Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

Stavba textová Souvětí souřadné.
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI ČLENY NĚKOLIKANÁSOBNÉHO VĚTNÉHO ČLENU
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Několikanásobné větné členy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – souvětí souřadné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Přívlastek (Pk).
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Souvětí souřadné (parataktické)
Čárka ve větě 9. ročník.
Spojky.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Formální skladební vztahy
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Významové poměry mezi hlavními větami
Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Spojky Spojky spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Souvětí souřadné.
Spojky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Poměry v několikanásobném větném členu Autor Fulínová Šárka

POMĚRY V NĚKOLIKANÁSOBNÉM VĚTNÉM ČLENU Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

Několikanásobný větný člen -může být každý větný člen základní rozvíjející jednotlivé členy jsou souřadně spojeny a mohou být ve stejném poměru jako věty hlavní.

DRUHY POMĚRŮ

SLUČOVACÍM STUPŇOVACÍM ODPOROVACÍM VYLUČOVACÍM DŮSLEDKOVÉM Složky v několikanásobném větném členu mohou být v poměru: SLUČOVACÍM STUPŇOVACÍM ODPOROVACÍM VYLUČOVACÍM DŮSLEDKOVÉM

...pes a kočka…. …jak v hudbě,tak ve sportu.. …ani otec,ani matka…. …Češi i Poláci… Pokud jsou složky něk.vět. členu spojeny jako navzájem rovnocenné. Členy mohou být odděleny čárkami, spojkami - a, i, ani (nepíšeme čárku) a dvojdílné spojovací výrazy- ani-ani, jednak-jednak, hned-hned, jak-tak, dílem-dílem. 1.SLUČOVACÍ

STUPŇOVACÍ ..teplo, ba až nepříjemně horko.. ..nejen záznamy, ale i přenosy.. Složky něk.vět. členu jsou v poměru stupňovacím tehdy, když druhá nebo další složka stupňuje (zpřesňuje) význam složky předchozí. SPOJOVACÍ VÝRAZY: dokonce, ba, nejen-ale i, ale i, nejen-nýbrž i, dokonce i, nýbrž i.

…mluvil skromně, avšak přesvědčivě.. …auto je pěkné, ale příliš drahé… ODPOROVACÍ …mluvil skromně, avšak přesvědčivě.. …auto je pěkné, ale příliš drahé… …byl mladý, avšak rozvážný člověk… Probíhá mezi složkami něk.vět. členu tehdy, pokud jsou ve významovém rozporu. SPOJOVACÍ VÝRAZY: ale, avšak, nýbrž, leč, jenže, sice-ale, a přece.

VYLUČOVACÍ …v zimě potřebujeme bundu nebo kabát…. …buď půjdeme na hřiště, nebo do kina… Složky něk.vět. členu se navzájem vylučují. Jestli mohou platit obě možnosti, tak se před spojkami nebo, či čárka nepíše. SPOJOVACÍ VÝRAZY: nebo, buď- nebo, buď – anebo, či, anebo.

DŮSLEDKOVÝ …choval se sebevědomě, a proto vlastně nevhodně… …počasí je chladné, a proto nepříjemná… Probíhá mezi složkami něk.vět. členu tehdy, když druhý vyplývá z významu prvního jako důsledek. SPOJOVACÍ VÝRAZU: proto, a proto, tedy, a tedy, tudíž, a tudíž, a tak.

VYHLEDEJTE NĚKOLIKANÁSOBNÉ VĚTNÉ ČLENY A URČETE DRUH POMĚRU. Na výlet pojedu buď já, nebo Petr. Nejraději čtu časopisy a knihy. Na návštěvu byl pozván Jaroslav, ale ne Jitka. Chladný vítr vanul ze severu, a dokonce i z východu. Byl to hezký, ne však milý chlapec. Předjížděl zprava i zleva. Výhled z okna vypadal krásně, a proto lákavě. Vinul se hned k dědečkovi, hned k babičce. Cítila se sice unavena, ale spokojena. Voda v jezeru nás ochladí, osvěží.

ŘEŠENÍ Na výlet pojedu buď já, nebo Petr. (VYLUČOVACÍ) Nejraději čtu časopisy a knihy. (SLUČOVACÍ) Na návštěvu byl pozván Jaroslav, ale ne Jitka. (ODPOROV.) Chladný vítr vanul ze severu, a dokonce i z východu. (STUPŇ.) Byl to hezký, ne však milý chlapec. (ODPOROVACÍ) Předjížděl zprva i zleva. (SLUČOVACÍ) Výhled z okna vypadal krásně, a proto lákavě. (DŮSLEDKOVÝ) Vinul se hned k dědečkovi, hned k babičce. (SLUČOVACÍ) Cítila se sice unavena, ale spokojena. (ODPOROVACÍ) Voda v jezeru nás ochladí, osvěží. (SLUČOVACÍ)

VYHLEDEJTE NĚKOLIKANÁSOBNÉ VĚTNÉ ČLENY A URČETE JE. JAKÝ JE POMĚR MEZI JEJICH SLOŽKAMI. Nešel jsem vpravo, nýbrž vlevo. Pomohli jim z úkrytu, kde zachránění s kvílením a naříkáním leželi. V sobotu mě zastihneš buď u dědy, nebo doma. Se zalíbením, dokonce se zápalem chodí cvičit. Je to nejen bystrý, ale i zručný žák. Nekonečně a zvídavě se mi zadívala do mé knihy. Mořská ryba má bílé, ale trochu suché maso. Zazpívej mi to buď hned, nebo nikdy. Banány mít nebudeme ani dnes, ani zítra.

ŘEŠENÍ Puzp PUzp Nešel jsem vpravo, nýbrž vlevo. (ODPOROVACÍ) PUzp Pomohli jim z úkrytu, kde zachránění s kvílením a naříkáním leželi. (SLUČOVACÍ) Pum PUm V sobotu mě zastihneš buď doma, nebo u dědy. (VYLUČOVACÍ) Puzp PUzp Se zalíbením, dokonce se zápalem chodí cvičit. (STUPŇOVACÍ)

PKs PKs Je to nejen bystrý žák, ale i zručný žák. (STUPŇOVACÍ) Puzp PUzp Nekonečně a zvídavě se mi zadívala do mé knihy. (SLUČOVACÍ) PKs PKs Mořská ryba má bílé, ale trochu suché maso. (ODPOROVACÍ) Puč PUč Zazpívej mi to buď hned, nebo nikdy. (VYLUČOV.) Puč PUč Banány mít nebudeme ani dnes, ani zítra. (SLUČ.)