Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK 2.11.2012 JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK 2.11.2012 JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK."— Transkript prezentace:

1 Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK 2.11.2012 JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK

2 Specifická veřejná zakázka? Ministr Julínek 2008: Odstraníme rámcové smlouvy a výběrová řízení, uděláme normální tendry – jako všude jinde. Co je „normální tendr“? Soutěž jejímž hlavním kritériem je co nejnižší cena. Pokračovat tedy budou poskytovatelé, kteří nabídnou nejnižší ceny? Kdo jiný?

3 Soukromoprávní vztah? OÚNZ a obvody nebo svobodná volba? Právo na svébytnost = právo na výběr lékaře poskytovatele ZS i ZP. Nyní omezeno! Pojištěnec svobodně volí poskytovatele, ZP kontraktuje s tím, koho její klient zvolil. Trh tvoří spotřebitel, nikoli úředník ZP. Od koho odejdou pojištěnci, ten krachuje.

4 ZP vybírá své smluvní partnery? Co je to zdravotní pojišťovna? Budova? Úředníci? Ředitel a územní ředitelé? Správní rada složená z politiků? Ti opravdu nejlépe znají potřeby pojištěnců v regionu? Kdo oprávnil zdravotní pojišťovny dávat červenou a zelenou kartu? Zákon? Kdo tedy vlastně rozhoduje o bytí či nebytí toho kterého poskytovatele?

5 Účelové novely zákona 48/1997 ZP lze měnit jen 1x ročně k 1.1 a změnu nutno oznámit 6 měsíců předem. Chci-li dnes změnit ZP, mohu k 1.1.2014! Nerozšiřuje-li se rozsah péče se stejným poskytovatelem, výběrové řízení nekonáno. Prostor pro svévolné rozhodování o tom, kdo bude pokračovat a kdo skončí…

6 Kde je transparentnost? Nepojímáme-li vztah poskytovatel-pacient jako soukromoprávní, můžeme-li pacientovi „vzít jeho doktora i nemocnici“ v jakémsi veřejném zájmu na úsporách, mělo by se tak dít transparentně, veřejně, na základě jasných předem známých kritérií. Je to tak? Požadavek transparentnosti – předpisy EU!

7 Kdo odpovídá za dostupnost péče Nález Pl. ÚS 5/04 ze dne 25.9.2007 – kraj je v přenesené působnosti odpovědný za dostupnost zdravotní péče na svém území. Je proto oprávněn rušit a zřizovat ZZ. Zdravotní pojišťovny tuto kompetenci nemají! Odpovídají podle zákona za zajištění zdravotních služeb pojištěncům. Nejde o zásah do kompetencí krajů?

8 Kartelová dohoda ZP? Zákaz kartelových dohod soutěžitelů Když ČLK zahájila diskusi o cenách nehrazené péče – pokuta od ÚOHS Zde se celý trh ZP domlouvá na společném postupu vůči ZZ. Jasná kartelová dohoda! ÚOHS – ano, ale ZP asi spíše nejsou soutěžitelé… OPRAVDU? Co tedy jsou?

9 Co lze dělat? Kraje a krajské nemocnice – silná pozice! Zveřejňovat a usilovat o novelu zákona 48. Řešením trvalý smluvní vztah a tvorba trhu svobodnou volbou pojištěnců – novela! Upozornit orgány EU na porušování principu transparentnosti v ČR. Opakovat podnět ÚOHS event. podnět EK Ústavní a Evropský soud!

10 Děkuji za pozornost Nečekejme, že uvedené problémy za nás vyřeší ČLK nebo někdo jiný. ČLK není poskytovatel a nemá kompetence k řešení. ČLK může ve spolupráci s dalšími organizacemi poskytovatelů a kraji pomoci po stránce legislativních návrhů, zveřejnění a při přípravě podnětů pro ÚOHS, ÚS, EK!


Stáhnout ppt "Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK 2.11.2012 JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK."

Podobné prezentace


Reklamy Google