Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
model fungování a praxe
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
OBECNÍ ÚŘAD VO 9, s. 9 n..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Výkon veřejného opatrovnictví z pohledu veřejné ochránkyně práv
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
Radek John ministr vnitra
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Informace k tezím rekodifikace
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Projekt Interreg V A č Mobilně a efektivně ve společném příhraničí Spolupráce policie.
Odbor dopravy - Bc. Petr Fehér
Transkript prezentace:

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 2 Základní informace k Hodnotící zprávě 1 x za 2 roky předkládána vládě informativní zpráva o realizaci výkonu samostatné a přenesené působnosti ÚSC HZ byla zpracována zejména ve spolupráci s věcně příslušnými resorty, KÚ a kanceláří veřejného ochránce práv Ve zprávě jsou popsány nedostatky a formulována doporučení pro resorty, kraje, obce Konkrétní návazné opatření resorty navrhnou do konce srpna a budou informovat MV Aktuální zpráva projednána vládou dne 9. května 2012 a bude zveřejněna na

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 3 POZNATKY Z KONTROLNÍCH PROTOKOLŮ ÚSÚ KÚ OBCE KÚ OBCE III, II, I VOP MV a MF SAMOSTATNÁ PŮSOBNOST

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 4 Kontroly KÚ vůči obcím a uložená opatření

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 5 Nejčastější zjištění a doporučení pro obce Obecně zjištěny zejména pochybení při aplikaci správního řádu Formální a procesních náležitostí stanovené správním řádem, Územní řízení a stavební řád přestupky,doprava,státní sociální podpora a sociální péče, životní prostředí Rozdílná úroveň u obcí Konkrétní zjištění dle jednotlivých úseků - HZ

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 6 Struktura kontrol dle typu obcí v období 2010/2011 (bez ohledu na úsek státní správy) Typ obcePočet kontrol Počet zkontrolova- ných obcí % zkontrolova- ných obcí Obce III Obce II Obce I CELKEM

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 7 Struktura kontrol dle typu obcí v období 2010/ závěry Alespoň 1 kontrola přenesené působnosti byla v kontr. období provedena pouze u 30% obcí (v období 2008/2009 to bylo u 27,5% obcí) Počty jsou uvedeny bez ohledu na úsek státní správy – v jednotlivých oblastech jsou tedy počty kontrol výrazně nižší Z kapacitních důvodů tedy není možné řádně ověřovat kvalitu výkonu státní správy u všech obcí Pozn: V HZ uvedeny počty kontrol obcí dle krajů i dle jednotlivých úseků

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 8 Kontroly samostatné působnosti obcí Období Počet kontrol Porušení zákona Porušení zákona na 1 kontrolu ,

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 9 Další poznatky z HZ 2010/2011 V HZ podrobněji popsána agenda silničních spr. úřadů, dopr.-správních agend a odpadového hospodářství samostatné kapitoly k přezkoumání hospodaření a kontrole samostatné působnosti samostatná subkapitola zjištění veřejného ochránce práv zjištěn nárůst zásadních nedostatků při kontrolách přenesené působnosti identifikováno neřešení problému dohledové působnosti u zakázek malého rozsahu ÚSÚ vyhodnotí poznatky a budou MV do konce srpna t. r. informovat o přijatých opatřeních

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 10 POZNATKY V O P Kritika metodické pomoci poskytované ÚSÚ Nedostatečná provázanost met. pomoci mezi ÚSÚ Odlišná stanoviska ÚSÚ na shodnou právní otázku uvnitř ÚSÚ Zodpovědnost ÚSÚ za svěřený úsek státní správy

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 11 Stav výkonu přenesené působnosti Zvýšil se počet kontrol výkonu přen. působnosti Výkonu přenes. působnosti je věnována pozornost Zvýšil se počet kontrolních zjištění – svědčí o snížení kvality výkonu přen. působnosti (ÚSÚ u KÚ vykazujÍ o 62 % větší počet kontrolních zjištění oproti předchozímu období )

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 12 VÝVOJ POČTU ZÁSADNÍCH NEDOSTATKŮ – DLE KÚ Kontrolní období : navýšení 63 % ( provedeno 5677 kontrol, uloženo 2318 nápravných opatření)

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 13 Příčiny Neznalost SŘ Neznalost právních předpisů Pochybení jednotlivce Nedůslednost postupů Formalismus Nevyužívání následných kontrol Často chybí metodické působení ÚSÚ

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 14 DOPORUČENÍ ZAMĚŘIT SE NA KONTROLU POSTUPŮ DLE SŘ POSKYTOVAT SOUVISEJÍCI METODICKOU POMOC VYUŽÍVAT INSTITUTU NÁSLEDNÉ KONTROLY ÚSÚ – ZVÝŠIT POČET KONTROL PŘÍMO NA OBCÍCH ZÁSAH ÚSÚ V PŘÍPADĚ NEČINNOSTI,UKLÁDÁNÍ OPATŘENÍ ŠKOLENÍ PRO PRACOVNÍKY VYKONÁVAJÍCÍ SŘ PŘEVEDENÍ AGEND S MALOU ČETNOSTÍ POSÍLENÍ PRAVOMOCI KÚ ROZHODNOUT PŘI NEDOSTATEČNÉM VÝKONU OBCE V PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 15 KVALITA VÝKONU PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI Po vyhodnocení kontrolních protokolů za období nedochází ke zvýšení výkonu státní správy Stav vykazuje zhoršení kvality výkonu přenesené působnosti

Odbor dozoru a kontroly veřejné správy 16 HODNOTÍCÍ ZPRÁVA BUDE K DISPOZICI PRO PODROBNĚJŠÍ SEZNÁMENÍ Kontakt: PROJEDNÁNA VLÁDOU DNE