Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdálenost bodu od přímky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdálenost bodu od přímky"— Transkript prezentace:

1 Vzdálenost bodu od přímky
Předmět: MATEMATIKA Ročník: 3. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Mgr. Dagmar Válková Vzdálenost bodu od přímky Anotace: Prezentace slouží jako pomůcka k výkladu učiva vzdálenost bodu od přímky Po seznámení s teorií následují řešené příklady určené k procvičování . Materiál je možno využít jak pro přímou výuku, tak pro samostudium. Klíčová slova: Vzdálenost bodu od přímky, obecná rovnice přímky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 2 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MG3_12

3 Vzdálenost bodu od přímky

4 kde alespoň jeden z koeficientů a, b, je různý od nuly.
Vzdálenost bodu M od přímky p je:

5 1/ Určete vzdálenost bodu A od přímky p: A = [ 5; -3], p: 4x + 5y – 3 = 0 Vzdálenost bodu A od přímky p je 0,31.

6 2/ Určete vzdálenost bodu M od přímky q: M = [ 5; 7], q prochází body P = [ -4; 5], Q = [ 11; -3] Vzdálenost bodu M od přímky q je 6.

7 3/ Určete vzdálenost bodu R od přímky p: R = [ 1; -2], p: x = t, y = 3 - 5t Vzdálenost bodu R od p je 0, Rєp.

8 4/ Určete vzdálenost bodu K od přímky q: K = [ 5; -3], q: y = 4x + 2
Vzdálenost bodu K od přímky q je 6,06.

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje 1. HUDCOVÁ, M., KUBIČÍKOVÁ, L. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ, SOU a nástavbové studium. 2. vydání. Praha: Prometheus, s. ISBN KOLOUCHOVÁ, J., ŘEPOVÁ, J., ŠOBR, V. Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU. 5. část. 1. vydání. Praha: SPN, s. [online]. [cit ]. Dostupné z: 4. [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Vzdálenost bodu od přímky"

Podobné prezentace


Reklamy Google