Možnosti využití ROP SZ k rozvoji regionálních pólů růstu na příkladu města Ústí nad Labem Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Integrovaný plán rozvoje města Náchod na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Integrovaný plán rozvoje města Náchoda na období Jednání Řídícího výboru Náchod,
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod 2007 – 2013
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Integrované plány rozvoje města Ústí nad Labem Ing. Zdeněk Výborný MEPCO, s.r.o. Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
KAMPUS Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Dotační projekty Vysokého Mýta
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Integrovaný regionální operační program
Evropský sociální fond
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Transkript prezentace:

Možnosti využití ROP SZ k rozvoji regionálních pólů růstu na příkladu města Ústí nad Labem Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“

Zkušenosti  22 projektů za 692 mil. Kč  z toho dotace činily 453 mil. Kč  65%  Z 9 největších měst ČR se Ústí n. L. umístilo v čerpaní dotací ze strukturálních fondů na 1. místě  Město intenzivně využívalo dotace, zejména na:  cestovní ruch  revitalizace urbanizovaných částí města  dopravní obslužnost ve městě  informační technologie  rozvoj sociálních služeb  životní prostředí  Nejvyužívanější dotační zdroje:  Společný regionální operační program (SROP)  INTERREG  OP Infrastruktura

Možnosti Nejvhodnější dotační zdroje pro město: některé z 8 tématických operačních programů (např. IOP, OPŽP, OPVK) Regionální operační program NUTS II Severozápad  nejdůležitější zdroj pro města  Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) je nástrojem a nezbytnou podmínkou k čerpání z ROP

Pro město jsou prakticky využitelné pouze 2 oblasti ROP: ROP NUTS II SZ Prioritní osa 1 Regenerace a rozvoj měst Prioritní osa 4 Udržitelný rozvoj CR Oblast podpory 1.1 Podpora rozvojových pólů regionu Oblast podpory 4.1 Budování a rozvoj atraktivit a infrastruktury CR Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Rekonstrukce Muzea města Ústí nad Labem s cílem zřízení centra česko-německých studií Collegium Bohemicum

Rekonstrukce Muzea významná novorenesanční kulturní památka z 19. století obsah projektu: →rekonstrukce budovy Muzea →zřízení stálé, specializované, neziskové a veřejně prospěšné instituce nadregionálního významu →v budově bude umístěno: −muzeum −archiv −knihovna −vědecké a vzdělávací pracoviště

Rekonstrukce Muzea projekt je rozdělen na 3 etapy realizace projektu bude probíhat v letech 2009 – 2011 celkový rozpočet projektu: ,- Kč financování projektu strukturální fondy , 60 Kč85 % státní rozpočet ,70 Kč7,5 % rozpočet města ,70 Kč7,5 %

Rekonstrukce Muzea Partneři projektu: Collegium Bohemicum, o.p.s. Muzeum města Ústí nad Labem, příspěvková organizace Společnost pro dějiny Němců v Čechách Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

město Ústí nad Labem je jedním z rozvojových pólů regionu => investicemi do rozvoje Ústí nad Labem dojde k podpoře rozvoje celého regionu pro získání prostředků z ROP 1.1 bylo nezbytné zpracovat Integrovaný plán rozvoje města na základě analýz vybrána zóna – centrum města = zóna s rozvojovým potenciálem (jeho rozvoj bude mít vliv na celé město) IPRM Centrum

ROP NUTSII SZ celkový objem IPRM Centrum = mil. Kč z čehož dotace činí 917 mil. Kč byl IPRM centrum schválen Výborem Regionální rady NUTS II SZ IPRM Ústí nad Labem – Centrum byl v konečném hodnocení nejúspěšnější – skončil na 1. místě byla podepsána Smlouva o realizaci IPRM (spolu se smlouvou o poskytnutí dotace na rekonstrukci Muzea)

ROP NUTSII SZ v rámci 1. výzvy pro předkládání IPRM byla uvolněna částka ve výši Kč IPRM Centrum získalo z těchto prostředků podíl ve výši 31 %

Analytická část IPRM Analýza ekonomické a sociální situace města charakteristika města ekonomický rozvoj sociální integrace životní prostředí fyzické prostředí města dostupnost a mobilita správa věcí veřejných SWOT analýza Zdůvodnění výběru zóny Analýza vybrané zóny

Struktura IPRM VizeGlobální cílSpecifický cíl A Opatření A.1 Aktivita A.1.1 Aktivita A.1.2 Opatření A.2 Aktivita A.2.1 Specifický cíl B Opatření B.1 Aktivita B.1.1 Opatření B.2 Aktivita B.1.2 Specifický cíl C Opatření C.1 Aktivita C.1.1 Aktivita C.1.2 Opatření C.2 Aktivita C.2.1

Vize a globální cíl IPRM Vize: „Atraktivní centrum základem prosperujícího a bezpečného města“ Vize: „Atraktivní centrum základem prosperujícího a bezpečného města“ Globální cíl: „zvýšení urbanistické hodnoty a přitažlivosti centra města a zlepšení kvality života obyvatel“ Globální cíl: „zvýšení urbanistické hodnoty a přitažlivosti centra města a zlepšení kvality života obyvatel“

Opatření a aktivity IPRM Specifický cíl A: Urbanisticky hodnotné centrum města Specifický cíl A: Urbanisticky hodnotné centrum města Opatření A.1: Regenerace a revitalizace území ve městě Opatření A.1: Regenerace a revitalizace území ve městě Aktivita A.2.1: Regenerace a revitalizace brownfields ve městě Aktivita A.2.1: Regenerace a revitalizace brownfields ve městě Opatření A.2: Řešení problematiky brownfields Opatření A.2: Řešení problematiky brownfields Aktivita A.1.1: Regenerace a revitalizace území ve městě Aktivita A.1.1: Regenerace a revitalizace území ve městě Aktivita A.1.2: Městská zeleň Aktivita A.1.2: Městská zeleň

Opatření a aktivity IPRM Specifický cíl B: Kvalitní infrastruktura pro volnočasové aktivity a sociální sféru Specifický cíl B: Kvalitní infrastruktura pro volnočasové aktivity a sociální sféru Opatření B.1: Regenerace a revitalizace zařízení veřejných služeb Opatření B.1: Regenerace a revitalizace zařízení veřejných služeb Aktivita B.2.1: Modernizace zařízení pro seniory a zdravotně postižené občany Aktivita B.2.1: Modernizace zařízení pro seniory a zdravotně postižené občany Opatření B.2: Modernizace sociální infrastruktury Opatření B.2: Modernizace sociální infrastruktury Aktivita B.1.1: Dostavba a rekonstrukce kulturních a volnočasových zařízení Aktivita B.1.1: Dostavba a rekonstrukce kulturních a volnočasových zařízení

Opatření a aktivity IPRM Specifický cíl C: „Smart governance“ – kvalitní výkon samosprávy města (lepší služby obyvatelům) Specifický cíl C: „Smart governance“ – kvalitní výkon samosprávy města (lepší služby obyvatelům) Opatření C.1: Regenerace a revitalizace zařízení veřejných služeb Opatření C.1: Regenerace a revitalizace zařízení veřejných služeb Aktivita C.2.1: Personální a technické zajištění IPRM Aktivita C.2.1: Personální a technické zajištění IPRM Opatření C.1: Vytvoření organizační struktury managementu IPRM Opatření C.1: Vytvoření organizační struktury managementu IPRM Aktivita C.1.1: Stavební úpravy a modernizace budovy magistrátu Aktivita C.1.1: Stavební úpravy a modernizace budovy magistrátu Aktivita C.1.2: Modernizace technického a technologického vybavení Aktivita C.1.2: Modernizace technického a technologického vybavení

Doplňkové projekty IPRM Spolupráce s partnerskými subjekty a veřejností  vydefinování oblastí, které je v centru města potřeba rozvíjet (jiné OP)  sběr projektových námětů 10% bonifikace projektů do tématických OP (pokud jsou součástí IPRM) tím nejen město přispívá k naplňování IPRM a celkovému rozvoji města

Realizace IPRM nejdůležitější fáze celého IPRM výběr projektů, které budou v souladu s podmínkami ROP a s opatřeními a aktivitami IPRM Centrum v souladu s harmonogramem pak budou předkládány žádosti o dotace na jednotlivé projekty nové pracovní skupiny na jednotlivé projekty města, které již byly schváleny RM a ZM jako součást IPRM

Realizace IPRM Město v první vlně připravuje projekty: Revitalizace městského centra – II. etapa, 2. stavba Lanovka na Větruši Domov pro seniory Bukov – dostavba penzionu s byty pro důchodce Stavební úpravy budovy magistrátu Management IPRM Dále bude realizovat: Městské sady Sektorové centrum – revitalizace Revitalizace Domu kultury

Zkušenosti z přípravy IPRM IPRM byl nový nástroj, z čehož vyplývaly problémy na všech stupních samotné vytvoření metodiky procházelo dlouhým a složitým procesem na českém trhu neexistovaly zkušené konzultantské firmy, které by IPRM pro města mohly kvalitně zpracovat => dlouhý proces zpracování dokumentu, který musel odpovídat všem podmínkám (byrokraticky náročný proces)

Děkuji za pozornost Bc. Jan Řeřicha náměstek primátora