Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_12_ Občan a právo Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu učiva na téma Občan a právo. Seznámí žáka se základními pojmy týkající se práva, rozdělení práva. Prezentace může sloužit jako předloha k zápisu do sešitu.

2 Občan a právo PRÁVO a dělení práva

3 Společnost a normy: Každá společnost je ovlivňována nějakými normami.
S normami (pravidly) se setkáváme všude v životě. Pro náš společenský život je zásadní právní systém. Když nestačí normy mravní (etické), musí přijít na řadu právo.

4 PRÁVO Právo je soubor pravidel, podle kterých se řídí a organizuje lidské soužití. Právo se vyvíjelo od nepsaných obyčejů až po současnou formu právních předpisů.

5 Právo: Je systém pravidel, které mají určitou formu a jsou vydaná i vynutitelná státem. Právní předpisy jsou všeobecně závazná pravidla chování. Jejich dodržování je vynutitelné státní mocí.

6 Dělení práva: Základní dělení je na právo hmotné a právo procesní.
Dále na právo veřejné a soukromé.

7 Právo soukromé a veřejné
Soukromé: rovné postavení subjektů právního vztahu (pracovní právo, občanské právo…) Veřejné: právní vztah jednotlivce s mocenskými orgány. Nebo mezi mocenskými orgány navzájem. (trestní právo…)

8 Právo hmotné a procesní
Hmotné: obsahuje vlastní pravidla chování účastníka právního vztahu Vše musí být vymezeno, plněno (každá smlouva) Procesní: upravuje způsob jakým je možno si právo odpovídajícím způsobem vynutit. Nastupuje až po tom, co právo hmotné není dodrženo.

9 POJMY 2: Právní stát: takový stát, který dbá na dodržování svých zákonů, odstraňuje jejich narušování Zákonnost: znamená dodržování zákonů Právní jistota obyvatel: všichni jsou si před zákonem rovni Právní vědomí: znalost právního řádu a potřeba ho dodržovat

10 Použitá literatura a odkazy:
Obrázky použity ze sady Office Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: JANOŠKOVÁ, D. a kol. autorů. Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1st ed. Plzeň: Fraus, ISBN JANOŠKOVÁ, D., ONDRÁČKOVÁ, M.,ČABALOVÁ,D. Občanská výchova 9, Rodinná výchova 9, příručka pro učitele. 1st ed. Plzeň: Fraus, ISBN Citováno dne


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google