Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14_B_12 Tematická oblast: logistika Téma: Just in Time Autor: Bc. Dagmar Poláková Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace doplněné textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Just in Time  ("právě včas")

4 Just in Time Nejznámější logistická technologie,
Jedná se spíše o filozofii, která musí být dotvářena v souladu s charakteristickými podmínkami daného podniku, Strategie držení zásob, která redukuje nadbytečné zásoby, čímž jsou snižovány náklady, Celý proces je řízen pomocí signálů.

5 Dodává se: Malá množství, V co možná nejpozdějším okamžiku,
Velmi často (i několikrát za den).

6 Zásady strategie Minimalizace pohybu materiálu ve skladech,
Výrobní jednotky jsou přímo řízeny aktuální potřebou odpovídajících navazujících stupňů, Systém je nutné dodržovat jak vůči dodavatelům, tak i odběratelům.

7 Základní filozofie JIT:
Vyrábět jen to, co je potřebné a tak efektivně, jak je to jen možné, Zamezit plýtvání prostředků, času a kapacit, Důraz na 100 % kvalitu výrobků, Dodávající článek se přizpůsobuje odebírajícímu článku.

8 Důsledky zavedení JIT:
Nárůst požadavků na kvalitu, Potřeba užších partnerských vztahů → snižování počtů partnerů, větší požadavky na jejich spolehlivost, Zkracování objednávacích cyklů, Nárůst nejistoty, Větší zranitelnost.

9 Negativní důsledky JIT
Nárůst dopravy, zaplnění silnic menšími nákladními a dodávkovými vozidly, Vyčerpání kapacity dopravní sítě, Dopravní kongesce.

10 Dodávka dílů do Skleněné manufaktury v Drážďanech technologií Just in Time pomocí speciální tramvaje „CarGoTram“

11 Kontrolní otázky K zásadám JIT patří: Jaké má JIT negativní důsledky?
Odběratel se přizpůsobuje dodavateli Dodavatel se přizpůsobuje odběrateli Zákazník platí zboží předem, aby nedošlo ke zdržení dodávky Jaké má JIT negativní důsledky?

12 Použité zdroje: PERNICA, P. Logistika pro 21. století. 1. vyd. Praha: Radix, 2005, ISBN SIXTA, J., M. ŽIŽKA. Logistika, teorie a praxe. 1. vyd. Brno: CP Books, 2005, ISBN Obrázky galerie Kliparty kvalitně [cit ]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 WWW: <


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google