Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Zásady chovu hospodářských zvířat v systému ekologického zemědělství VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Alice Votavová Tematická oblast Ekologické zemědělství a agroturistika pro 4. ročník agropodnikání (rozvoj venkova) Ročník 4. Agropodnikání Datum tvorby 4. února 2013 Anotace Prezentace obsahuje zásady chovu zvířat v systému ekologického zemědělství, je určena k výkladu. Metodický pokyn Výkladová prezentace s opakováním, určeným k upevnění osvojených poznatků.

2 Zásady chovu hospodářských zvířat v EZ
V konvenčním zemědělství se často chovají hospodářská zvířata bez přímé vazby na půdu. Př.: chov nosnic, výkrm brojlerů, výkrm prasat. Ekologický chov zvířat nelze bez vazby na půdu provozovat!!!

3 Zásady chovu zvířat v EZ
Počet zvířat na jednotku plochy je omezen. Proč? Příliš koncentrovaný chov zvířat má negativní dopad na životní prostředí. Přechod od konvenčního k ekologickému zemědělství u zvířat, pastvin, ploch k pěstování krmiv – je 24 měsíců.

4 Zásady chovu zvířat v EZ
Nakupovaná zvířata musí pocházet z ekologicky hospodařících podniků. Kontrolní organizace může udělit výjimku, ale zvířata musí projít přechodným obdobím. Např.: skot pro produkci masa v bio kvalitě – 12 měsíců.

5 Zásady chovu zvířat v EZ
Zvířata musí být krmena ekologicky vyprodukovanými krmivy. Základ výživy mláďat savců je přírodní mléko (ne mléčné směsi). Zvířata nesmějí být uvázána. Drůbež nesmí být chována v klecích a musí mít možnost zeleného výběhu.

6 Zásady chovu zvířat v EZ
Savci musí mít možnost výběhu nebo pastvy. Ve stájích musí být část pro ležení vybavena suchou podestýlkou. Prasnice se musí chovat ve skupinách. Neplatí pro vysoké stádium březosti a období kojení. Selata se nesmí chovat v klecích. Prasata musí mít výběhy, kde mají možnost rytí.

7 Zásady chovu zvířat v EZ – Opakování
1. Jak dlouhé je přechodné období pro chov zvířat, pastviny a plochy pro pěstování krmiv? 2. Proč je omezen počet chovaných zvířat na jednotku plochy? 3. Jaká jsou pravidla pro chov prasnic? 4. Co musí být umožněno všem savcům v systému EZ?

8 Opakování - Řešení 1. Jak dlouhé je přechodné období pro chov zvířat, pastviny a plochy pro pěstování krmiv? 2 roky 2. Proč je omezen počet chovaných zvířat na jednotku plochy? Negativní dopad na životní prostředí. 3. Jaká jsou pravidla pro chov prasnic? Chov ve skupinách vyjma vysoce březích a kojících. 4. Co musí být umožněno všem savcům v systému EZ? Výběh nebo pastva.

9 Zdroje: Šarapatka B., Urban J. a kolektiv, PRO-BIO Šumperk 2006


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google