Struktura obchodní smlouvy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

LEASING z pohledu daně z příjmu
SMLOUVY PODLE Občanského a Obchodního zákoníku
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Podpis smlouvy. Na katastr podán návrh na vklad Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti Tímto dnem se družstvo stane vlastníkem nemovitosti.
Finalizace akvizičního procesu
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
Obchodní právo IV. Blok (14:15-15:45) jednotlivé druhy smluv (smlouva o dílo, kupní smlouva, smlouva o prodeji a nájmu podniku) Česká zemědělská univerzita.
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Smlouvy Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 09 Číslo.
Kupní smlouva 2012.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Obchodní a platební procesy
Struktura obchodní smlouvy Vypracovali: Jana Polednová Ondřej Tvrdoň.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obchodně-právní závazky
Přijímání a vyřizování reklamací
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Řízení obchodu Klíčové dokumenty. Obchodní zákoník 513/1991 Sb. ZÁKON ze dne 5. listopadu 1991 Obchodní zákoník Tento zákon upravuje postavení podnikatelů,
Obchodní závazkové vztahy
Katedra managementu Řízení obchodu Sjednání obchodu, kontrakt, klíčové dokumenty.
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Obchodněprávní závazky
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceSmluvní.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Smluvní vztahy.
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Výklad o vybraných smluvních typech
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodněprávní závazky
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Smlouvy = dohoda dvou či více stran o nějakém úkonu
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Struktura obchodní smlouvy Kateřina Raisová Monika Pastorková Jana Kučerová Lucie Matoušková

Obchodní smlouva smlouva, jejímž uzavřením vzniká obchodní závazkový vztah (vztahy mezi podnikateli, vztahy mezi státem nebo samosprávními územními celky a podnikateli uzavřené za účelem uspokojování veřejných potřeb)

Náležitosti obchodní smlouvy každá obchodní smlouva obsahuje: - smluvní strany = dodavatele (zhotovitele) odběratele (objednavatele) - předmět - cenu (místo uvedení ceny postačí i ujednání, jak bude cena určena)

Náležitosti obchodní smlouvy u smluvních stran se zpravidla uvádí název firmy nebo jednotlivce, adresu sídla nebo bydliště, IČO, a je možno uvést i telefonní číslo či bankovní spojení na konci smlouvy se uvede čas a místo podepsání smlouvy a vlastnoruční podpisy za obě smluvní strany další náležitosti jsou rozdílné podle druhu smlouvy a jsou nepovinné. Pokud nejsou ve smlouvě uvedené, tak má obchodní zákoník ustanovení, podle kterých se postupuje.

Další nepodstatné náležitosti doba, místo a způsob předání zboží kdy na kupujícího přejde vlastnictví a nebezpečí škody jakost, dobu a rozsah záruky prodávajícího za jakost zboží nároky kupujícího vyplývající z odpovědnosti prodávajícího za vady zboží (reklamační nároky) dobu a způsob placení kupní ceny sankce za porušení povinností, např. smluvní pokuta nebo možnost odstoupení od smlouvy

Forma obchodní smlouvy Smlouva může být uzavřena ústně nebo písemně. Písemná forma je podmínkou platnosti pouze u některých typů smluv, např. u smlouvy o nájmu dopravního prostředku nebo u smlouvy o tichém společenství a také tehdy, když účastník při jednání projeví vůli, aby smlouva byla uzavřena písemně. Je ale účelné uzavírat důležité smlouvy písemně, aby byl snadno dokazatelný jejich obsah. Projednání smluv je snadnější, když se používají osvědčené vzory a formuláře a když se části obsahu závazků určují odkazem na všeobecné obchodní podmínky.

Kupní smlouva Kupní smlouvou se prodávající zavazuje kupujícímu dodat movitou věc (zboží) a převést na něj vlastnické právo k této věci, kupující se zavazuje zaplatit kupní cenu. Dohodou o předmětu a o ceně je kupní smlouva platně uzavřena.

Smlouva o prodeji podniku a smlouva o koupi najaté věci Tyto smlouvy musí být uzavírány písemně a převádí-li se jimi vlastnictví nemovitosti, přechází vlastnické právo vkladem do katastru. Smlouva o koupi najaté věci je v podstatě leasingová smlouva, jejím základem je nájemní vztah spojený s ujednáním mezi pronajímatelem a nájemcem o možnosti nájemce koupit najatou věc po skončení nebo během nájmu.

Smlouva o dílo Smlouvou o dílo se zhotovitel zavazuje k provedení určitého díla pro objednavatele, který je povinen zaplatit cenu za jeho provedení. Předmětem smlouvy může být zhotovení nové věci, údržba, oprava nebo úprava věci. Smlouva nemusí být písemná, k jejímu platnému uzavření se nevyžadují kromě ujednání o předmětu a o ceně žádné další náležitosti.

Další druhy obchodních smluv: Licenční smlouva k předmětům průmyslového vlastnictví Smlouvy o dopravních službách - Smlouva o nájmu dopravního prostředku - Smlouva o přepravě věci - Smlouva o provozu dopravního prostředku Smlouvy o ostatních službách - Smlouva o uložení věci - Smlouva o skladování Smlouvy o peněžnictví - Smlouva o úvěru - Smlouva o otevřeném akreditivu - Smlouva o inkasu - Smlouva o běžném účtu a další…

Zdroje: Obchodní zákoník: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obchzak/ RYSKA, Radovan - Právo pro střední školy. 5. vyd., Fortuna, 2004

Děkujeme za pozornost.