Česká lékařská komora profesní lékařská samospráva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Zpráva o činnosti Čestné rady ČLK
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Sociální správa - prosinec
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Finanční možností svépomocných skupin
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Česká asociace adiktologů
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kontrola veřejné správy
Členění a organizace veřejné správy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
EURES – vaše práce v Evropě
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Legislativa.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Zájmová samospráva Lucia Madleňáková
Územní samospráva Obce
Zájmová a ostatní samospráva
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Principy a základní teze k profesní komoře vzniklé ze zákona včetně reflexe konzultačního procesu Mgr. David Pospíšil ředitel Odbor sociálních služeb Ministerstvo.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
 registrace:  sídlo: Praha  prezident: Michal Kalita, DiS.  víceprezident: Markéta Harantová, DiS.  člen vedení: Mgr. Jitka Kropáčková.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Správa sociálního zabezpečení
Sociální práce TEĎ a TADY II
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Veřejný ochránce práv.
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Česká lékařská komora profesní lékařská samospráva MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK

Lékař – svobodné povolání Lékař – svobodné povolání, ale regulovaná profese Regulátorem: Stát (diktatury) Profesní samospráva (demokracie)

Lékař a jeho profesní samospráva ČLK – garant kvality lékařské péče a strážce etiky výkonu lékařského povolání, který hájí profesní zájmy svých členů tak, aby lékaři mohli své povolání vykonávat co nejlépe. Princip subsidiarity jako znak demokratické společnosti – rozhodování občanů na co nejnižší možné úrovni je kvalifikovanější než zásahy „osvícených“ úředníků z centra (doporučení Rady Evropy) Abraham Lincoln: „The government should only do for people what the people are unable to do for themselves.“

Lékař a jeho profesní samospráva Místní samosprávě (princip územní - kde bydlím) je analogická profesní samospráva (princip osobní - jaké povolání vykonávám) Lékaři patří mezi tzv. svobodná povolání – privilegium vlastní profesní samosprávy Občanské sdružení (dobrovolné členství) dle zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování Profesní samospráva („občanství“) – analogická práva a povinnosti Komora – samosprávná, nepolitická, stavovská organizace sdružující všechny lékaře

Historie lékařské samosprávy v Českých zemích 1891 Přijat říšský zákon o zřízení lékařských komor s povinným členstvím na území Rakouska – Uherska 1894 Vznik České lékařské komory se sekcí českou a německou 1929 Nový zákon o České lékařské komoře Komora ztratila právo vydávat ceník lékařských služeb Komora ztratila právo udělovat tituly „odborný lékař v oboru…“ Zachován princip povinného členství pro všechny praktikující lékaře Disciplinární pravomoc komory nad všemi lékaři 1939 – 1945 v čase nacistické okupace volené orgány komory nahrazeny státem jmenovanými úředníky 1950 Po dvou letech komunistické diktatury Česká lékařská komora zrušena výnosem ministra zdravotnictví 1991 Česká lékařská komora obnovena zákonem č. 220/1991 Sb.

ČLK – veřejnoprávní korporace Veřejnoprávní korporace nevzniká z vůle soukromých subjektů, vzniká z vůle státu. Kompetence definuje zákon V případě ČLK zákon č. 220/1991 Sb. v platném znění Stát přenáší na komoru část své pravomoci V zájmu lepší ochrany zdraví a života občanů. Každý občan spadá pod pravomoc státu, každý příslušník daného svobodného povolání patří pod pravomoc státem zřízené profesní komory. Stát stanoví podmínky pro výkon povolání Jednou z podmínek je i „členství“ v ČLK.

ČLK – veřejnoprávní korporace Nezávislost na státu Financována z příspěvků na činnost od registrovaných lékařů – členů Demokratičnost Demokraticky volené orgány Rovné právo volit a být volen Rozdělení kompetencí mezi navzájem nezávislé orgány Představenstva – „vláda“ Revizní komise – „policie“ Čestné rady – „soud“ Rozhodnutí komory jsou přezkoumatelná soudem

Profesní samosprávy – součást Evropské tradice Z 27 států EU ve 25 vykonávají profesní dozor lékařské samosprávy. Snahy omezovat kompetence profesních samospráv se znovu a znovu objevují v různých státech Evropy. Má-li komora plnit své funkce, musí dosáhnout na všechny lékaře a musí mít patřičné kompetence.

Lékařská komora a politika Angažovanost ČLK v otázkách organizace a financování zdravotnictví bývá záminkou pro politiky k útokům na komoru. Politika je správa věcí veřejných. Zajištění dostupné, bezpečné a kvalitní zdravotní péče je předmětem veřejného zájmu. Zdravotnictví je velké politikum ČLK jedná s představiteli státu bez ohledu na jejich politickou příslušnost. ČLK nemůže být apolitická, ale je a bude nestranická.

Politické útoky na ČLK 5/06 – 25 senátorů ODS podává podnět Ústavnímu soudu na zrušení povinného členství v ČLK Útok pouze proti ČLK, povinné členství v ČSK a ČLeK politikům nevadilo (i když jde o stejný zákon) ÚS podnět zamítl 14.10.2008 9/07 – Dr.Kochan a dalších 21 poslanců ODS podává návrh nového zákona připravený Mz Podřízení ČLK dohledu Ministerstva zdravotnictví Předčasné ukončení funkčního období funkcionářů ČLK Nutnost nadpoloviční účasti lékařů ve volbách Kompetence a majetek komory by převzal stát

Snahy omezit kompetence ČLK Po schválení návrhu poslance MUDr. Cabrnocha ČLK od roku 2003 neposuzuje personální vybavení nestátních zdravotnických zařízení Nemocnice 21. století – bezplatné personální audity Dle návrhu zákona o zdravotních službách bývalého ministra MUDr. Julínka neměla již profesní dohled nad lékaři vykonávat ČLK Nesmyslný návrh, aby stížnost vyřizoval zřizovatel zdravotnického zařízení. (Soukromý lékař by řešil stížnost sám na sebe?) Návrhy na zřízení státního úřadu pro dohled nad zdravotní péčí Odborná pochybení lékařů by neposuzovala komora, ale tento „nezávislý“ úřad 11 11

Proč se opakují útoky na ČLK ČLK zůstává nestranickým obhájcem práv lékařů (vůči státu, krajům, pojišťovnám) a snaží se plnit úlohu na státní moci nezávislého garanta kvality lékařské péče. ČLK kriticky hodnotí záměry Ministerstva zdravotnictví Pro politiky je snazší nás zlikvidovat, než s námi diskutovat. Iniciátory útoků bývají politici lékaři Pokud nebude moci profesní dohled vykonávat komora, bude nad lékaři dohlížet stát   Nihil novum sub sole „Jsme svědky tvrdého politického tlaku směřujícího k oslabení komorových kompetencí. Pro pochybující členy to může být nepřímý indikátor kvality práce ČLK.“ MUDr. Tomáš Julínek – 1993

Nový zákon připravený komorou Povinné členství nahrazeno zápisem do seznamu lékařů, který je veden komorou Pro platnost usnesení okresního shromáždění stačí nadpoloviční většina přítomných členů Na místo okresních se zřizují krajské čestné rady komory Zákonné ukotvení vědecké rady jako poradního orgánu pro věci odborné Účast ČLK při výběrových řízeních a na všech dohodovacích řízeních Krajská rada ČLK složená z předsedů OS oprávněna předkládat návrhy a podněty v oblasti zdravotnictví radě kraje Právo ČLK kontrolovat ve všech zdravotnických zařízeních personální vybavení, organizaci a řízení výkonu lékařského povolání a ukládat závazná opatření k nápravě nedostatků Rozšíření palety kárných opatření, jejichž cílem je především prevence

Základní funkce profesních samospráv Vedení registru osob vykonávajících dané svobodné povolání Garance řádné kvalifikace a osvědčování splnění podmínek pro výkon svobodného povolání, specializovaných činností a vedoucích funkcí, posuzování personálního zabezpečení pro výkon činností Organizace a odborná garance celoživotního vzdělávání Profesní dozor a disciplinární pravomoc vůči všem kdo vykonávají dané svobodné povolání Obhajoba profesních zájmů osob vykonávajících svobodné povolání, tak aby je mohly vykonávat co nejlépe 14 14

Registr členů ČLK - k 31.12.2009 § 3 odst. 1 zákona č. 220/1991 Sb. – Každý lékař, který vykonává na území ČR lékařské povolání v léčebné a preventivní péči, musí být členem ČLK. § 2 odst. 1 e) zákona č. 220/1991 Sb. – Komora vede seznam členů. Muži Ženy Celkem Soukromí lékaři 5 482 7 531 13 013 Vedoucí lékaři 2 338 1 001 3 339 Absolventi (0. až 2. rok) 679 1 420 2 099 Ostatní zaměstnanci 9 797 10 653 20 450 Zaměstnanci celkem 12 814 13 074 25 888 Nepracující důchodci 2 458 3 344 5 802 Mateřské dovolené 5 2 557 2 562 Ostatní 466 432 898 21 225 26 938 48 163 15 15

Výkon profesního dohledu Dozor nad všemi lékaři vykonávajícími povolání ČLK řeší stížnosti bezplatně Expertní posudky Vědecké rady a jejích oborových komisí Možnost trestat také: etická pochybení (disciplinární řád, etický kodex) odborná pochybení bez průkazu „příčinné souvislosti“ Dvoustupňové řízení Okresní revizní komise a čestné rady Centrální revizní komise a čestná rada Rozhodnutí komory jsou přezkoumatelná soudem (§18 odst. 5 zákona č. 220/1991 Sb.)

Počet stížností řešených ČLK § 2 odst. 1 a) zákona č. 220/1991 Sb. – Komory dbají, aby členové komor vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komor. § 2 odst. 2 e) zákona č. 220/1991 Sb. – Komory jsou oprávněny řešit stížnosti na výkon povolání svých členů v rozporu. s odstavcem 1 a) § 2 odst. 2 f) zákona. 220/1991 Sb. – Komory jsou oprávněny uplatňovat disciplinární pravomoc v rozsahu stanoveném tímto zákonem. Rok Celkový počet stížností 2001 1 065 2002 1 059 2003 1 046 2004 1 140 2005 1 957 2006 1 263 2007 1 372 2008 1 170 2009 1 628 Většina stížností se netýká odborných pochybení ale chyb v komunikaci lékaře s pacientem. Komunikační kurzy pořádané ČLK.

Disciplinární opatření Disciplinární opatření stanoví zákon č. 220/1991 Sb.: důtka pokuta do 30 000,-Kč podmíněné vyloučení vyloučení z ČLK na 5 let (zákaz výkonu povolání) Potřebné změny: doškolení a přezkoušení povinnost pracovat pod odborným dohledem vyloučení na 1–5 let Cílem „trestů“ je prevence! Možnost uložit nápravná opatření odborným zástupcům všech zdravotnických zařízení bez ohledu na formu vlastnictví. Při nesplnění disciplinární pravomoc. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví dohled nad personálním vybavením všech zdravotnických zařízení.

Počet vydaných licencí Licence ČLK § 2 odst. 2 c) zákona č. 220/1991 Sb. – Komory jsou oprávněny stanovovat podmínky k výkonu soukromé praxe svých členů a k výkonu funkce odborných zástupců podle zvláštního předpisu a vedoucích lékařů a primářů v nestátních ZZ. § 2 odst. 2 d) zákona č. 220/1991 Sb. – Komory jsou oprávněny vydávat osvědčení o splnění podmínek podle písmena c) Rok Počet vydaných licencí 2005 1 816 2006 2 424 2007 1 142 2008 922 2009 1 385

Celoživotní vzdělávání lékařů § 22 odst. 4 zákona č. 48/1997 Sb. – Celoživotní vzdělávání organizují a pořádají zejména ministerstvo, vysoké školy, ČLK a odborné společnosti ve spolupráci s akreditovanými vzdělávacími zařízeními a zdravotnickými zařízeními. Akce 2007 2008 2009 Pořádané 193 229 242 Garantované 916 862 961 Celkem 1 109 1 091 1 203 Od roku 2010 provozuje ČLK pro lékaře bezplatně e-learning.

Diplomy celoživotního vzdělávání § 2 odst. 1 b) – Komory zaručují odbornost svých členů a potvrzují splnění podmínek k výkonu lékařského povolání. Rok Počet diplomů 2003 2 344 2004 1 682 2005 919 2006 785 2007 766 2008 900 2009 1 068 Celkem 8 464 Platnost diplomu 5 let. Snaha o jednotný systém v rámci EU. Nejsou (zatím ?) ekonomické bonifikace pro držitele diplomů.

Závazná stanoviska ČLK § 2 odst. 2 i) zákona č. 220/1991 Sb. – Komory jsou oprávněny vydávat pro členy komor závazná stanoviska k odborným problémům poskytování zdravotní péče Např.: 1/09: Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace 1/08: Pravidla spolupráce mezi lékaři a farmaceutickým průmyslem 3/07: Pro poskytování porodní péče v ČR Rok Počet 1999 1 2000 5 2001 2002 2 2003 2004 4 2005 2006 2007 3 2008 2009 Celkem 24 Průběžná aktualizace: V roce 2010 bylo 5 zastaralých závazných stanovisek zrušeno.

Doporučení ČLK Nejsou z formálně právního hlediska závazná. Jejich respektování zajišťuje autorita ČLK. 1/09: k postupu při rozhodování o změně léčby intenzivní na léčbu paliativní u pacientů v terminálním stavu, kteří nejsou schopni vyjádřit svoji vůli 1/07: k výkonu dohledu lékaře se specializovanou způsobilostí nad lékaři s odbornou způsobilostí

Česká lékařská komora Nezávislá profesní samospráva lékařů Existence nezávislé profesní samosprávy je jednou z podmínek autonomie lékařského povolání. Profesní nezávislost lékařů je důležitá pro bezpečnost pacientů a ochranu jejich práv. ČLK je užitečná nejenom pro lékaře, ale i pro jejich pacienty. Garant kvality lékařské péče a strážce etiky výkonu lékařského povolání, který hájí profesní zájmy svých členů tak, aby lékaři mohli své povolání vykonávat co nejlépe.

MUDr. Milan Kubek prezident ČLK Děkuji za pozornost MUDr. Milan Kubek prezident ČLK