PEKLO pohádka nebo skutečnost ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Cesta, která končí smrtí
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
BIBLICKÝ RŮŽENEC slavná tajemství
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Průlet liturgickým rokem
Církev dnes Smysl a poslání církve.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Integrita bezúhonnost
Křest a znovuzrození Herľany
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
Existuje spravedlnost?
Dosáhni cíle!.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
Ve společenství s Matkou Boží
 1 Janův 2:12 Píšu vám, děti, že jsou vám odpuštěny hříchy pro jeho jméno.13 Píšu vám, otcové, že jste poznali toho, který je od počátku. Píšu vám, mládenci,
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Křesťanství vznik a podstata.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Křesťanství.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Náboženská literatura
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
Zdroj životního optimismu Jak převážit váhy spravedlnosti ve svůj prospěch? Jozef Bajusz.
Abrahámova přímluvná modlitba
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
1. Ó slyšte lidé přemilí, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja. Ježíš, Syn Boží jediný, z mrtvých vstal v hodinu ranní, aleluja.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Věřím v Svatých obcování
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Matoušovo evangelium.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
CESTA LIDSKÉ DUŠE Nové nebe a země Nový Jeruzalém duše v novém těle
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Transkript prezentace:

PEKLO pohádka nebo skutečnost ?

Přednáška se opírá o autoritu Božího Slova, které je v Písmu (Bible).

Premisa, ze které tato přednáška vychází: Písmo (Bible) je pravdivé Boží zjevení.

Existuje peklo jako místo utrpení hříšníků nebo je to pouze pohádka?

Hebrejská Písma (Starý zákon) “SHEOL” – v některých překladech SZ překládán jako peklo.

Strong's Hebrew Dictionary o “SHEOL”: Hádes nebo svět mrtvých (jako by v podsvětí), včetně toho, co s ním souvisí – hrob, peklo, jáma.

Použití “Sheol” v Davidově proroctví o vzkříšení Spasitele lidstva - Ježíše Krista - z mrtvých: “Proto se mé srdce raduje a moje sláva jásá, i mé tělo spočine v naději. Neboť nezanecháš mou duši (nephesh) v podsvětí (sheol), ani nedopustíš, aby tvůj Svatý spatřil zkázu.” - Žalm 16:9-10 (RH)

“Sheol” překládaný v některých překladech SZ slovem “peklo” nebo “podsvětí” popisuje realitu člověka po smrti, kdy se tělo vrací do země, ze které pochází a duch se vrací k Bohu, který jej dal. - Kazatel 12:7

nejhlubší podsvětí – peklo/hell Sheol: Žalm 16:9-10: podsvětí-peklo/hell Žalm 86:13: nejhlubší podsvětí – peklo/hell (EB - KJV)

Řecká Písma (Nový zákon) “HADES” “TARTAROO” “GEENNA” v některých překladech NZ překládány jako peklo

Strong's Greek Dictionary o “HADES”: neviděné, tj. “Hades” nebo místo (stav) duší zemřelých – hrob, peklo.

Použití “Hades” v NZ – naplnění Ž 16:9-10 na Kristu: “Proto mé srdce zajásalo a můj jazyk se zaradoval, nadto i mé tělo spočine v naději. Neboť nezanecháš mou duši (psuche) v podsvětí (hades), ani nedopustíš, aby tvůj Svatý spatřil zkázu.” - Skutky 2:26-27 (RH)

“vidouce to předem mluvil o Kristově vzkříšení, že jeho duše (psuche) 'nebyla zanechána v podsvětí' (hades), ani jeho tělo 'nespatřilo zkázu'”. - Skutky 2:31 (RH)

Hádes: Lukáš 16:23: blaženost a utrpení

“Potom v podsvětí (hades) pozdvihl své oči, jsouce v mukách, a v dálce spatřil Abrahama a Lazara v jeho náručí. - Lukáš 16:23 (RH)

“Hades”, překládané v některých překladech NZ slovem “peklo” nebo “podsvětí” popisuje realitu člověka po smrti, kdy se tělo vrací do země, ze které pochází a duch se vrací k Bohu, který jej dal. Kazatel 12:7

vyjadřují různý stav duší různých lidí v Hádu a jejich neměnnost. Blaženost duše Lazara a utrpení duše boháče po smrti, jakož i neměnnost stavu jejich duší vyjadřují různý stav duší různých lidí v Hádu a jejich neměnnost. Překlad slova “Hades” v NZ slovem “peklo” není přesný, protože peklo jako místo utrpení nelze aplikovat na stav duše Lazara nebo Ježíše – Lukáš 23:43

Strong's Greek Dictionary o “TARTAROO”: pochází ze slova Tartaros (nejhlubší propast Hádu); uvěznit ve věčném utrpení - uvrhnout do pekla.

Použití “Tartaroo” v NZ: “Bůh přece neušetřil anděly, kteří zhřešili, ale svrhl je do nejhlubší propasti (tartaroo) a vydal řetězům temnoty, aby byli střeženi k soudu (krisis).” - 2. Petrův 2:4 (NBK)

Použití slova “Tartaroo” v 2 Použití slova “Tartaroo” v 2.Petrovi 2:4 naznačuje, že se jedná o označení té části Hádu, kde je utrpení.

Strong's Greek Dictionary o “GEENNA”: slovo hebrejského původu; údolí (syna) Hinnómova; ge-henna (nebo Ge-Hinnom), údolí Jeruzaléma, (obrazně) použito jako označení pro místo (nebo stav) věčného trestu – peklo.

Použití “GEENNA” v NZ /Ježíš řekl svým učedníkům/: “A nebojte se těch, kdo zabíjejí tělo, ale duši zabít nemohou, ale raději se bojte Toho, který může duši (psuche) i tělo zahubit v pekle (geenna).” - Matouš 10:28 (NBK)

Bůh má moc nad duší a tělem každého člověka a také nad peklem Bůh má moc nad duší a tělem každého člověka a také nad peklem. On nás stvořil a dal nám závazná pravidla pro život na zemi. Porušení těchto pravidel je v Božích očích hříchem, za který Bůh stanovil trest.

Geenna je jednoznačně místo utrpení duše člověka.

Konečný soud Ježíš Kristus, který zemřel za hříchy lidí, také nad lidmi vykoná konečný soud – 2. Korintským 5:10. Konečnému soudu bude předcházet vzkříšení všech mrtvých.

“'Nedivte se tomu: vždyť přichází hodina, kdy všichni, kteří jsou v hrobech, uslyší jeho hlas a vyjdou – ti, kdo konali dobro, budou vzkříšení k životu, ale ti, kdo konali zlo, budou vzkříšení k soudu (krisis).'” - Jan 5:28-29 (NBK)

Konečný soud “Potom král řekne těm po své pravici: 'Pojďte vy, kdo jste požehnaní od mého Otce, přijměte za své dědictví to království, které je pro vás připraveno od založení světa.'” - Matouš 25:34 (NBK)

Konečný soud “Potom řekne také těm po levici: 'Jděte ode mě, vy proklatí, do věčného (aionios) ohně (pur), který je připraven pro ďábla a jeho anděly...'” - Matouš 25:41 (NBK)

Konečný soud “A tak tito půjdou do věčných (aionios) muk (kolasis), ale spravedliví do věčného (aionios) života (zoe).” - Matouš 25:46 (NBK)

Kristovo vzkříšení – jistota konečného soudu “Bůh, ale přehlédl časy této nevědomosti a nyní přikazuje lidem, aby všichni všude dělali pokání, protože určil den, v němž bude spravedlivě soudit svět skrze muže, kterého k tomu ustanovil, o čemž podal každému důkaz, když ho vzkřísil z mrtvých.” - Skutky 17:30-31 (NBK)

Jak se vyhnout peklu? Jediný způsob, jak se vyhnout peklu je bázeň před Bohem a konání vůle Ježíše Krista, která je zjevena v NZ Písmech.

Jak se vyhnout peklu? uvěřit a vyznat, že Ježíš Kristus je Váš Pán a Spasitel (tj. Záchrance), učinit pokání ze svých hříchů (litovat svých hříchů), být pokřtěn ponořením do vody na odpuštění svých hříchů. - Skutky 2:36-42