Základní právní pojmy Právo – soubor pravidel pro lidské soužití, pro jednání osob a jejich vztahy Právo nepsané – zvykové, obyčeje, morální zásady,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Advertisements

Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Právo.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Veřejná správa – úvod.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Legislativní proces J.Kožiak.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Úvod do problematiky práva Základní terminologie
Právní aspekty podnikání
Právní aspekty podnikání
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Veřejná správa.
Právní řád Pavel Šuranský.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Norma, právo, forma zákonů
Právní procesy.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY. PRÁVO A STÁT PRÁVO = soubor pravidel, podle kterých se organizuje a řídí lidské spolužití. STÁT = organizační soustavou lidské.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Právní vztahy Datum vytvoření
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Struktura právních norem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecně o veřejné správě
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Právo.
Obecná část rozpočtového práva III
Právní normy ON 1. M.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obecná část rozpočtového práva III
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

Základní právní pojmy Právo – soubor pravidel pro lidské soužití, pro jednání osob a jejich vztahy Právo nepsané – zvykové, obyčeje, morální zásady, náboženské zásady Právo psané – vydávané státem jako organizací Stát – organizační soustava společnosti na ohraničeném území. Základní znaky státu: území, obyvatelstvo, řídící aparát, ozbrojená moc Právo příslušného státu – všeobecně závazná pravidla (předpisy) pro chování jednotlivců, organizací i státních orgánů

Právo subjektivní – společností dovolená možnost (oprávněný nárok) jedince vytvořit právní vztah jednáním nebo bez přičinění. Možnosti musí být známy. Právo objektivní – všeobecná úprava právních vztahů písemným vyjádřením všech předvídaných a z nich odvozených možností vztahů Právní řád – souhrn právních předpisů (právních norem) uspořádaný podle jejich právní síly: Základní (zákonné) právní předpisy Ústava a ústavní zákony Zákony a zákonná opatření Podzákonné (prováděcí) předpisy vládní nařízení vyhlášky ústředních orgánů státu vyhlášky nižších orgánů (obcí, krajů) Právní sílu určuje postavení vydávajícího orgánu a způsob přijetí ( ústava – ústavní většina, zákon – parlamentní většina, vyhláška obce – většina zastupitelstva)

Právní stát – zaručuje platnost objektivního práva přijatého demokratickými procesy, dbá na důsledné dodržování právního řádu bez ohledu na osoby a je sám vázán právem, které vytváří. Základní zásady práva: - před zákonem jsou všichni rovni (rovnost společenská) - neznalost zákona neomlouvá - svoboda je dána v rámci zákonů – dovoleno je vše, co není zákonem zakázáno - nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá - svoboda je omezena v rámci rovnosti - právo vyrovnává faktickou nerovnost (přirozenou – děti, ženy, invalidé apod.) - předpis nesmí být retroaktivní - konání nesmí odporovat dobrým mravům

Aspekty práva: Právo hmotné stanoví práva a povinnosti adresátů Právo procesní stanoví postup uplatnění práv a chování subjektů v procesu Právní norma kogentní – donucující (zavazující)adresáty a aplikovaná vždy Právní norma dispositivní – umožňuje volnost k autonomní úpravě vztahu subjektů, zavazuje tehdy, není –li autonomní úprava sjednána Právní norma striktní nedává možnost k úvaze při aplikaci Právní norma pružná dává možnosti výběru při aplikaci v daných mezích Systém práva V soustavě práva soukromého mají subjekty vůči sobě rovné postavení (ekvivalentní) - občanské, obchodní, pracovní, rodinné V soustavě veřejného práva je jeden subjekt podřízen ve vztahu stát (územní samospráva) – soukromý subjekt ( ústavní, správní, trestní, finanční, stavební aj.) Právo smíšené – úprava živností

Osoby v právních vztazích: fyzická osoba – lidský jedinec od narození do smrti, je nositel právní subjektivity, které ho nelze zbavit. Každý je způsobilý mít práva. právnická osoba – na základě práva vzniklý subjekt, který má právní subjektivitu určenou zákonem soukromoprávní p.o. – korporace, nadace a fondy veřejnoprávní p.o. – územní samosprávné celky, stát Právní úkony: jednání zakládající, měnící nebo zrušující právní vztahy Právní úkon je platný, je-li určitý, srozumitelný, svobodný a vážný. Obsahem nebo účelem nesmí odporovat zákonu, obcházet zákon a příčit se dobrým mravům. Právní úkony jsou jednostranné, dvoustranné nebo vícestranné. Nejčastějším p.ú, je smlouva. Jednání v právních úkonech je -výslovné - jinak projevená vůle (konkludentní činy, nečinnost)

Vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů – od té doby je platný Účinnost zákona pro adresáty – dnem stanoveným v platném zákoně nebo dnem vyhlášení ve Sbírce. Sbírka zákonů vyhlašuje ústavní zákony, zákony, zákonná opatření Senátu, rozhodnutí Ústavního soudu, nařízení vlády, vyhlášky ústředních orgánů, sdělení a oznámení a mezinárodní smlouvy. Sbírka je členěna podle kalendářních let a v daném roce na částky. Každý předpis ve Sbírce má číslo (pořadové číslo v roce), název, datum vydání, vydávající orgán. Změny právních předpisů: vydání nového předpisu při zrušení (derogaci) starého, novelizace – změna některých ustanovení platného předpisu, zrušení předpisu bez náhrady. Formální členění předpisu: (preambule), části, oddíly, paragrafy (články) a v nich odstavce, pododstavce, písmena

Územní samospráva Je součástí veřejného práva, má oprávnění rozhodovat ve vlastních záležitostech volenými orgány nezávisle na státě. ČR se člení na obce a kraje, které jsou veřejnoprávní korporace občanů, mající právní subjektivitu. Obec – základní územní jednotka (každá část území náleží některé obci) a základní územní samosprávné společenství občanů, má vlastní majetek. Obec s aspoň 3000 obyvateli je městem, pokud tak stanoví předseda PS. Města se dělí na Hl.m. Praha, statutární města (13 krajských měst a 7 dalších) a města. Orgány obce: volené zastupitelstvo, rada obce, starosta, obecní úřad a zvláštní orgány obce. Obdobně u města.Statutární města mají primátora a magistrát Kromě samosprávy vykonávají orgány obce přenesenou působnost státní správy. Zákon č. 128/2000 Sb. O obcích (obecní zřízení) Kraj – vyšší územní jednotka, územní společenství občanů, má vlastní majetek. Orgány kraje: volené zastupitelstvo, rada kraje, hejtman, krajský úřad a zvláštní orgány kraje. Kromě samosprávy vykonávají orgány kraje přenesenou působnost státní správy. Zákon č. 129/2000 Sb. O krajích (krajské zřízení)