Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_02 Právní vztahy, právní skutečnosti Téma sady: Člověk a právo Obor, ročník: Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum 3. ročník Datum vytvoření: únor 2013 Anotace: Právní skutečnosti, právní jednání, platnost a neplatnost právního jednání, individuální právní akt, soukromá a veřejná listina. Metodický obsah: Zopakování některých základních pojmů a výklad nového učiva podle novely občanského zákoníku.

2 Právní skutečnosti Právní skutečnost je každá skutečnost, s níž právní norma spojuje vznik, změnu nebo zánik právního vztahu. K tomu dochází samočinně nebo záměrně. Právní skutečnosti Nezávislé na vůli Volní jednání Právní jednání Právní události Protiprávní stavy Protiprávní jednání

3 Právní jednání Právní jednání musí obsahem a účelem odpovídat dobrým mravům i zákonu. Vznik, změnu, nebo zánik práv lze vázat na splnění podmínky. Právně lze jednat nekonáním konáním opomenutím strpění

4 Subjektivní právní jednání
podle počtu stran podle formy jednostranné dvoustranné mnohostranné výslovné ústní výslovné písemné konkludentní Právní jednání je projev vůle, jimiž se právní vztahy mění, ruší…

5 Subjektivní právní jednání
Platné právní jednání musí být určité, srozumitelné, svobodné (bez nátlaku), vážně mínění, v předepsané formě (např. písemná, notářsky ověřená). Neplatné právní jednání odporuje zákonu, obchází jej, příčí dobrým mravům, narušuje veřejný pořádek.

6 Individuální právní akt
Jedná se o akt státních orgánů, může mít podobu rozhodnutí usnesení rozsudek Vztahují se pouze na jedinečné případy a v podstatě představují akty aplikace právních norem (orgánů soudních, správních). Příklady právních jednání: Ředitel školy vydal rozhodnutí o přijetí žáka na školu. Zaměstnanec předal zaměstnavateli výpověď o ukončení pracovního poměru.

7 Výklad právních jednání
Právní jednání se posuzuje podle svého obsahu. Připouští-li použitý výraz různý výklad, vyloží se v pochybnostech k tíži toho, kdo výrazu použil jako první. V právním styku podnikatelů se přihlíží k obchodním zvyklostem. Písemná forma: zřizování, převod věcného práva k nemovité věci, elektronickými nebo jinými technickými prostředky, podpis jednajícího.

8 Soukromá a veřejná listina
vydaná orgánem veřejné moci, listina prohlášená zákonem, nesmí trpět vadami, zakládá plný důkaz o projevu vůle. Soukromá listina kdo se jí dovolává, musí dokázat její pravost, správnost; není-li podepsána, musí ten, kdo ji použije, dokázat původ. Zásilka odeslaná poštovní službou – došla třetí pracovní den po odeslání, do jiného státu – patnáctý pracovní den.

9 Neplatnost právních jednání
Na právní jednání je třeba hledět jako na platné než na neplatné. Chyby v psaní nebo v počtech nejsou právnímu jednání na újmu, je-li jeho význam nepochybný. Neplatné je právní jednání: příčí dobrým mravům, odporuje zákonu, podle něhož má být plněno něco nemožného, jedná-li v omylu. Nenamítne-li oprávněná osoba neplatnost právního jednání, považuje se právní jednání za platné.

10 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
Právo pro střední školy, autor Radovan Ryska, Monika Puškinová, EDUKO nakladatelství, s.r.o., Praha 2012, ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google