Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Suchary, strouhanka, macesy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Suchary, strouhanka, macesy"— Transkript prezentace:

1 Suchary, strouhanka, macesy
Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Ing. Anna Novotná Suchary, strouhanka, macesy Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Pekař. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Suchary, strouhanka, macesy. Klíčová slova: Suchary, strouhanka, macesy, těsto, pečení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 38 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PK2_16

3 Suchary, strouhanka, macesy
Výroba sucharů, strouhanky a macesů

4 Suchary Kynuté těsto, příprava přímým vedením na záraz
Vyzrálé těsto se dělí a tvaruje na veky Pečou se ve formách při 250 °C Získají se tzv. krudony Krudony se nechají 12 – 24 hod. odležet Krájí se na plátky 5 – 8 mm silné Plátky se restují při 190 – 210 °C

5 Druhy sucharů Dietní suchar Jemný suchar Karlovarský suchar Speciál
Čajový máslový suchar Zdravotní suchar

6 Strouhanka Z nadbytečného nebo deformovaného pečiva Kratší trvanlivost
Pečivo musí být dokonale vysušené

7 Strouhanka Speciální výroba Veky z kynutého vodového těsta
Veky se drtí na kousky Rozdrcené kousky se melou na strouhanku

8 Macesy Nekynuté pečivo z vody a pšeničné mouky

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje PŘÍHODA, J., HUMPOLÍKOVÁ , P., NOVOTNÁ, D. Základy pekárenské technologie. 1. vydání. Praha: Pekař a cukrář, 2003, 363 s. ISBN MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ, J. Zpracování mouky pro 1. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1987, 168 s. SKOUPIL, J., MÜLLEROVÁ , M., ŠTROBACH, J. Zpracování mouky: Technologie pro 3. ročník SPŠ PT. 2. vydání. Praha: SNTL, 1981, 288 s. MÜLLEROVÁ, M., SKALICKÝ J. Zpracování mouky II pro 2. ročník SOU. 1. vydání. Praha: SNTL, 1985, 164 s. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Suchary, strouhanka, macesy"

Podobné prezentace


Reklamy Google