Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu: VkO6 - 9 Datum ověření ve výuce: Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Tématický okruh: Domov je tam Téma: Místo, kde žijeme - Hrádek

2 ANOTACE Digitální výukový materiál MÍSTO, KDE ŽIJEME je součástí výkladové hodiny. Výklad je doplněn vlastními obrázky a obrázky z internetu. Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.

3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
Místo, kde žijeme HRÁDEK Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice

4 Historie Archeologické nálezy z okolí Hrádku dokládají lidské osídlení území již z pravěku. Existují archeologické nálezy z doby kamenné, železné a bronzové. Se vznikem přemyslovského království se stává řeka Dyje jižní hranicí. Český kníže Břetislav I., vládnoucí v letech , vybudoval na přechodech řeky Dyje řetězec tvrzí - Hradů, mezi nimi i tvrz „NAGRADKU“. První zmínka tohoto místního názvu je v historických pramenech datována rokem 1045.

5 Památky Kostel sv. Petra a Pavla - první zmínka o farním kostele je z roku po dobytí Hrádku Švédy vypleněný, 1747 obec včetně fary a kostela vyhořely zahájena stavba nového kostela do roku 1764, vysvěcen 1767. Románská rotunda - kaple sv. Oldřicha je nejproslulejší památkou Hrádku. Pod kaplí je hrobka s uloženými kostmi zemřelých. Fara - první zmínka sahá do roku 1227. Hřbitov - byl založen roku 1755. Socha sv. Floriana z roku 1757, patrona všech hasičů stojí na náměstí v jeho jihovýchodní části obklopena mohutnými stromy. Památka byla restaurována v roce 2000. Socha sv. Jana Nepomuckého z poloviny 18. století je umístěna naproti škole, památka byla restaurována v roce 1999. Boží muka na konci obce směrem na Dyjákovice  z roku 1695, byla restaurována v roce 2002. Boží muka Panny Marie Bolestné r roku 1788 u vinného sklepa v obci, byla restaurovaná 2003. Sousoší Loučení Krista s Pannou Marií z roku 1789 po kostelem, byla restaurovaná v roce 2005. Kaple, nyní zasvěcená sv. Anežce České u silnice směrem do Jaroslavic.

6 Obecní úřad

7 Kostel sv. Petra Pavla Rotunda sv. Oldřicha

8 Kaple sv. Anežky české Kaplička

9 Fara Sklepní ulička

10 Památník 1. sv. války

11 Sousoší Loučení Krista s Pannou Marií
Socha sv. Floriána

12 Socha sv. Jana Nepomuckého
Sousoší „Velká kalvárie“

13 Pieta

14 FIRMY

15 AGROSPOL Hrádek Zemědělská a dřevozpracující firma

16 Autoservis Dušan Matuška

17 Elektro – topení – voda - plyn
ELTOS Hrádek Elektro – topení – voda - plyn

18 Organizace a sdružení Sbor dobrovolných hasičů Hrádek
Hradečtí myslivci TJ Sokol Hrádek Krojovaná mládež Hrádek Rybářské sdružení Hrádek

19 Sbor dobrovolných hasičů

20 Krojovaná mládež Hrádek

21 Zdroje http://www.obec-hradek.cz/

22 Zdroje


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google