Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_62_INOVACE_ Chtěl bych investovat Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázia Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu si objasníme pojem investice, investování a to především z pohledu občana, ne podniku. K investování se pojí spousta odborných termínů, bez jejichž znalosti se neobejdeme. Takže půjde především o tuto oblast – vysvětlování základních pojmů jako je např. riziko a výnos, likvidnost aktiva, splatnost a výnos.

3 17. CHTĚL BYCH INVESTOVAT Zdědil jsi po strýčkovi z Ameriky jeden milion dolarů!!!!!!!!!!! Po závrati z nečekaného štěstí začínáš uvažovat, co si vlastně s tolika penězi počneš. Tušíš, co bys s penězi udělal teď hned, co za rok, za 10 let, pak na tzv. „stará kolena“, nebo bys i někomu pár dolarů daroval…?

4 Základní pojem = investování
Tak především – rozdíl mezi spořením a investováním = při spoření jde vesměs o malé finanční částky s velmi malým rizikem ztráty a s úrokem. Investování je dlouhodobá záležitost, bezúročná, spojená s různým stupněm rizika ztráty a cílem je hlavně celkové rozmnožování peněz.

5 Investování a čas Jsou to veličiny, které mají v souvislosti s investováním něco společného? Dokážeš to pojmenovat? Dokážeš to zdůvodnit a argumentovat? Na jakých internetových stránkách najdeš relevantní informace?

6 …pokračujeme v základních pojmech…
Splatnost = určité plnění závazku, např. splatnost směnky. Ale pozor – každá investice má svoje specifické požadavky na splatnost. Nutno sledovat. Výnos = prodejní cena aktiva – nákupní cena aktiva; je to to, co získáme v budoucnosti jako důsledek svého investování, tzv. budoucí důchod. Současná hodnota = běžná hodnota (BH) dělená konstantou 1 + diskontní sazba (i) to celé umocněné na dobu trvání (n), nebo-li: SH = BH/(1 + i)n

7 Užitečné internetové odkazy

8 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google