Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny II. Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Deriváty uhlovodíků/Karboxylové kyseliny Vytvořeno: 18. 3. 2012

2 Kyselina citronová kyselina 2-hydroxypropan-1,2,3-trikarboxylová V přírodě se vyskytuje v ovoci a zelenině. Průmyslově se používá se jako konzervační látka E330.

3 Kyselina benzoová Nejjednodušší aromatická karboxylová kyselina. V přírodě se vyskytuje ve švestkách, anýzu, brusinkách. Používá se jako konzervant E210, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Potraviny s tímto konzervantem nesmí děti do 3 let.

4 Nasycené mastné kyseliny Mají v molekule pouze jednoduché vazby. Vyskytují se v potravinách živočišného původu - máslo, sádlo… Kyselina palmitová CH 3 (CH 2 ) 14 COOH Kyselina stearová CH 3 (CH 2 ) 16 COOH Zvyšují riziko obezity a hladiny cholesterolu v krvi. Používají se v kosmetickém průmyslu.

5 Nenasycené mastné kyseliny Mají v molekule násobné vazby. Vyskytují i v rostlinných olejích, rybím mase, oříšcích, semenech… Kyselina olejová Kyselina linoleová (Omega 3 MK) Kyselina linolová (Omega 6 MK) Tyto tuky mají pozitivní vliv na srdce, cévy, činnost mozku, snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby, podporují imunitní systém.

6 Rozd ě l potraviny do sloupe č k ů podle výskytu v tvém jídelní č ku. často občas ryby sladkosti uzenina oříšky čokoláda ovoce a zelenina mořské plody máslo a sádlo

7 Metodický postup Prezentace slouží k výkladu nové látky. U kyseliny citronové a benzoové uvedeme vzorec, výskyt v přírodě a použití jako konzervantů. U nasycených mastných kyselin zmíníme přítomnost pouze jednoduchých vazeb, výskyt a rizika spojená s nadměrnou konzumací. Vysvětlíme rozdíl u nenasycených mastných kyselin. Uvedeme některé z nich, jejich výskyt a význam pro organismus člověka. Na závěr žáci vyberou potraviny, které by se v jejich jídelníčku měli vyskytovat často a výjimečně.

8 Použité zdroje Kliparty Office [online]. 2011 [cit. 2012-03-18]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/http://office.microsoft.com/cs-cz/


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google