Www.socialni-zaclenovani.cz Možnosti finanční podpory z EU 08/2011 Mgr. Barbora Šolková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora sociálních služeb „dnes a zítra“ Ing. Pavel Poles, Vedoucí oddělení projektového řízení Krajského úřadu Olomouckého kraje
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
SOCIÁLNÍ INTEGRACE V LIBERECKÉM KRAJI grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu České republiky na léta Priorita.
Opatření 2.3 OP RLZ „Posílení kapacit poskytovatelů sociálních služeb“ Globální grant.
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU investiční podpora Výzva č. 8 Integrovaného operačního programu (IOP): investiční podpora neinvestiční.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Terénní sociální práce
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Krátké představení aktuálních výzev pro NNO zaměřených na podporu zaměstnanosti (3.3 a 2.1 OP LZZ) Seminář pro NNO Rumburk,
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Seminář pro žadatele výzev MAS Horní Pomoraví , Zábřeh
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Místní plán inkluze + OP VVV
Výzva k předkládání žádostí
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Možnosti finanční podpory z EU 08/2011 Mgr. Barbora Šolková

Možnosti finanční podpory z EU EVROPSKÉ STRUKTURÁLNÍ FONDY  ESF – evropský sociální fond OPLZZ - Operační program lidské zdroje a zeměstnanost - oblast podpory 3.2 – Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit - VÝZVA pro OBCE k předkládání INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ č. 55  ERDF – evropský fond regionálního rozvoje IOP – Integrovaný operační program - oblast podpory 3.1. – Služby v oblasti sociální integrace zaměřené na sociálně vyloučené romské lokality/komunity - VÝZVA č. 3. 1b) investiční podpora OPLZZ + IOP (výzva č výzva č. 1) - podpora sociálního podnikání

VÝZVA č. 3 IOP – investiční podpora specifický cíl 3.1b) Zajištění dostupnosti sociálních služeb ve vybraných sociálně vyloučených romských lokalitách, které umožní integraci cílových skupin do společnosti a na trh prácespecifický cíl 3.1b) Zajištění dostupnosti sociálních služeb ve vybraných sociálně vyloučených romských lokalitách, které umožní integraci cílových skupin do společnosti a na trh práce aktivita b) investiční podpora při zajištění dostupnosti takových služeb, které umožní návrat příslušníků nejvíce ohrožených sociálně vyloučených romských lokalit zpět na trh práce a do společnostiaktivita b) investiční podpora při zajištění dostupnosti takových služeb, které umožní návrat příslušníků nejvíce ohrožených sociálně vyloučených romských lokalit zpět na trh práce a do společnosti platí od 30. září 2009 do 30. června 2013 platí od 30. září 2009 do 30. června 2013 Výzva s kontinuálním příjmem žádostí, výběrové komise svolávány operativněVýzva s kontinuálním příjmem žádostí, výběrové komise svolávány operativně celková alokace: ,- Kč (min ,- Kč, max. výše podpory na jeden projekt ,- Kč.) krytí 100% nákladůcelková alokace: ,- Kč (min ,- Kč, max. výše podpory na jeden projekt ,- Kč.) krytí 100% nákladů oprávnění žadatelé: obce, NNOoprávnění žadatelé: obce, NNO Ukončení realizace do Ukončení realizace do

VÝZVA č. 3 IOP – investiční podpora  Vybrané druhy a formy sociálních služeb registrovaných dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů: -odborné sociální poradenství -nízkoprahové zařízení pro děti a mládež -sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi -terénní programy -sociální rehabilitace -krizová pomoc -kontaktní centra -domy na půl cesty -azylové domy

VÝZVA č. 3 IOP – investiční podpora  Vybrané druhy činnosti: -volnočasové aktivity -vzdělávací aktivity -sportovní aktivity -odborné poradenství tyto činnosti lze realizovat pouze jako fakultativní činnost v návaznosti na poskytovanou sociální službu uvedenou v bodě 1 nebo v návaznosti na sociální službu již poskytovanou v rámci příslušné sociálně vyloučené romské lokality

VÝZVA č. 55 pro OBCE k předkládání INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ v rámci OPLZZ název a číslo oblasti podpory: 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit platí od 15. prosinec 2009 do 31. prosinec 2012 cílová skupina: příslušníci sociálně vyloučených romských lokalit Oprávnění žadatelé: obce na jejichž území se nacházejí sociálně vyloučené lokality Maximální délka projektu: 4 roky – nejpozději do Maximální výše podpory na jeden projekt: ,- Kč Celková alokace: ,- Kč.

VÝZVA č. 55 pro OBCE k předkládání INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ v rámci OPLZZ navazuje na výzvu č. 3 vyhlášenou v rámci oblasti intervence 3.1 Integrovaného operačního programu (IOP) – Služby v oblasti sociální integrace, aktivita pod písm. b) obec předkládá individuální projekt zaměřený na podporu sociálních služeb a dalších nástrojů působících ve prospěch sociálního začleňování příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit aktivity projektu musí navazovat na tzv. „lokální strategie sociálního začleňování“ – potvrzuje ASZ stanoviskem – povinná příloha v žádosti o finanční podporu obec popíše návaznost projektu na projekt/projekty, které předložila nebo hodlá předložit v rámci výzvy č. 3 vyhlášené v rámci oblasti intervence 3.1 b) IOP

VÝZVA č. 55 pro OBCE k předkládání INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ v rámci OPLZZ Podporované činnosti Aktivita A) Podpora poskytování vybraných sociálních služeb v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách -odborné sociální poradenství -nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (pouze osoby ve věku let) -sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi -terénní programy -sociální rehabilitace (pouze terénní, ambulantní forma poskytování sociální služby) -krizová pomoc -kontaktní centra -domy na půl cesty -azylové domy

VÝZVA č. 55 pro OBCE k předkládání INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ v rámci OPLZZ Doplňkově v rámci aktivity A): Maximálně 20% celkových způsobilých nákladů projektu budou podporovány činnosti zaměřené na poskytovatele a zadavatele sociálních služeb spočívající zejména –v profesním vzdělávání sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách –Vzdělávání vedoucích pracovníků poskytovatelů sociálních služeb –Profesní vzdělávání vedoucích pracovníků poskytovatelů sociálních služeb a pracovníků obecních úřadů v oblasti procesu plánování, kvality sociálních služeb a v oblasti metod sociální práce –Zavádění procesu rozvoje kvality poskytování sociálních služeb

Aktivita B) budou podporovány další činností a aktivity umožňující prevenci sociálního vyloučení nebo přímou pomoc příslušníkům sociálně vyloučených romských komunit/lokalit, především programy : -prevence sociálně patologických jevů včetně prevence kriminality -získávání základních sociálních a profesních dovedností -motivace, pracovní a sociální rehabilitace -pro osoby závislé na drogách -pro předcházení ekonomické nestability rodin a jednotlivců a finanční gramotnosti a prevence pro osoby ohrožené předlužeností (včetně poradenství) -pro osoby opouštějících zařízení výkonu trestu -pro osoby opouštějících školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy

V rámci této výzvy v návaznosti na aktivity A, B lze podpořit:  koordinaci aktivit zaměřených na příslušníky sociálně vyloučených romských aktivit na úrovni obce s cílem sjednocování postupu relevantních institucí a organizací při řešení problémů spojených se sociálním vyloučením, a to maximálně v rozsahu 1 pracovního úvazku koordinátora  úloha koordinátora: sjednocovat postup všech institucí a organizací při řešení problémů spojených se sociálním vyloučením

Další podmínky:  Žadatel je povinen splnit podmínku návaznosti na oblast intervence 3.1 b), tj. žadatel/obec je příjemcem finanční podpory v rámci IOP 3.1 b) – Služby v oblasti sociální integrace (tj. žadatel doloží Vyrozumění o doporučení výběrové komise k podpoře žádosti o finanční podporu z IOP).  Projekty mohou mít dopad na celém území ČR s výjimkou území hlavního města Prahy. Mezi podporované lokality jsou zejména zahrnuta místa působnosti Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách.  Povinnost konzultovat záměr projektu s vyhlašovatelem výzvy před jeho předložením.  Konzultace jsou poskytovány po předchozí domluvě s podmínkou zaslat záměr projektu ( em) alespoň 2 pracovní dny před termínem konzultace.  Konzultace jsou poskytovány výhradně pracovníkům žadatele nebo alespoň za přítomnosti žadatele (v případě poradenské firmy).

Podpora sociálního podnikání z fondů EU Propojení IOP (výzva č. 1) a OPLZZ (výzva č. 30): = investiční a neinvestiční podpora 1 podnikatelského záměru ze 2 programů Hlavní cíl: Zajištění udržitelného zaměstnání znevýhodněných skupin v běžném podnikatelském prostředí včetně jejich individuálního rozvoje a podpory poskytování sociálních služeb Sociální začleňování sociálně vyloučených osob a osob ohrožených sociálním vyloučením, včetně odstraňování bariér v jejich přístupu k zaměstnání cílová skupina: mimo jiné: děti, mládež a mladí dospělí ohroženi sociálně patologickými jevy, etnické a národnostní menšiny a osoby z jiného sociokulturního prostředí oprávnění žadatelé: fyzické osoby (OSVČ), podnikatelské právnické osoby: s. r.o., a.s., kom.s., družstvo, v.o.s., podnikatelské právnické osoby podnikající na základě oprávnění podle zvláštních právních předpisů, NNO: o.p.s. a c.p.o. podporované činnosti: nové podnikatelské aktivity s cílem zaměstnání osob ze znevýhodněných cílových skupin, nové podnikatelské aktivity OSVČ, které jsou zároveň sociálně znevýhodněnou skupinou, nové podnikatelské aktivity k zajištění veřejných služeb v rámci regionu celková výše podpory: max €

Realizace aktivit projektu, naplnění monitorovacích indikátorů, udržitelnost realizace aktivit – příjemce je povinen plně a prokazatelně splnit účel projektu, na který mu bude dotace poskytnuta, a to v rozsahu schváleného projektu, a zachovat výsledky realizace projektu po dobu pěti let od ukončení projektu naplnění monitorovacích indikátorů - příjemce je povinen naplnit nejpozději do předložení závěrečného vyhodnocení akce monitorovací indikátory – Počet nových sociálních služeb a aktivit, Kapacita nových sociálních služeb a aktivit uvedené v Rozhodnutí o poskytnutí dotace, indikátory je nutno udržet po dobu pěti let od ukončení projektu po dobu 5 let, která bezprostředně navazuje na 5letou dobu udržitelnosti, využívat pořízený či reprodukovaný majetek k poskytování výzvou stanovených vybraných sociálních služeb podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,, a/nebo provozování vybraných druhů činností stanovených výzvou ve prospěch příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit -nesplnění stanovených indikátorů projektu či jejich neudržení po dobu udržitelnosti, může mít charakter porušení rozpočtové kázně a mít za následek finanční sankce ze strany MPSV, případně finančního úřadu (sankce 100% získané dotace)

Děkuji vám za pozornost Mgr. Barbora Šolková Tel: