Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Finanční jistota či chaos? Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázium Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu se budeme zabývat otázkou, zda je pro náš život výhodnější finanční plánování a s tím spojená i jistá stabilita a nebo tzv. „free“ život, bez plánů, povinností, pravidel, ale na úkor z toho pak vyplývajících finančních a životních problémů.

3 4. FINANČNÍ JISTOTA ČI CHAOS?

4 I)Ta nejlepší varianta – PENÍZE PŘEBÝVAJÍ
A)Uložit si je doma jako rezervu – jednoměsíční příjem (např. na nákup pračky, ledničky, televizoru apod.); tříměsíční příjem – překonání nenadálé události (např. ztráta zaměstnání, nemoc); víceměsíční příjem – větší životní události (svatba, nákup auta, narození dítěte…)

5 B) Spořit (dále bude jako samostatná kapitola)
Stavební spoření, penzijní připojištění, termínovaný vklad, spořící účet.

6 C) Investování (dále bude samostatná podrobná kapitola)
Pokud se v této oblasti bezpečně neorientujeme, je lepší poradit se s finančním poradcem. Zajímavým způsobem investování je investice do sebe samého (vzdělání, cestování s výukou cizích jazyků). Pozor na tzv. investiční trojúhelník a desatero zásad při investování.

7 II.) Peněz se nedostává = FINANČNÍ PROBLÉMY
Nejdříve ve skupinách po cca 3 – 5 studentech o tomto problému diskutujte a pak svůj názor reprezentujte před celou třídou.

8 Pravidla pro dluhové období:
Kupuj si jen to, co skutečně nezbytně potřebuješ. Zapomeň na tzv. značkové zboží – zbytečný luxus. U úvěru nezapomeň na rozdíl mezi úrokovou mírou a mezi RPSM. Zjisti si smluvní pokuty u úvěrů pro případ, že se dostaneš do potíží se splácením. Po odečtení všech nejnutnějších nákladů by Ti mělo na život ještě zbýt 20 % rezerva. Nikdy nevíš, co se může přihodit.

9 Smlouvu podepiš, až si ji pořádně přečteš; čemu nerozumíš, nestyď se zeptat. Z podepsaného závazku se pak již nevyvážeš.

10 Důsledky dluhů a finančních problémů pro náš život
Nízká životní úroveň = špatná strava, bydlení, hrozí dluhová past. Soudní řízení = věřitel podá na dlužníka žalobu a ten pak kromě dluhu musí uhradit i vysoké soudní výlohy. Exekuce = dojde k ní při ignorování žaloby. Dojde k zabavení majetku úředníkem a odebrání veškerých dávek až zůstane pouze nezabavitelné minimum. Informace na:

11 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google