Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Informace k registraci Michaela Hofštetrová Knotková.
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
JUDr. Klára Drličková, Ph.D Veřejné listiny. JUDr. Klára Drličková, Ph.D2 Veřejná listina Národní právo Mezinárodní právo Právo EU  Vlastní.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Pojem přeměna obchodní společnosti
Národní institut dětí a mládeže – oddělení neformálního vzdělávání
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Digitální učební materiál
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Sociální a dostupné byty
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb. Monika Pokorná MŠMT, 18.9.2006

O čem budu hovořit?

Co je to autorizace? Oprávnění fyzické nebo právnické osoby Umožňuje ověřovat dosažení odborné způsobilosti Způsob ověřování je stanoven v kvalifikačním standardu

Jaký bude poplatek za udělení autorizace? Stanoven zákonem č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích Bude realizován kolkovou známkou na žádosti Za žádost o autorizaci jedné dílčí kvalifikace 1 500,- Kč Maximální částka za žádost o autorizaci 10 000,- Kč 1. Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, příloha sazebník, část I, položka 22, písm. j) udělení autorizace, písm. k) prodloužení platnosti autorizace 2. Zákon 634_2004 Sb, o správních poplatcích Vyhláška 192_1993 Sb., o kolkových známkách

Počet dílčích kvalifikací Z toho vyplývá Počet dílčích kvalifikací Správní poplatek v Kč 1 1 500,- 7 a více 10 000,-

Autorizovaná osoba Fyzická nebo právnická osoba Má oprávnění ověřovat odbornou způsobilost žadatelů a vydávat osvědčení = provádět autorizaci Je evidována v Národní soustavě kvalifikací

Jakým způsobem se bude o autorizaci žádat? Žádostí příslušnému autorizujícímu orgánu Podmínky autorizování jsou rozdílné pro: - fyzickou osobu (Žádost č. 1) - právnickou osobu (Žádost č. 2) - školu registrovanou ve školském rejstříku (Žádost č. 3) Žádost bude ke stažení na internetových stránkách resortů, NSK

Jak může vypadat žádost o udělení autorizace fyzické osobě? Hlavička, osobní údaje a kód dílčí kvalifikace (*A) Výčet dokladů, které je potřeba k žádosti doložit (*B) Pokyny pro vyplnění žádosti (*C) Záznamy autorizujícího orgánu (*D)

V čem se liší žádost pro právnické osoby? Žádost má 2 části : Část o právnické osobě (*E) 2. Část o (každém) autorizovaném zástupci této právnické osoby (*F) Ad2) Tzn. že jestliže bude právnická osoba žádat o autorizaci více autorizovaných zástupců, musí každý z nich splnit všechny podmínky. Část 2 žádosti pude tedy přiložena tolikrát, kolik bude autorizovaných zástupců.

V čem se liší žádost pro školy? Žádost vychází ze žádosti pro právnické osoby Škola zapsaná ve školském rejstříku nemusí podle §11, odst. 3 předkládat všechny doklady o právnické osobě Škola může doložit čestným prohlášením, že autorizovaný zástupce splňuje stanovené podmínky §11, odst. 3

Za jakých podmínek bude autorizace udělena ? Žádost č. 1, * B a) Žadatel je plně způsobilý k právním úkonům Zákon 328/1999 Sb., o občanských průkazech b) Dosáhl věku nejméně 23 let c) Je bezúhonný Výpis z evidence Rejstříku trestů ne starší 3 měsíců § 10, odst. 1, písm. a až j – fyzické osoby Ad a) Zákon 328/1999 Sb., o občanských průkazech, §2, odst. 2: OP je povinen mít občan, který dosáhl 15 let věku a má trvalý pobyt na území ČR. Tuto povinnost má i občan, jehož způsobilost k právním úkonům byla rozhodnutím soudu omezena §3, odst. 3: U občana, který byl rozhodnutím soudu zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jehož způsobilost k právním úkonům byla rozhodnutím soudu omezena, je povinným údajem zapisovaným do OP tato skutečnost, a u občana zbaveného způsobilosti k právním úkonům též jméno, popřípadě jména, příjmení RČ a adresa trvalého pobytu opatrovníka. Ad c) viz žádost Žadatel předloží výpis z evidence Rejstříku trestů starý maximálně 3 měsíce. Pokud žadatel není státním občanem ČR a v posledních 3 letech se déle než 3 měsíce nepřetržitě zdržoval mimo území ČR, prokazuje splnění této podmínky odpovídajícím dokladem ne starším 3 měsíců, vydaným příslušným orgánem země původu žadatele nebo státu, ve kterém se v posledních 3 letech déle než 3 měsíce nepřetržitě zdržoval. Jsou-li doklady nebo prohlášení vyhotovené v cizím jazyce, s výjimkou jazyka slovenského, překládá je žadatel opatřené úředně ověřeným překladem do českého jazyka. Nelze-li odpovídající doklady ze závažného důvodu zajistit, lze je nahradit čestným prohlášením žadatele.

Za jakých podmínek bude autorizace udělena ? d) Prokáže odbornou způsobilost odpovídající dané dílčí kvalifikaci e) Prokáže nejméně 5 let relevantní praxe Předloží čestné prohlášení o seznámení se s aktuálním vývojem v oboru dané dílčí kvalifikace § 10, odst. 1, písm. a až j – fyzické osoby Ad d) Jakým způsobem bude prokazována? Varianta 1 Kvalifikační předpoklady ověřitelné dodanými doklady. Varianta 2 Prokázání znalostí ověřitelných ústní nebo písemnou zkouškou bez nutnosti mít přitom k dispozici materiálně technické vybavení. Varianta 3 Prokázání dovedností ověřitelných jen pomocí příslušného materiálně technické vybavení (možno spojit s prověření tohoto vybavení).. Ad e)Jaké doklady budou uznávány: pracovní smlouva, zápočtový list, živnostenský list…?

Za jakých podmínek bude autorizace udělena ? g) Prokáže zajištění materiálně technických podmínek pro provádění zkoušek h) Čestné prohlášení, že na majetek žadatele nebyl vyhlášen konkurs i) Předloží potvrzení o bezdlužnosti Podal žádost o autorizaci dílčí kvalifikace, pro kterou je vydán kvalifikační i hodnotící standard. § 10, odst. 1, písm. a až j – fyzické osoby Ad g) Jakým způsobem budou prokazovány? - Kupní smlouva na stroj, nájemní smlouva (min na dobu 5 let = doba platnosti autorizace), čestné prohlášení žadatele, kontrola přímo na místě

Jaké jsou podmínky udělení pro právnické osoby? Žádost č. 2, *E Právnická osoba doloží: Předmět své činnosti Zajištění materiálně technických podmínek Bezdlužnost a čestné prohlášení, že na její majetek nebyl vyhlášen konkurs Bezúhonnost svých statutárních zástupců § 11, odst. 1, písm. a až g – právnické osoby

Jaké jsou podmínky udělení pro právnické osoby? Žádost č. 2, *F Právnická osoba doloží o svém autorizovaném zástupci: Způsobilost k právním úkonům Věk minimálně 23 let Bezúhonnost Odbornou způsobilost 5 let relevantní praxe Čestné prohlášení o seznámení se s aktuálním vývojem v dané oblasti § 11, odst. 1, písm. c – právnické osoby

Jaké jsou podmínky udělení školy? Žádost č. 3 Škola doloží: Zajištění materiálně technické zabezpečení (*G) Čestné prohlášení o autorizovaném zástupci, že splňuje podmínku (*H): Věk minimálně 23 let Bezúhonnost Odbornou způsobilost 5 let relevantní praxe Čestné prohlášení autorizované osoby o seznámení se s aktuálním vývojem v dané oblasti § 11, odst. 1, písm. c – právnické osoby

Shrnutí

Mgr. Monika Pokorná MŠMT e-mail: monika.pokorna@msmt.cz Děkuji za pozornost Mgr. Monika Pokorná MŠMT tel. 257 193 328 e-mail: monika.pokorna@msmt.cz