Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Netradiční obiloviny v systému ekologického zemědělství VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 25. února 2013 Anotace Prezentace obsahuje fotografie netradičních obilovin vhodných pro pěstování v systému ekologického zemědělství a jejich charakteristiku. Předpokládají se znalosti z předmětu „pěstování rostlin“ pro obor Agropodnikání 3. ročník. Metodický pokyn Prezentace určená k výkladu, představující obilniny vhodné pro pěstování v systému ekologického zemědělství.

2 Netradiční obiloviny Obiloviny vhodné pro pěstování v systému EZ by neměly být náročné na stanoviště. Měly by být nenáročné na potřebu živin. Často to jsou tzv. doběrné plodiny. Jsou to plodiny, které jsou odolné do určité míry chorobám a škůdcům.

3 Alternativní obilniny I. skupiny
Pšenice špalda Pšenice jednozrnka Pšenice dvouzrnka Žito Tritikale Oves setý

4 Pšenice špalda Využití: mouka pro kynutá těsta, špaldový chléb, kroupy, krupice, káva, těstoviny. Vysoká odolnost proti škůdcům. Dokáže čerpat živiny z hlubších vrstev půdy.

5 5 Pšenice jednozrnka Nejstarší domestikovaná pšenice, vysoký obsah bíkovin, ale nízký obsah lepku. Hodí se pro nekynuté výrobky (arabský chléb, sušenky). Nebývá napadána běžnými škůdci pšenice. Nižší výnosy.

6 Pšenice dvouzrnka 7 000 let stará odrůda, byla nahrazena pšenicí
setou. Vhodná pro ekologické zemědělství, low-input, biodynamické zemědělství. Nenáročná. 19

7 Žito seté Jedna z nejméně náročných obilnin.
Mrazuvzdurné, doběrná plodina. Kromě plísně sněžné jsou jiné choroby bez významu.

8 Tritikale Nenáročné na výživu. Náročnější než žito,
8 Tritikale Nenáročné na výživu. Náročnější než žito, ale méně než pšenice.

9 Oves setý Nenáročný na klimatické podmínky. Vhodný přerušovač osevního postupu. Fytosanitární účinky. Hodnotné krmivo.

10 Pohanka jedlá - pseudoobilnina
Vhodná bioplodina, medonosná. Potlačuje plevele.

11 Opakování 1. Využití pšenice jednozrnky.
2. Je pšenice špalda vhodná pro mouku na kynutá těsta? 3. Nejvýznamnější choroba žita. 4. Plodiny vhodné pro ekologcké zemědělství by měly splňovat

12 Opakování - řešení 1. Využití pšenice jednozrnky. Nekynutá těsta (arabský chléb, sušenky). 2. Je pšenice špalda vhodná pro mouku na kynutá těsta? Ano. 3. Nejvýznamnější choroba žita. Plíseň sněžná. 4. Plodiny vhodné pro ekologcké zemědělství by měly splňovat. Měly by být nenáročné na potřebu živin, odolné proti chorobám a škůdcům.

13 Zdroj: Všechny obrázky dostupné online z:
Souhlas s uvedením byl udělen ústně pracovníkem katedry rostlinné výroby ČZU.


Stáhnout ppt "1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google