TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ 11-1-18 Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Úvod + ob č anské právo. Morálka (mos, moris - mrav)  celkovou p ř edstava správného jednání ve spole č nosti.  od pravidel zdvo ř ilosti (zp ů sob.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Soukromé právo chrání: d ů stojnost a svobodu č lov ě ka jeho p ř irozené právo brát se o vlastní št ě stí a št ě stí jeho rodiny nebo lidí jemu blízkých.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ RODINNE_PRAVO_ZANIK_MANZELSTVI_15 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Autor: Ing. Sikorová Renata
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rodinné právo.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Mgr. Rostislav Navláčil 13. Rodinné právo Občanská nauka 1. – 4.
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stavební uzávěra základní informace
Občanské soudní řízení I.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Rodinné právo.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová VY_INOVACE_Kaluzova_ Šek .
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA I ÚVOD
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Vznik manželství Občanská nauka 1. M.
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová

ANOTACE Prezentace obsahuje obecná ustanovení fyzických osob v občanském zákoníku. Prezentace podporuje odborné ekonomické vzdělávání žáků oboru Gastronomie a Kuchař – číšník.

OBČANSKÝ ZÁKONÍK Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Upravuje občanskoprávní vztahy, které přispívají k naplňování občanských práv a svobod. Dotýká se ochrany osobnosti a nedotknutelnosti vlastnictví. Upravuje majetkové vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi osobami a státem.

OBČANSKÝ ZÁKONÍK - fyzické osoby Člověk má právní osobnost od narození až do smrti Každý člověk odpovídá za své jednání Na počaté dítě se hledí jako na již narozené, pokud to vyhovuje jeho zájmům.

Důkaz smrti Smrt člověka se prokazuje veřejnou listinou vystavenou po prohlédnutí těla mrtvého stanoveným způsobem Nelze-li tělo mrtvého prohlédnout stanoveným způsobem, prohlásí člověka za mrtvého i bez návrhu soud, pokud byl člověk účasten takové události, že se jeho smrt vzhledem k okolnostem jeví jako jistá. Není-li známo, kde člověk zemřel, má se za to, že se tak stalo tam, kde bylo nalezeno jeho tělo Za místo, kde zemřel člověk prohlášený za mrtvého, platí to, kde naposledy pobýval živý.

Změna pohlaví Změna pohlaví člověka nastává chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce a přeměně pohlavních orgánů. Změna pohlaví nemá vliv na osobní stav člověka, ani na jeho osobní a majetkové poměry; manželství nebo registrované partnerství však zaniká.

Zletilost  Plně svéprávným se člověk stává zletilostí  Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku věku  Před nabytím zletilosti se plné svéprávnosti nabývá přiznáním svéprávnosti, nebo uzavřením manželství.

Nezletilí Každý nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, je způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jeho věku.

Závislá práce nezletilých Závislá práce mladších než patnáct let nebo nezletilých, kteří neukončili povinnou školní docházku, je zakázána.

Opatrovník Je osoba, která spravuje záležitosti za osobu, která je nezpůsobilá právně jednat. Prohlášení má formu veřejné listiny opatřenou datem a potvrzenou dvěma svědky.

Omezení svéprávnosti Lze v zájmu člověka, jehož se to týká, po jeho zhlédnutí a s plným uznáváním jeho práv a jeho osobní jedinečnosti Přihlíží se k rozsah i stupni neschopnosti člověka postarat se o vlastní záležitosti Omezit svéprávnost člověka lze jen tehdy, hrozila-li by mu jinak závažná újma a nepostačí-li vzhledem k jeho zájmům mírnější a méně omezující opatření Omezit svéprávnost člověka může jen soud.

Nezvěstnost Za nezvěstného může soud prohlásit svéprávného člověka, který opustil své bydliště, nepodal o sobě zprávu a není o něm známo, kde se zdržuje. Soud uvede v rozhodnutí den, kdy nastaly účinky prohlášení nezvěstnosti. Prohlášení za nezvěstného se může stát na návrh osoby, která na tom má právní zájem, zejména manžela nebo jiné blízké osoby, spoluvlastníka, zaměstnavatele nebo korporace, na níž má tento člověk účast.

POUŽITÁ LITERATURA ČISTÁ, Lydia. Ekonomika pro střední odborná učiliště a veřejnost 1. Praha: FORTUNA, 2005, 101. ISBN X AUTOR NEUVEDEN. Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: bcansky-zakonik/cast1h2d2.aspx