Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny."— Transkript prezentace:

1 JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dum: 98

2 PATŘÍ SEM: Jablka Hrušky Mišpule Kdoule Jeřabiny
1.

3 JABLKA Jablka jsou plody jabloně.
Liší se barvou slupky, tvarem, chutí a moučnatostí dužiny. Obsahují větší množství vody, pektinu a organických kyselin. Přítomný vitamin C je umístěn hlavně pod slupkou. Existuje více než druhů. Konzumují se hlavně syrová nebo se zpracovávají na mošty, vína, kompoty,marmelády apod. 2.

4 HRUŠKY Jedná se o plody hrušně obecné.
Plody se liší chutí, konzistencí, tvarem (některé odrůdy jsou velmi sladké s roztíratelnou „máslovou" konzistencí). Obsahují až 2 vlákniny. Konzumují se stejně jako jablka – syrové, eventuelně se zpracovávají na kompoty, nápoje, konzervují se sušením atd. 3.

5 MIŠPULE Jedná se o plod mišpule obecné, rostoucí jako keř či strom
(vyskytuje se hlavně v jižním Německu na okraji lesů a v Japonsku). Mišpule má hruštičkovitý tvar, hnědou drsnou slupku, trpkou dužinu, která je poživatelná po delším skladování (má pak sladkokyselou chuť). Plody se konzumují syrové, šťáva se využívá při výrobě jablečných a hruškových nápojů. 4. lokvat-loquat-bibas-japonska-mispule html

6 KDOULE Kdoule jsou plody kdouloně obecné.
Jedná se o keř či strom, který se pěstuje hlavně na jižní Moravě či Slovensku. Plod má hruškovitý tvar, povrch žlutý plstnatý, dužinu tuhou a trpkou, za syrova nejedlou. Plody se využívají hlavně k výrobě kompotů, rosolů a marmelád. 5.

7 JEŘABINY Jsou to plody jeřábu – stromu či keře.
Plody jsou drobné oranžové malvičky. Chuť plodů je velmi rozdílná a k přímému konzumu nejsou vhodné. Využívají se však v konzervárenství a léčitelství (syrové plody mají projímavý účinek, vařené působí jako statikum pro konzervy). Jeřabiny jsou zdrojem vitamínu C, B-karotenu, sorbitu, tříslovina rutinu. 6.


Stáhnout ppt "JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny."

Podobné prezentace


Reklamy Google