Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13 Závazky z právních jednání (darování, koupě) Téma sady:Člověk a právo Obor, ročník:Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum, 3. ročník Datum vytvoření:květen 2013 Anotace: Darování, odvolání daru, koupě movité a nemovité věci, práva z vadného plnění. Metodický obsah:Výklad nového učiva

2 Darování Stáváte se často účastníkem darovací smlouvy? Jste častěji v roli dárce nebo obdarovaného? Musí obdarovaný dar přijmout? Může dárce kdykoliv požadovat vrácení daru zpátky? V kterých případech byste požadovali písemnou formu darovací smlouvy a proč?

3 Darování Darovací smlouvou dárce bezplatně převádí vlastnické právo k věci nebo se zavazuje obdarovanému věc bezplatně převést do vlastnictví, obdarovaný dar nebo nabídku přijímá. Písemná forma smlouvy při darování věci zapsané do veřejného seznamu, nedojde-li k odevzdání věci zároveň s přijetím daru.

4 Darování Zaváže-li se dárce obdarovaného pravidelně podporovat, přechází právo na podporu i povinnost k podpoře na dědice dárce a obdarovaného, jen pokud to bylo výslovně ujednáno. Darování závislé na podmínce, že obdarovaný dárce přežije, se posuzuje zpravidla jako odkaz. Osoba omezená ve svéprávnosti je způsobilá darovat a přijmout dar malé hodnoty, dar vzhledem k okolnostem obvyklý.

5 Odvolání daru Proti nouzi (v rozsahu nedostávající se k výživě). Pro nevděk (úmyslně nebo z hrubé nedbalosti porušuje dobré mravy). Právo odvolat dar přechází na dárcova dědice, zabránil-li obdarovaný dárci v odvolání daru nebo zabránila-li v tom dárci vyšší moc. Dárce může dar pro nevděk odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil.

6 Koupě Kupní smlouvou prodávající se zavazuje, že kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo k ní, kupující se zavazuje, že věc převezme a zaplatí mu kupní cenu. Kupní cena je ujednána, je-li ujednán alespoň způsob jejího určení. Na kupujícího přechází nebezpečí škody na věci současně s nabytím vlastnického práva. Prodávající upozorní kupujícího na vady věci, o nichž ví.

7 Koupě movité věci se považuje smlouva o dodání spotřebního zboží, které je nutné sestavit nebo vytvořit, se posoudí každá koupě, jejímž předmětem není nemovitá věc, i koupě součásti nemovité věci, má-li kupující podle smlouvy nabýt součást po oddělení jako věc movitou. Kupní smlouvu bez určení kupní ceny se stanoví podle srovnatelného předmětu v době uzavření smlouvy a za obdobných podmínek se obvykle prodává.

8 Povinnosti prodávajícího odevzdá věc, jakož i doklady, které se k věci vztahují, umožní kupujícímu nabýt vlastnického práva k věci v souladu se smlouvou. Má-li prodávající věc odeslat, odevzdá věc kupujícímu předáním prvnímu dopravci k přepravě pro kupujícího a umožní kupujícímu uplatnit práva z přepravní smlouvy vůči dopravci. Věc musí být označena jako zásilka. Je-li kupujícím spotřebitel, je věc kupujícímu odevzdána, až mu ji dopravce předá.

9 Práva z vadného plnění Věc je vadná, nemá-li vlastnosti v ujednaném množství, jakosti a provedení, (není-li určeno, věc má mít účel obvyklý), podle vzorku nebo předlohy. Kupující nemá práva z vadného plnění, jedná-li se o vadu, kterou musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat již při uzavření smlouvy. To neplatí, ujistil-li ho prodávající výslovně, že věc je bez vad, anebo zastřel-li vadu lstivě. Kupující věc podle možnosti prohlédne co nejdříve po přechodu nebezpečí škody na věci, tj. při převzetí věci.

10 Práva z vadného plnění Je-li vadné plnění podstatným porušením smlouvy, má kupující právo a) na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci, b) na odstranění vady opravou věci, c) na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo d) odstoupit od smlouvy. Kupující sdělí prodávajícímu, jaké právo si zvolil, při oznámení vady.

11 Práva z vadného plnění Je-li vadné plnění nepodstatným porušením smlouvy, má kupující právo na odstranění vady, anebo na slevu. Neodstraní-li prodávající vadu věci včas nebo vadu věci odmítne odstranit, může kupující požadovat slevu z kupní ceny, anebo může od smlouvy odstoupit. Při dodání nové věci vrátí kupující prodávajícímu na jeho náklady věc původně dodanou. Neoznámil-li kupující vadu věci včas, pozbývá právo odstoupit od smlouvy. Skrytou vadu musí oznámit nejpozději do dvou let po odevzdání věci.

12 Koupě nemovité věci Kupní smlouva musí mít písemnou formu. Skryté vady stavby spojené se zemí pevným základem musí kupující oznámit včas, nejpozději do pěti let od nabytí. Toto právo se však nepromlčuje, pokud prodávající při odevzdání věci o vadě věděl nebo vědět musel. Ujednají-li strany, kdy má kupující nemovitou věc převzít, náleží kupujícímu od ujednané doby převzetí plody a užitky nemovité věci. Ve stejné době přejde nebezpečí škody na věci na kupujícího.

13 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13."

Podobné prezentace


Reklamy Google