Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí"— Transkript prezentace:

1 VÝVOJ ČESKÉ LEGISLATIVY ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ SMĚREM K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference „Předcházení vzniku odpadu“ 12. října 2017, Praha

2 OBSAH PREZENTACE Změny legislativy odpadového hospodářství
Hodnocení plnění programu předcházení vzniku odpadů Aktuální data o odpadech v ČR Závěry

3 Změny legislativy odpadového hospodářství

4 Zákon o odpadech – 48 novelizací

5 Novela zákona o odpadech 2017 - příprava
Novela zákona odpadech musí být připravena v souvislosti s přijetím nových evropských předpisů. Nařízení Rady 2017/997, kterým se mění příloha III směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/98/ES, pokud jde o nebezpečnou vlastnost HP 14 „ekotoxický“ – změna ve stanovování této vlastnosti . Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2017/852 o rtuti a o zrušení nařízení (ES) č. 1102/2008 – Minamatská úmluva. Nutná adaptace zákona o odpadech na uvedená nařízení. Předložení novely zákona – do konce roku 2017. Následně novela i prováděcích právních předpisů – č. 294/2005 Sb., č. 383/2001 Sb.

6 Nové zákony pro odpadové hospodářství Nástroj pro přechod na oběhové hospodářství
Návrhy nových zákonů pro odpadové hospodářství (odpady + výrobky s ukončenou životností) (2016/2017): meziresortní připomínkové řízení ( zásadní připomínky ) vypořádání MPŘ odeslání návrhu zákona do LRV projednání návrhu zákona v 5 komisích LRV 4 projednávání na plénu LRV – září 2016/listopad 2016/leden Stažení zákonů z pléna LRV – únor 2017 (časové hledisko). Návrhy zákonů jsou připraveny pro novou vládu. Účinnost – nejdříve 2019/2020 (zohlednění balíčku k CE).

7 Stávající Legislativa OH ČR a oběhové hospodářství
Zákon o odpadech (stávající): Zákaz skládkování od roku 2024 pro směsný komunální odpad, recyklovatelné a využitelné odpady. Povinné třídění bioodpadů od roku 2015. Úpravy prováděcích předpisů k zákonu o odpadech – vyhláška k podmínkám ukládání odpadů na skládky a další. Zákon o obalech (stávající): Zpoplatnění plastových tašek. Cíle pro využití obalů do roku 2020.

8 Strategie odpadového hospodářství ČR a oběhové hospodářství

9 strategie Odpadového hospodářství ČR – oběhové hospodářství a prevence
Nový Plán odpadového hospodářství 2015 – 2024. Přechod k oběhovému hospodářství jako strategický cíl. Program předcházení vzniku odpadů ČR. Základní strategie v oblasti prevence vzniku odpadů. Začleněn do Plánu odpadového hospodářství. Březen 2017 – První hodnotící zpráva předložena vládě pro informaci.

10 oběhové hospodářství a prevence vzniku odpadů – hodnotící zpráva programu
Hodnotící zpráva k Programu předcházení odpadů. Program obsahuje celkem 13 dílčích cílů a 26 opatření, pro plnění těchto cílů. Z hodnotící zprávy vyplývá, že 8 cílů plněno a 5 cílů plněno částečně. Lze konstatovat, že Program je celkově plněn. Z hodnocení vyplývá, že se začínají v České republice rozvíjet aktivity související s předcházením vzniku odpadů v rámci aktivit obcí, podnikatelských subjektů, neziskových organizací a školských zařízení. Nejaktivněji je podle hodnocení řešena tématika předcházení vzniku potravinového odpadu. Předcházení vzniku odpadů se jako téma objevuje v řadě strategických dokumentů ČR.

11 Oběhové hospodářství a prevence vzniku odpadů – hodnotící zpráva programu
Hodnotící zpráva k Programu předcházení odpadů. V dalším období je nutné se více zaměřit na oblast: legislativní – stěžejní bude přijetí legislativních změn na evropské úrovni v legislativě odpadového hospodářství (tzv. balíček k oběhovému hospodářství), vzdělávací - rozvíjení kompetencí dětí, žáků i studentů všech typů škol, reuse - aktivity související s oblastí opětovného použití (obecní, komerční), inovační - výzkumné a inovačních projekty, technologickou – aplikace v oblasti technologií snižující produkci odpadů, monitorovací – vyhodnocení indikátorové soustavy.

12 Oběhové hospodářství a prevence vzniku odpadů – podklady MŽP
Metodiky školy, veřejná správa, dobrovolné dohody. Průvodci domácnosti, komunální úroveň, Letáky textil, potraviny, nábytek, obaly, elektro.

13 Oběhové hospodářství a prevence vzniku odpadů – podklady MŽP

14 Oběhové hospodářství a prevence vzniku odpadů – podklady MŽP
STAHUJTE, SDÍLEJTE, INFORMUJTE

15 Aktuální Data o odpadovém hospodářství České republiky

16 MŽP, CENIA, 2017

17 Celková produkce odpadů v ČR v letech 2014, 2015, 2016
MŽP, CENIA, 2017

18 závěry Provedené změny v zákoně o odpadech a zákoně o obalech směřují k podpoře prevence vzniku odpadů a oběhového hospodářství. Z hlediska MŽP je pro další rozvoj prevence vzniku odpadů nutné urychleně prosadit nový zákon o odpadech, který bude reálně posilovat principy oběhového hospodářství, prevence vzniku odpadů a bude motivovat k efektivnějšímu nakládání s odpady. V roce 2017 byl poprvé hodnocen Program předcházení vzniku odpadů – hodnotící zpráva předložena v březnu 2017 vládě. Pro realizaci různých projektů v oblasti prevence vzniku odpadů lze využít volně dostupné podklady MŽP.

19

20 Ministerstvo životního prostředí
DĚKUJI ZA POZORNOST. Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí


Stáhnout ppt "Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí"

Podobné prezentace


Reklamy Google