Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha"— Transkript prezentace:

1 Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha 13.6. 2017
Personální identifikátory publikujících autorů na Univerzitě Karlově - shrnutí požadavků pro autory Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha

2 Shrnutí pro zaměstnance a doktorské studenty FHS UK
Zřídit si personální identifikátor ORCID ID a sdělit jej oddělení vědy: do 15. října 2017 Kontaktní osoba: Mgr. Monika Baďurová Pokud mají publikace v databázi Web of Science, propojit ResearcherID s ORCID ID. Pravidelně (aspoň jednou ročně) kontrolovat správnost přiřazení publikací na Web of Science k vašemu autorskému profilu a publikace exportovat do ORCID. Pokud mají publikace v databázi Scopus, propojit Scopus Author ID s ORCID ID. Pravidelně (aspoň jednou ročně) kontrolovat správnost přiřazení publikací na Scopusu k vašemu autorskému profilu a publikace exportovat do ORCID. Podrobnější instrukce na stránkách FHS: Podrobnější instrukce na stránkách UK:

3 Opatření rektora č. 28/2016 Zavedení personálních identifikátorů pro jednoznačnou identifikaci autora publikovaného výsledku na Univerzitě Karlově Čl. 1 – Úvodní ustanovení Vláda České republiky na svém zasedání dne 13. ledna 2016 schválila Koncepci Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací na období 2016 až Tato koncepce předpokládá zavedení mezinárodně používaných identifikátorů výzkumných a vědeckých pracovníků, kteří jsou evidováni v Informačním systému vědy, výzkumu a inovací. Cílem (smyslem) je jednoznačná identifikace osob při podobných, stejných či chybně uvedených jménech tvůrců výsledků a řešitelů výzkumných aktivit v mezinárodním (celosvětovém) kontextu.

4 Čl. 2 – Personální identifikátory Pro účely jednoznačné identifikace autora publikovaného výsledku budou využívány primárně personální identifikátory: a. ORCID ID – ID mezinárodního identifikátoru ORCID ID (Open Researcher and Contributor ID), b. ResearcherID – ID databáze Web of Science c. Scopus Author ID – ID databáze Scopus případně pak další specifické oborové personální identifikátory.

5 Čl. 3 – Povinnosti jednotlivých subjektů v procesu zavádění identifikátorů 1. Povinnost zřídit si personální identifikátory (dále jen identifikátory) podle Čl. 2 mají: a. akademičtí a vědečtí pracovníci b. studenti doktorského studia c. další publikující zaměstnanci a studenti UK (dále jen autoři).

6 2. Autoři mají povinnost: a
2. Autoři mají povinnost: a. uvést u všech svých identifikátorů anglickou variantu afiliace dle přílohy č. 2 Opatření rektora č. 18 / 2012 (resp. Přílohy č. 2 Statutu Univerzity Karlovy), dále pak uvést do profilu anglickou variantu názvu pracoviště (pokud existuje příslušné opatření děkana, použít v něm uvedený údaj), b. pokud mají publikace ve Web of Science, vytvořit si identifikátor ResearcherID, vyhledat publikace v databázi Web of Science a přiřadit je k identifikátoru, c. pokud mají publikace v databázi Scopus, nalézt si v databázi Scopus své Scopus Author ID (vzniká automaticky v okamžiku, kdy je do Scopus zadána první publikace autora) a upravit svůj profil v databázi Scopus (přiřadit publikace autora v databázi k identifikátoru, případně si sloučit profily, kterých může být více, do jednoho profilu), d. vytvořit si ORCID ID a svůj profil na ORCID, e. v případě, že autor má publikace v databázi Web of Science či databázi Scopus, pak si propojit svůj ORCID profil s ResearcherID a Scopus Author ID (a naplnit tak tento profil publikacemi z Web of Science a Scopus), f. vkládat do ORCID profilu publikace, které se nevyskytují v žádné z uvedených databází (např. monografie a sborníky neevidované WoS a Scopus, články v časopisech ERIH či českých recenzovaných časopisech), g. zaslat identifikátory, jež jsou uvedeny v Čl. 2, odpovědnému fakultnímu koordinátorovi (viz. Čl. 3, bod 4.), h. pravidelně aktualizovat své výše uvedené profily, i. uvádět, pokud je možno, ORCID ID u svých publikací,

7 Opatření rektora č. 31/2017 Evidence výsledků aktivit tvůrčí činnosti https://cuni.cz/UK-8234.html
Čl. 3 bod 2. Organizaci sběru dat na jednotlivých fakultách zajišťují pověření pracovníci na základě stanovené hierarchie: a. autor, b. zpracovatel na základní součásti fakulty (katedry, ústavu apod.) (dále jen „zpracovatel“), (ne na FHS) c. fakultní správce, (FHS = Mgr. Monika Baďurová) d. univerzitní koordinátor.

8 Čl. 4 - Povinnosti pracovníků pověřených sběrem dat
1. Mezi povinnosti autora výsledku patří zejména: a. pořízení záznamu o výsledku do systému OBD, a to osobně nebo v zastoupení (s ohledem na ustanovení Čl. 3 odst. 5), b. zodpovědnost za úplnost (zejména s ohledem na metodiku), správnost a pravdivost údajů v záznamu o výsledku tvořících úplný bibliografický popis výsledků a vyjadřujících vazbu výsledku na zdroj financování, c. v případě pochyb u některých druhů výsledků, které nejsou dohledatelné v základních databázích používaných RVVI při kontrole záznamů, poskytnutí dokumentu, na jehož základě lze prověřit správnost a úplnost záznamu, zpracovateli nebo fakultnímu správci a d. předložení výsledku na vyžádání ke kontrole dle ustanovení § 12 a 13 zákona.

9 Čl. 4 bod 6. Autor výsledku je dále povinen (s ohledem na ustanovení Opatření rektora č. 33/2015, Čl. 3, odst. 5) uvádět do textu výsledku určeného k publikaci, který vznikl na základě pracovněprávního či studijního vztahu autora k UK, afiliaci UK autora a fakulty či další součásti, a to ve formátu uvedeném v Příloze č. 1 tohoto opatření.


Stáhnout ppt "Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha"

Podobné prezentace


Reklamy Google