Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co."— Transkript prezentace:

1 Právní řád ČR 7.ročník

2 Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co považujeme za správné a za slušné. Jenže mohou nastat i případy, kdy z hlediska jednoho člověka je určitý čin dobrý a prospěšný, zatímco druhého tento čin poškozuje. Aby k takovým situacím nedocházelo, případně aby poškozený mohl hledat ochranu, vymezuje stát nejdůležitější pravidla, jimiž se musí řídit jeho občané. MORÁLKA = pravidla, kterými by se lidé měli řídit MORÁLKA = pravidla, kterými by se lidé měli řídit PRÁVO = pravidla, kterými se lidé musí řídit PRÁVO = pravidla, kterými se lidé musí řídit

3 Právo - co to je Soubor zákonů (předpisů) vydaných státem, které jsou pro společnost a její občany závazné a jejich dodržování je vynucováno státní moc. Tyto předpisy regulují chování občanů daného státu Tím, že zákony chování občanů upravují, omezují jejich svobodu, ale zároveň je ochraňují ajejich svobodu pomáhají udržovat.

4 Stát Zákony a předpisy Občané Jsou závazné ChráníTvoří

5 Kdo zákony a právo vytváří V ČR mají právo vydávat obecně závazné předpisy (zákony a vyhlášky) tyto orgány: Parlament – ústavní a běžné zákony, zákonná opatření Senátu. Vláda ČR – nařízení vlády, vyhlášky a opatření. Obce a kraje – obecně závazné vyhlášky, nařízení.

6 Kdo nás chrání - kdo chrání naše práva

7 Zákony a právní předpisy Platí princip právní síly - zákony a předpisy s nižší silou nesmí odporovat zákonům silnějším Neznalost zákonů neomlouvá - žádný soud neuznává obhajobu: "... ale já jsem nevěděl, že je to zakázané."

8

9 Sankce Při nedodržení předpisu či zákona dochází k sankci Sankce neboli trest je důležitý ze několika důvodů: 1.K odstranění nebo nahrazení následků činů porušujících zákon (náhrada škody) 2.Aby odradily pachatele i jeho možné následovníky od protiprávního jednání 3.K ochraně společnosti před pachatelem


Stáhnout ppt "Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co."

Podobné prezentace


Reklamy Google