Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_09_Přívlastek Autor Fulínová Šárka

2 Šárka Fulínová 2. ZŠ Dobříš
PŘÍVLASTEK Šárka Fulínová 2. ZŠ Dobříš

3 Každý větný člen může být:
holý – zasadili strom rozvitý – zasadili malý strom několikanásobný – zasadili strom a keř (několikanásobné větné členy, pokud nejsou spojeny spojkami a,i,nebo,ani, oddělujeme čárkou)

4 PAMATUJ! Předložka není samostatným větným členem, patří ke jménu, zájmenu: kolem lesa, za městem, před domem.

5 PŘÍVLASTEK SHODNÝ NESHODNÝ

6 Závisí na: 1 (3) Ptáme se: jaký? který? čí? Bývá vyjádřen: 2, 3, 4 (PK shodný) 1, infinitivem (PK neshodný) Dělení: shodný neshodný Blíže určuje význam podstatného jména. Př. mladý člověk (shodný v rodě, životnosti, čísle a pádě) člověk z pralesa (neshodný)

7 PŘÍKLAD PK s Navštívili jsme Slapskou přehradu. (jakou přehradu? Slapskou) PK s PK n Sbíral jsem semena košaté lípy. (jaké lípy? – košaté Semena koho ? Čeho? – semena lípy

8 PROCVIČOVÁNÍ Četli jsme Žáčkovy verše. Pracoval v novém podniku. Dítě si hrálo s barevným míčem. Šli jsme plavat do městských lázní. Viděla jsem festivalový film. Jarní paprsky slunce zahřejí půdu. Chlubí se plnými kapsami kuliček. Brok je již starý pes. Prokazoval znamenité služby. Přehrál jsem již celou skladbu. Mám novou skladbu pro housle.

9 ŘEŠENÍ 1. Četl jsem Žáčkovy verše. Žáčkovy (PK s) verše 2. Pracoval v novém podniku. novém (PK s) podniku 3. Dítě si hrálo s barevným míčem. barevným (PK s) míčem 4. Šli jsme plavat do městských lázní. městských (PK s) lázní 5. Viděla jsem festivalový film. festivalový (PK s) film 6. Jarní paprsky slunce zahřejí půdu. jarní (PK s) paprsky, slunce (PK n)- paprsky koho? čeho? - slunce

10 7. Chlubí se plnými kapsami kuliček.
plnými (PK s) kapsami kapsami – koho? čeho? – kuliček (PK n) 8. Brok je již starý pes. starý (PK s) pes 9. Prokazoval znamenité služby. znamenité (PK s) služby 10. Přehrál jsem již celou skladbu. celou (PK s) skladbu 11. Mám novou skladbu pro housle. novou (PK s) skladbu skladbu pro koho? co? – pro housle (PK n)

11 1. Každý tu pracuje radostně.
URČETE ZÁKLADNÍ I ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY 1. Každý tu pracuje radostně. Statečnost je dobrá vlastnost. Krajina s osamělými vrchy oslňovala oči bílým jiskřivým sněhem. Větve stromů se blýskaly v slunečních paprscích. Připadáš mi trochu smutný. Cestovatel se vrátil z výpravy zdráv a spokojen. Na zamrzlém rybníčku se proháněli bruslaři s hokejkami. Sluneční paprsky ve vysokých horách mají léčivé účinky.

12 Květy byly vystřídány malými zelenými šípky.
Na podzim keř svítil zralými rudými šípky. V naší zemi je mnoho léčivých pramenů. Lyžování na sněhových pláních je velmi drahý sport.

13 Několikanásobný větný člen
může být každý větný člen: i ZÁKLADNÍ ROZVÍJEJÍCÍ

14


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google