Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová."— Transkript prezentace:

1 CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 109 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 109

2 CIBULE  Čerstvá cibule je na trhu jako lahůdková, s natí (zelenačka) či s krátkou natí.  Čerstvá lahůdková cibule se prodává po několika kusech.  Spodní část má průměr 1,5 až 2,5 cm, nat' je zelená a zdravá.  Čerstvá cibule s natí má nat' dlouhou min. 40 cm, zdravou.  Čerstvá cibule s krátce seříznutou natí má celou cibuli, nat' má délku max. 4 cm a kořínky jsou zkrácené.  Kuchyňská cibule má průměr 3,5 až 8 cm, je dobře vybarvená (má bílou, žlutou či červenofialovou dužinu), je proschlá a bez kořínků. 1. http://bubu-relax.webnode.cz/radce-jak-to-vsechno-zvladnu-/zdravi-a-kosmetika/zdravi/na- krevni-obeh-cibuli/

3 ŠALOTKA  Šalotka je drobnější cibule (min. 2 cm, na společném podpučí vyrůstá trs načervenalých cibulek).  Velmi trvanlivá mrazuvzdorná, nemá ostrou chuť, je sladší než kuchyňská cibule.  Prodává se proschlá, bez kořínků a se zkrácenými listy.  Nakládačka (perlovka) je cibule malá (průměr 1,5 až 3 cm) kulatá, roste v trsech v zemi. v trsech v zemi.  Loupe se spařením a promnutím, konzervuje se sterilací ve sladkokyselém nálevu. 2. http://www.kuechengoetter.de/rezepte/warenkunde/33000/Schalotten.html

4 ČESNEK  Hlavička (cibule) česneku je tvořena drobnými cibulkami (stroužky), které jsou pokryty bílou či růžovou slupkou.  V prodeji je česnek čerstvý nebo suchý.  Čerstvý česnek s natí má zdravou zelenou nať.  Česnek suchý bílý stvol nemá, hlavička je pevná a stroužky jsou drobnější.  Je trvanlivější. 3. http://www.nazeleno.cz/bio/alternativni-medicina/cesky-cesnek-elixir-zdravi.aspx

5 PÓREK  Pór má bílý krček cibulovitě zakončený.  Jeho aroma je jemnější než aroma cibule.  Jakostní pór nesmí mít poškozený krček, listy musí být zdravé zelené.  Pór je mj. zdrojem vitamínu C, železa a fosforu. Dobře snáší mrazy. 4. http://skramlikova.wordpress.com/tag/porek/

6 Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová."

Podobné prezentace


Reklamy Google