklamy Google