Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_CH.8A.06-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_CH.8A.06-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_CH.8A.06-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Vzduch/Vzduch Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 Zamyslete se nad již probranou látkou a pokuste se definovat, co je to vzduch?
Jaké skupenství je ve vzduchu obsažené? K čemu je vzduch potřebný? Jaké má vzduch vlastnosti?

3 Vzduch

4 Význam vzduchu Má vliv na všechny chemické proměny v přírodě i v živých organismech. Tepelná kapacita vzduchu udržuje na Zemi přijatelnou teplotu pro život. Důležitá průmyslová surovina, ze které se získává především kyslík, dusík a argon. Kyslík je pro člověka důležitou chemickou látkou. Člověk vydrží bez vody několik dní, bez potravy až několik týdnů, ale bez kyslíku pouze několik minut.

5 Čistota ovzduší Rozvoj průmyslové výroby a dopravy zvyšuje znečišťování ovzduší. Spalováním uhlí vzniká dým, který obsahuje látky pevné i zdraví škodlivé látky plynné. Výfukové plyny, které produkují motorová vozidla obsahují hodně jedovatých látek. Ovzduší znečišťuje i prach, který víří automobily. Velice škodlivý pro člověka je dým z cigaret.

6 Provádějí různá opatřeni pro zachování čistoty ovzduší:
průmyslové závody - vlastní čističky automobilový průmysl -nové konstrukce motorů, katalyzátor výroba paliv -látky obsahující olovo nahrazovány méně škodlivými látkami Napadá tě jiné opatření proti znečištění vzduchu?

7 Kyslík O2 (Oxygenium) Dusík N2 (Nitrogenium)
Málo reaktivní plynná látka bez zápachu. Hlavní složka složení vzduchu. Kapalný dusík se získává destilací zkapalněného vzduchu. Kyslík O2 (Oxygenium) Plynná látka bez barvy a zápachu. Druhá hlavní složka složení vzduchu.

8 Metodický postup Na začátku prezentace se děti snaží odpovídat na otázky týkající se nového tématu. Vysvětlíme význam vzduchu pro člověka. Uvedeme faktory, které znečišťují ovzduší a vysvětlíme důsledky tohoto znečištění. Dále zmíníme opatření proti znečištění vzduchu, děti se pokusí vyjmenovat další opatření.

9 Použité zdroje Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: < Ilustrace: fotogalerie autora


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_CH.8A.06-10 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch."

Podobné prezentace


Reklamy Google