ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

Změny v průběhu realizace projektů
FINANČNÍ VEDENÍ PROJEKTU – KONTROLY PROJEKTŮ ROP SEVEROZÁPAD
Seminář pro úspěšné žadatele MAS Hrubý Jeseník. Realizace projektu •Podpis Dohody – kopie na MAS; •Realizace projektu do 24 měsíců od podpisu Dohody –
Centrum pro regionální rozvoj ČR; Vinohradská 46, Praha 2; Tel.: ; Fax: Podmínky realizace.
Školení úspěšných žadatelů o dotaci 2. Výzva MAS.
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
Kontrolní postupy poskytovatele evropských dotací XIV. celostátní finanční konference “Dopady reforem na hospodaření obcí a měst“ Praha, 11. listopadu.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Systém kontrol realizovaných
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Realizace projektu aneb jakých chyb se vyvarovat Mgr. Lukáš Frantál.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Základní povinnosti příjemců dotací Ing. Lukáš Brabenec 12. června 2014.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
„ Finanční zprávou pro Akci 3 krok za krokem “. Základní finanční pravidla programu  Pravidla dána Příručkou pro Akci 3 a Rozhodnutím o poskytnutí dotace.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE (OPPI)
SEMINÁŘ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM JIHOVÝCHOD Duben 2009 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Ing. Milena Smržová vedoucí oddělení kontroly realizace Účetnictví projektu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Jednání Pracovní skupiny
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
FINANČNÍ A ÚČETNÍ SOUVISLOSTI
Projektový cyklus - realizace
1 OP Espon 2013, Kontrola prvního stupně Národní informační den pro zájemce,
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Olomouc Zlín 15.
Monitorování projektů v realizaci Ministerstvo vnitra České republiky Odbor strukturálních fondů.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Kontrola prvního stupně
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Příprava Smlouvy o poskytnutí dotace, podmínky uzavření Smlouvy o poskytnutí dotace, včetně povinných dokumentů Jeseník Olomouc.
Druhy kontrol projektu:
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Vyúčtování malého projektu a Závěrečná zpráva
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD KONTROLA PROJEKTŮ ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD

Osnova prezentace: Systém kontrol pro ROP SV Kontrola projektů Osnova prezentace: Systém kontrol pro ROP SV Administrativní kontrola s žádostí o platbu Veřejnosprávní kontrola

Systém finanční kontroly Kontrola projektů Systém finanční kontroly Právní úprava Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Prováděcí vyhláška č. 416/2004 Sb. Nařízení Rady č. 1083/2006 o obecných ustanoveních o Evropském fondu pro regionální rozvoj, Evropském sociálním fondu a Fondu soudržnosti

Systém finanční kontroly Kontrola projektů Systém finanční kontroly INFORMACE www.rada-severovýchod.cz Příručka pro příjemce a žadatele + přílohy http://www.rada-severovychod.cz/vyzvy-a-dokumenty/aktualni-dokumenty ! Příloha č. 8 PPŽP – Metodika způsobilých výdajů pro ROP SV ! Příloha č. 11 PPŽP – Pokyny pro zadávání veřejných zakázek Příloha č. 10 PPŽP – Pravidla publicity v rámci ROP SV Metodické pokyny, metodické informace - jsou zveřejněny u příslušného kola výzvy

Způsob kontroly ADMINISTRATIVNÍ KONTROLA (dokladová, finanční) Kontrola projektů Způsob kontroly ADMINISTRATIVNÍ KONTROLA (dokladová, finanční) kontrola předložených dokladů žadatelem/příjemcem, provádí se při příjmu projektu, při oznámení o změně projektu, při žádosti o dodatek ke smlouvě, při příjmu žádosti o platbu FYZICKÁ KONTROLA (kontrola na místě) porovnává skutečný stav se stavem deklarovaným, s ohledem na soulad s podmínkami ROP SV, zahrnujte také kontrolu dokladů

Druhy kontrol EX-ANTE - předběžná INTERIM – průběžná Kontrola projektů Druhy kontrol EX-ANTE - předběžná prověřování údajů uvedených v žádosti o poskytnutí dotace kontrola přijatelnosti kontrola formálních náležitostí administrativní kontrola dokladů před podpisem smlouvy fyzická kontrola ex-ante INTERIM – průběžná průběžné sledování realizace projektů, tzn. činnosti a jejich soulad s časovým a finančním harmonogramem projektu, kvalita kvantifikovaných výstupů, až do jejich ukončení a vyúčtování Administrativní/fyzická kontrola s žádostí o platbu Administrativní/fyzická kontrola bez žádosti o platbu EX-POST - následná ověřování dodržování podmínek uvedených ve Smlouvě po dobu udržitelnosti projektu fyzická kontrola, administrativní kontrola bez žádosti o platbu

Administrativní kontrola s ŽoP Kontrola projektů průběh Administrativní kontrola s ŽoP Předání Monitorovací zprávy s ŽoP, kontrola administrátora úplnosti dokumentace Předání dokumentace kontrolorům a zahájení kontroly v MONIT 7+ Provedení administrativní kontroly Výzva k odstranění formálních/ věcných nedostatků

Administrativní kontrola s ŽoP Kontrolní postupy průběh Administrativní kontrola s ŽoP Kontrola doplněných dokladů Oznámení výsledku administrativní kontroly Námitky a rozhodnutí o námitkách Avízo o provedené platbě

Administrativní kontrola interim s žádostí o platbu Obsah kontroly: podpis monitorovací zprávy oprávněnou osobou, příloha k monitorovací zprávě žádost o platbu (CVP, ZV, NV, výpočet dotace – požadované % fin.pomoci souhlasí se Smlouvou o poskytnutí dotace) čestné prohlášení – podpis oprávněné osoby kompletní dokumentace k zadávacímu řízení soupiska účetních/daňových dokladů (výkaz výdajů vynaložených příjemcem) - předkládat v dokladové i elektronické formě, obsahuje způsobilé i nezpůsobilé výdaje, údaje musí souhlasit v součtu s žádostí o platbu kopie účetních dokladů (originál se předkládá) - náležitosti účetních/daňových dokladů dle zákona o účetnictví, zákona o DPH, apod., dodavatel, odběratel, datum, předmět – položkově rozepsaný, podpis osoby odpovědné za věcnou správnost, podpis osoby odpovědné za zaúčtování, předkontační zápis (kam se zaúčtovalo), označení projektu (název a číslo), pořadové číslo v soupisce zapsat na doklad

Administrativní kontrola interim s žádostí o platbu věcná kontrola dokladů – fakturovaný účel souhlasí na položkový rozpočet, fakturované množství odpovídá smlouvě, zda-li se jedná o způsobilé výdaje, cenová kontrola – princip účelnosti, hospodárnosti a efektivnosti výdajů, cena v místě a čase obvyklá vnitřní předpis účetní jednotky o účtování samostatná a oddělená účetní evidence (v návaznosti musí být rozpočet projektu) – výpis z hlavní knihy, kontrola zaúčtování, pozor INVESTICE X NEINVESTICE, zaúčtování musí být v souladu s rozpočtem projektu evidence pro daňové účely podle § 100 zákona č. 235/2004 Sb., o DPH (u plátců DPH), záznamní povinnost + daňové přiznání proplacení účetních dokladů – bankovní výpisy ze zvláštního bankovního účtu, výdajové pokladní doklady, po podpisu Smlouvy o poskytnutí dotace musí být způsobilé výdaje hrazeny ze zvláštního bankovního účtu (pokud jsou uhrazeny z běžného účtu jsou nezpůsobilé) porovnání uskutečněných výdajů a plánovaných výdajů v rozpočtu, kontrola čerpání jednotlivých položek rozpočtu (vezmou se v úvahu oznámené resp. schválené změny projektu a údaje ze zadávacího řízení) věcná a časová způsobilost výdajů vzhledem k předmětu a termínům projektu a vzhledem k údajům uvedeným ve Smlouvě

Administrativní kontrola interim s žádostí o platbu dodržení pravidel publicity projektu – dle Přílohy č. 10 PPŽP - foto označení projektu – tabulka, logo, billboard, pamětní deska – informace, že projekt byl „Spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu regionálního rozvoje“ u staveb zápisy z kontrolních dnů (podepsané zúčastněnými osobami) stavební deník doklady prokazující ukončení realizace etapy/projektu – předávací protokoly, dodací listy, oznámení záměru o užívání dokončené stavby, kolaudační souhlas, rozhodnutí o zkušebním provozu,…, vždy za předpokladu plné funkčnosti projektu soupis inventarizace (zařazení do majetku) – protokol o zařazení majetku do užívání, inventární karty naplňování monitorovacích indikátorů fotodokumentace zachycující postup realizace projektu u staveb – sledování čerpání rozpočtu

Veřejnosprávní kontrola Kontrolní postupy Veřejnosprávní kontrola - kontrola na místě, probíhá dle zákona o finanční kontrole provádí se ex-ante, interim, ex-post v době realizace projektu minimálně 1x, v případě více žádostí o platbu u jednoho projektu se provede u žádosti o platbu s největším finančním objemem způsobilých výdajů, dále se závěrečnou žádostí o platbu, analýza rizik, plán kontrol kontrolor oznámí návrh termínu kontroly, po dohodě zasílá konečné oznámení o kontrole, za příjemce se vždy účastní statutární zástupce nebo zplnomocněná osoba na základě úředně ověřené plné moci kontrolor předkládá pověření k provedení veřejnosprávní kontroly po provedení kontroly se projedná a sepíše Protokol, který si příjemce vyzvedne osobně na příslušném ÚORP - námitky a rozhodnutí o námitkách - příjemce je povinen informovat o přijatých nápravných opatření

Děkuji za pozornost ÚORP Liberec Úsek kontroly Ing. Simona Malá Kontrola projektů Děkuji za pozornost ÚORP Liberec Úsek kontroly Ing. Simona Malá Tel.: 725 420 174 E-mail: s.mala@rada-severovychod.cz