Studijní oblast UK FHS Mgr. Josef Kružík, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Přijímací řízení.
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2013/2014. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
2009 Základní informace o studijních povinnostech
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 4.
1 Informace o studiu. 2 Počty přihlášených uchazečů PrF B-PSP MPS kombin. 398 PrF B-PSP OPS kombin. 544 PrF B-PSP VYJU kombin. 366 PrF B-VS TPTSP kombin.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP
Citace, citování Plagiátorství
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Diplomový seminář úvodní přednáška
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Základní registr obyvatel
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Vzdělávací program N/01 Sociální práce pro absolventy všech typů středních škol s maturitou 3leté denní a 3a1/2leté dálkové studium ukončené absolutoriem3leté.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. prosince 2014.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO 20. ZÁŘÍ
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Účetní reforma v druhém roce
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Kreditní systém v doktorském studiu na FF UK Ivan Šedivý
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Diplomový seminář úvodní přednáška
Fakulta zdravotnických studií
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Důležité informace k organizaci SZZ v lednu 2014
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Institucionální akreditace
Transkript prezentace:

Studijní oblast UK FHS 2007-2015 Mgr. Josef Kružík, Ph.D. Aktuální grafy a přehledy lze najít na adrese http://fhs.cuni.cz/FHS-1121.html

UK FHS studijní oblast 2007-2011- hlavní úkoly UK: Mezi roky 2005-2007 došlo k rychlému rozvoji informačního systému, jenž vyústil v roce 2007 v centralizaci dílčích fakultních instancí v jednu centrální databázi. Rychlou centralizací, jež vytvořila databázi s více jak 50 000 aktivními uživateli, vznikla kvalitativně nová situace, na kterou nebyla UK zcela připravena, a způsobilo to řadu problémů, jejichž řešení bude trvat mnoho let. V celku však dopadla úspěšně, alespoň v základních ohledech: zejména došlo k vytvoření jednotné databáze osob pro potřeby matriky a dalších finančních či administrativních toků (ubytovací stipendia, sociální stipendia apod.). FHS: Studijní oddělení zavedlo na UK FHS univerzitní informační systém SIS; vzhledem k tomu, že nebylo možno převést většinu uložených dat programově, studijní oddělení v letech 2007 a 2008 přepsalo celkem 270 000 registrací a studentských hodnocení do SIS, a to počínaje rokem 1993: UK FHS je tak schopna na požádání vydat úplné dodatky k diplomu i absolventům, již absolvovali v roce 2000. S podobou SIS spokojení být nicméně nemůžeme.

UK FHS studijní oblast 2007-2011- hlavní úkoly MŠMT: Plzeňská kauza, jež - ačkoliv fakultu nijak přímo nezasáhla - způsobila značný převrat v postavení a nárocích, jež byly nadále vznášeny na veřejné vysoké školy: od roku 2008 se obrátil postoj jak veřejnosti tak MŠMT k vysokým školám, který s sebou přinesl nárok "presumpce viny". Počínaje touto kauzou má daná vysoká škola být schopna na vyzvání dokázat, že se na ní nedějí žádné nepravosti, a nikoliv že MŠMT či akreditační komise musí dokázat, že se na dané VŠ nepravosti dějí, aby vůči ní bylo možno uplatnit sankce . UK FHS od září roku 2009 přistoupila k metodické evidenci a kontrole závěrečných prací a posudků, a to zpětně až k 1. 1. 1999 (datum, kdy byla zřízena matrika SISM). Do SIS tak bylo k 25. dubnu 2011 vloženo zejména celkem 2715 závěrečných prací a 5384 posudků; současně bylo do knihovny v Jinonicích doplněno přes 500 tištěných exemplářů závěrečných prací, jež tam z nejrůznějších důvodů chyběly. K dnešnímu dni nám chybí zaevidovat pouze dvě závěrečné práce; pro každého absolventa je UK FHS schopna doložit prostřednictvím posudků, prací a protokolů o státní závěrečné zkoušce, že absolvoval své studium řádně.

UK FHS studijní oblast 2007-2011- hlavní úkoly UK: V souvislosti s novými (sc. 2006) pravidly pro financování a současně s tím, jak od roku 2007 narostl počet „druhostudentů“, jejichž první studium bylo vloženo do matriky, a tedy jim vznikla povinnost platit za druhé či delší studium, vznikl nebývalý tlak na správnost dat v matrice SIMS a současně se objevila řada požadavků na doložení skutečností, jež byly v minulé době do matriky zapsány. FHS: Studijní oddělení v roce 2010-2011 vytvořilo spisy studentů od roku 1993 až do 31. 10. 2010: ve spisovně UK FHS bylo uloženo celkem cca 7500 studentských spisů z tohoto období, a dalších cca 6000 z období 1.11.2010 – 31.12.2014; větší část starých spisů je již předána do archívu UK. Následně bylo možno na základě spisového materiálu prověřit a opravit matriční data uložená v matrice SIMS z let 1998-2004.

UK FHS studijní oblast 2007-2011- hlavní úkoly UK FHS reakreditovala všechna svá doktorská studia (Antropologie, Aplikovaná etika, Environmentální studia), bakalářské studium SHV a nově získala akreditace pro tři navazujícím magisterská studia (Historická sociologie, Orální historie, Německá a francouzská filosofie) a doktorské studium Integrované studium člověka-Obecná antropologie. Závěr únor 2011: To, co je ve spisovém materiálu, je vedeno v SIS; to, co je v SIS, je vedeno v matrice SIMS; v případě absolventů jsou v SIS a v knihovně (s dvěma výjimkami) též evidovány závěrečné práce.

UK FHS studijní oblast 2012-2015- hlavní úkoly únor 2011: Postavení a pověst UK FHS není v současné době ještě dostatečně dobrá. UK FHS bude proto muset zřejmě svést dlouhý a úporný zápas o akreditaci doktorských studií, zejména pak o SOS, OHSD, Gender a možná i Historickou sociologii; menší problémy lze očekávat u Sémiotiky a DFP. únor 2015: Fakulta akreditovala následující doktorské obory: Studium občanské společnosti - 2012 Historická sociologie - 2012 Německá a francouzská filosofie - 2012 Sémiotika a filosofie komunikace - 2013 Soudobé evropské dějiny - 2015 Magisterské studium: Evropské duchovní dějiny - 2013 V přípravě jsou doktorské obory: Sociální práce (s FF UK) Etnomuzikologie (s University of Limerick (Irsko)). Celkem FHS vypracovala 2007-2015 28 akreditačních materiálů

UK FHS studijní oblast 2012-2015 - hlavní úkoly Únor 2011: UK FHS stále nemá nová pravidla pro udělování stipendií, bez nichž je obtížné stipendia vůbec vyplácet. Za předpokladu, že AS UK schválí novelu, jež byla předložena již v roce 2009, nemělo by být vyplácení prospěchových stipendií nadále obtížné. ROK 2015: Pravidla pro vyplácení stipendií na UK FHS se podařilo schválit v roce 2010, rok trvala implementace výpočtu do SIS, poprvé se stipendia dle předpisu vyplácela 31.10.2012 za akademický rok 2011/2012. 2014 3 366 000,- Kč 102 studentů 2013 3 598 000,-Kč 116 studentů 2012 2 195 200,- Kč 118 studentů 2011 2 751 400,- Kč 295 studentů 2010 2 091 700,- Kč 249 studentů 1 845 400,- Kč 189 studentů Více viz: http://moodle.fhs.cuni.cz/mod/forum/discuss.php?d=4130

UK FHS studijní oblast 2012-2015- hlavní úkoly únor 2012: CŽV2 se postupně stává významným zdrojem financí, avšak současně snižuje kvalitu bakalářského studia: bude nutno ho do budoucnosti omezit, ať legislativně či finančně. Reformovat bude možná třeba celou strukturu fakultních CŽV, zejména s ohledem na zahájení bakalářského studia v Aj. únor 2015: CŽV bylo zrušeno v listopadu 2012 První studenti v anglickém bakalářském studiu začali studovat v září 2012. K 31.10 2009 mělo CŽV2 265 účastníků (v SHV studovalo1639) 2010 268 účastníků (1660) 2011 221 účastníků (1521) 2012 106 účastníků (1556) 2013 CŽV12 18 účastníků (1604) 2014 25 účastníků (1510) Více viz moodle: http://moodle.fhs.cuni.cz/mod/forum/discuss.php?d=5116

Pedagogická dotace

UK FHS studijní oblast 2012-2015- hlavní úkoly Únor 2011: Potenciální problémy může činit faktická neexistence státní závěrečné zkoušky na SHV. Bude třeba se nad touto otázkou zamyslet a řešit ji možná již v horizontu nejbližší vědecké rady. Únor 2015: Současná podoba státní závěrečné zkoušky byla zavedena v září 2012. Více viz moodle: http://moodle.fhs.cuni.cz/mod/forum/discuss.php?d=4981

UK FHS studijní oblast 2012-2015 - hlavní úkoly Únor 2011: UK FHS se bude muset vypořádat s patovou situací ohledně biomedicínských oborových rad studijního programu Antropologie. * Rada byla rekonstruována po čtyřech letech problémů v dubnu 2014. Únor 2011: UK FHS bude muset zajistit, motivovat a uhlídat garanty studijních oborů a být připravená na rostoucí nároky a kontrolu ze strany MŠMT v této záležitosti. * Nakonec se ukázalo jako menší problém, než se zprvu zdálo. Únor 2011: UK FHS musí být připravena na možné změny, jež s sebou přinese nový vysokoškolský zákon a s ním související a již do praxe uváděná agenda (zejména záležitosti související s Q-ramem či sebeevaluací). * Nový zákon nepřišel, ale toto bude zřejmě jedna z výzev do budoucna.

UK FHS studijní oblast 2012-2015- hlavní úkoly Únor 2011: UK FHS by měla připravit smysluplné studentské hodnocení výuky. V roce 2011 proběhla studentská evaluace dle metodiky PřF, v roce následujícím potom proběhla evaluace anglických předmětů; o podobě evaluace na fakultě nyní probíhá diskuse, je to jedno z otevřených témat do budoucna. Únor 2011: Studijní oddělení v následujících čtyřech letech zřejmě nutně projde personální obměnou (související s tím, že řada kolegyň zřejmě v této době založí rodiny), která buď potvrdí či vyvrátí, že je schopno fungovat jako instituce. K 1. lednu 2014 odešly ze studijního oddělení tři kolegyně (tj. z původních 4,5 úvazku zůstaly na studijním oddělení pouze Lenka Pinzová a Máša Yankouská (celkem 1,5 úvazku)). Studijní oddělení bylo ovšem rekonstruováno a nyní funguje stejně dobře nebo snad i lépe než před rokem).

Shrnutí Počet absolventů se zvýšil z 299 (2007) na 412 (2014) – o 37%. Počet studentů k 31. říjnu se zvýšil z 2132 (2007) na 3016 (2014) – o 41% Počet přihlášek se snížil z 3907 (2007) na 3326 (2014) – o 15%. Počet oborů, do nichž se zapsal alespoň jeden student, se zvýšil ze 13 (2007) na 34 (2014) Pedagogická dotace se zvýšila ze 49,2 mil (2007) na 87,7 mil (2014) – o 78%.

Shrnutí UK FHS nemá organizační řád; UK FHS nemá dobré webové stránky; UK FHS nemá informační systém, který by plně uspokojoval její potřeby; UK FHS se nemůže ve studijní oblasti dále rozvíjet bez nových prostor UK FHS potřebuje další habilitační oprávnění tak, aby mohla zajistit garantování svých oborů a další odborný růst akademických pracovníků

Poděkování Heleně Dyršmídové, Ann Puobišové, MášeYankouské, Terce Šustkové, Lence Pinzové, Evě Benetkové, Magdě Foffové, Petrovi Konůpkovi, Dině Obeidové Novotné, Katce Pollakové, Jitce Štěpánkové a mnoha a mnoha dalším . Přísloví 31:29 "Statečně si vedly mnohé dcery, ale ty je všechny předčíš.„ 