Boží muka na cestě do Lipin. Křižovatce cest za Nečíní směrem do Lipin se říká U božích muk. Boží muka tu nikdo nepamatuje a pomalu ubývá i těch, kteří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Oprava objektu a úprava celého prostoru – říjen až listopad 2011.
Místo pro život – Do Lipin kolem božích muk. Křižovatce cest za Nečíní směrem do Lipin se říká U božích muk. Boží muka tu nikdo nepamatuje a pomalu ubývá.
Křižánky Vítejte u nás.
1. Požehnání s vámi zůstává. Požehnání s vámi zůstává
Beseda s paní spisovatelkou
Reportáže Fotodokumentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místní pověstí o kostele Povýšení.
Románská kultura.
Výletek kolový 17. června LP Tak jsem se odpoledne rozhodl, že se projedu na kole, v terénu, o kterém jsem již delší dobu uvažoval. Auto jsem nechal.
 Pod záštitou: Ústeckého kraje.  ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, MÍROVÁ 2734/4, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PROJEKT ÚSTECKÉHO KRAJE: EKO-ECHO - Kouty krajiny.
Pekelný advent autor: Jan Sviták.
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Oddíl Penguins Praha-Smíchov. Sdružení dětí a mládeže Věnujeme se všem dětem, které mají zájem se rozvíjet Alternativa volnočasové aktivity zaměřená na.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Jarní prázdniny ve školní družině
Srdce z lásky darované.
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Adapťák A Kaplan, Černá, Jarý, Babováková.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
1. Tmavým ránem kráčí žena k hrobu pod křížem, cítí se tak opuštěna mrtvým Ježíšem. Ale ještě dřív, stal se tenhle div: Boží sláva z hrobu vstává, Pán.
Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu.
Co si představíš pod tímto pojmem?
EXPEDICE GOBI Po několika hodinách cesty se rozbila Rykša.Tonda se jí sice pokusil opravit avšak nezdařilo se..
Veřejné koupaliště a místo k odpočinku. SOUČASNÁ SITUACE V SOUČASNOSTI NA ÚZEMÍ LEŽÍ BÝVALÁ ČISTIČKA: NÁDRŽ A PŘILEHLÝ DŮM.ČISTIČKA ZABÍRÁ PŘIBLIŽNĚ.
Hluboká panoramaticky
Odpočívadlo na Dvorských – místo bývalé černé skládky.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Kam s ním? Stromovka Když jsme přišli do Stromovky, hned na prvním rohu byl koš, což je v pořádku. Šli jsme však po vedlejší, dlouhé cestě, která odpadkovými.
Počátky Základního kamene Konstantin. Konstantin byl pohan. Byl to chytrý vládce a potřeboval upevnit svou moc.
Cyberbullying Neboli kyberšikana.
Sluneční hodiny Zajímavost
PAMÁTKY PRAHA.
Prezentace podnikatelských ploch pro investory 1 Prezentace průmyslových ploch pro investory STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Propojení dálnice D1 a propojení Přerova.
Projektový den- kompozer. Úvod Na úvod jsme se všichni odebrali do počítačové učebny, kde jsme se rozdělili do dvojic. Pan učitel nás seznámil s dnešním.
Praha Naše třída se nedokáže nudit, takže cesta ve vlaku nám ubíhala poměrně rychle.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Dejme dětem prostor ke hraní Eva Nováková. předpokladem je ponechat volbu vlastního námětu, cíle i prostředků, tj. zachovat volnou hru podstatná je schopnost.
RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V OBDOBÍ RENESANCE
Ambassadrice de la Paix Ambassadrice de la Paix Láska je velká a stará jako lidstvo samo.
Na zemi už se zrychluje čas, kolik roků, dní, hodin čeká tu nás,
KARLŮV MOST.
Bůh je silou mou 1. Není to náhoda, že život mám, Bůh je silou mou. (2x) Ref: Chci s Vámi být každý den, chci s Vámi být každý den, chci s vámi být každý.
Vzdejme Pánu díky Ref.: Své kroky rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej, láskou je rozezpívej, rozezpívej, rozezpívej. 1. Vzdejme Pánu díky za vše co nám.
16.května si připravily děti pro rodiče program. Nacvičily několik pohádek a také písniček.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR:Světlana Havránková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČJ_SPISOVATELÉ A ILUSTRÁTOŘI.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Velký Radkov, místo, kde se zastavil čas Klub.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Moto muzeum Kašperské Hory
ZODPOVĚDNÝ EVROPAN Markéta Válková 9.B 2015/2016.
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
Časopis Lentilky Díl 1.
Nefertiti.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
Česká republika - Kutná Hora
8. ZŠ Most Vítězslava Nezvala 2614.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ŽELVA DANUŠKA ŽELVA STEPNÍ.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Místo pro život - Dětské hřiště v Nečíni
Královské město Rakovník
Konečně byl tady. Den, na který se všichni naši „školáci“ tolik těšili
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Transkript prezentace:

Boží muka na cestě do Lipin

Křižovatce cest za Nečíní směrem do Lipin se říká U božích muk. Boží muka tu nikdo nepamatuje a pomalu ubývá i těch, kteří si vzpomenou, že tu na kamenném podstavci stával kamenný kříž. Kříž lidé povalili, podstavec zůstal a místo zarostlo křovím. Doba se mění, historické památky se obnovují a to dokonce i ty malé a méně významné. Jsme za to rádi, a tak jsme se rozhodli místo U božích muk upravit. Kdo? Lidé z Občanského sdružení Místo pro život a děti Základní školy v Nečíni. Boží muka na cestě do Lipin

Malá brigáda stačila na to, aby se odhalilo, co zakrývalo roští - starou křivolakou jabloňku a kamennou zídku. Druhý den po vyčištění se u "božích muk" objevila židlička. Místo pro život a děti Základní školy v Nečíni. Co zakrývalo roští

Třeba tak, jak to udělaly paní učitelky a vychovatelky ve škole v Nečíni. Daly dětem přečíst krátký nedokončený příběh o božích mukách na rozcestí do Lipin a nechaly děti vymýšlet jeho pokračování. A protože věděly, že příběh pokračování má, a protože se domluvily s lidmi z občanského sdružení, mohly se abstraktní představy dětí spojit s realitou. Děti samy se staly aktéry příběhu. Nejprve pomohly vyčistit okolí křížku, pak natřely lavičku opodál a nakonec si udělaly výpravu k vyčištěné suché zídce, kam je pozvala sama podzimní příroda Jak probudit zájem dětí o „kus kamene“

Dříve nežli jsme začali promýšlet, jak opravit (dodělat, předělat...) chybějící část božích muk, upravili jsme nejprve jejich okolí a podemletou rozježděnou cestu. Brigáda u božích muk a okolí

Vyčistit starou zídku není obtížné, není ani težké zpevnit vymletou cestu, jak ale dodělat boží muka, kterým chybí celé jejich tělo i hlavice, ze kterých zůstal jen podstavec? Architekt Jakub Chvojka vytvořil několik návrhů soudobých božích muk, která by nahradila stará, včetně zbylého podstavce. Jako symbol "utrpení" zvolil slzu, která by byla vyříznutá do těla kamenného sloupu. Návrh představil na veřejné schůzi občanského sdružení. Neprošel. Lidé se vzácně shodli na tom, že chtějí na místě zachovat zbylý podstavec. Nezbývalo, než hledat další řešení. Návrh na úpravu Božích muk

S další variantou pomohl páter Wladyslav Ciaglo. Věnoval Nečíni starý litinový kříž z Hrádku u Vlašimi - poutního místa nad Blanicí. Pamětníci, u kterých jsme dotazovali na podobu božích muk, se nemohli shodnout na tom, zda byla kamenná nebo to byl železný kříž. Pravděpodobně obojí. Nejprve kamenná a na počátku minulého století, po zničení těla nebo hlavice někdo na zbylý podstavec umístil železný kříž. V každém případě bylo na co navázat. Návrh na úpravu Božích muk II

Příběh božích muk ale dostal novou zápletku, když se schylovalo k posledním úpravám uchycení kříže do patníku. Při úpravě terénu kolem patníku jsme narazili na část těla původních božích muk. Do hodiny se našla další kamenná část. Pan Vacek (starousedlík) se rozpomenul, kde zarůstá travou a mechem tvarovaný mezičlánek mezi podstavcem a sloupem božích muk. Po dvou letech úprav místa jsme mohli vztyčit 2/3 vzácné sakrální památky. Boží muka potřetí

Návrhy úpravy Boží ch muk restaurátorky MgA. Hany Novákové