Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká JÁDROVÉ OVOCE Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s druhy jádrového ovoce a použitím . Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Jádrové ovoce, kdoule, mišpule Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_10
JÁDROVÉ OVOCE Tzv. dužnaté malvice Plody různých stromů obr.1
1. Jablka obr. 2 U nás nejstarším ovocem Oblíbenost, rozšířenost Vhodná pro skladování Jablka – letní, podzimní, zimní obr. 2
2. Hrušky Oblíbené ovoce Kratší trvanlivost než jablka Šťavnatější, sladší Hrušky – letní, podzimní, zimní obr.3
3. Kdoule Strom nebo keř kdouloně Pochází z Persie Kulovitý nebo hruškovitý tvar Chuť nakyslá, trpká Silně aromatická vůně Tvrdá dužina Nedají se za syrova zpracovávat Marmeláda, kompoty, proslazené ovoce obr.4
4. Mišpule Plody mají slabou dužinu Žlutozelené barvy Použití jako u kdoule obr.5
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1:[online].[ cit 2013-1-20]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 2:[online].[ cit 2013-1-20]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 3: [online].[ cit 2013-1-20]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alexander_Lucas_10.10.10.jpg Obr. 4: [online].[ cit 2013-1-20]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:03_Quittenkorb.jpg Obr. 5: [online].[ cit 2013-1-20]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medlar_pomes_and_leaves.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.